23-10-2018 05:24:04

Robotterne kommer: DR stiller skarpt på kunstig intelligens og robotter

Kunstig intelligens: Kunstig og intelligens vil forandre hele det danske arbejdsmarked. DR satte søndag fokus på Siri-kommisionens arbejde.
12. dec. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Se 21-Søndag indslaget om Siri-kommissionen, robotter og AI her.

Kunstig intelligens er ikke bare et diffust begreb eller en fjern fremtidsdrøm. Sammen med robotter rykker teknologien allerede i stor stil ind på danske og udenlandske arbejdspladser, og det kommer til at ændre helt grundlæggende på arbejdsmarkedet.

IDA har sammen med folketingsmedlem for Radikale Venstre Ida Auken taget initiativ til Siri Kommissionen, der bl.a. skal kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens. 21 Søndag satte fokus på kommisionens arbejde, og her konkluderede IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen og medformand for Siri-kommissionen blandt andet, at vi er nødt til at forholde os til den fjerde industrielle revolution allerede nu.

“Den industrielle revolution, som kommer, kommer rigtig stærkt nu, og det betyder, at ingen tør sige, hvordan arbejdsmarkedet ser ud om fem år,” sagde han blandt andet.

I rapporten bliver der ikke givet et klart bud på, hvor mange jobs, der forsvinder til fordel for robotter og kunstig intelligens. Men eksperter har tidligere gættet på, at mellem 700.000 til 900.000 jobs kan blive overflødige eller automatiserede i løbet af de næste 20 år. Her er der dog ikke for alvor taget hensyn til de stillinger, som bliver skabt på baggrund af den teknologiske udvikling.

I udsendelsen kan du også høre, hvordan Ritzau er begyndt at bruge kunstig intelligens til at gennemgå årsregnskaber, hvordan teknologien bliver brugt i transportsektoren, og hvorfor der kommer et stigende behov for efteruddannelse.

“Det allervigtigste i rapporten er, at den siger, at man ikke skal være så nervøs for, at alle arbejdspladser forsvinder. Rigtig mange arbejdspladser bliver anderledes, og det vil sige, at vi som lønmodtagere skal være klar til at lave noget andet, end vi har lavet indtil nu,” sagde Thomas Damkjær Petersen.

Et af eksemplerne fra 21 Søndag er Rigshospitalets kræftafdeling, der har testet IBMs supercomputer, Watson. Selv om maskinen endnu ikke kan følge med de bedste speciallæge, kan de godt se et formål med kunstig intelligens i sundhedssektoren.

“Det der imponerer, det er hvor hurtigt det går, når man taster patientoplysninger, og får et svar. Hvis man så vil udfordre det svar, så får man adgang til litteraturen lige med det samme”, sagde Leif Panduro Jensen, der er Centerdirektør, Finsenscenteret, Rigshospitalet i 21 Søndag.

Se hele indslaget i 21 Søndag

Læs Siri-kommisionens rapport her

Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale for at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien e ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close