16-07-2018 04:58:40

Sådan sletter du dine Google-spor

Du kan selv fjerne noget af det, der dukker op på Google, når arbejdsgiverne og andre søger på dit navn. Andet skal du anmode Google om at fjerne. Karriererådgiver Lise Dan guider til at slette dine Google-spor.
14. mar. 2017 Af IDA Learning
<p>Karriererådgiver Lise Dan guider dig til, hvordan og hvornår du kan slette dine Google-spor.</p>

Karriererådgiver Lise Dan guider dig til, hvordan og hvornår du kan slette dine Google-spor.

Etisk hacking - beskyt din it-infrastruktur

Lær at tænke som en hacker – og lær at beskytte din it-infrastruktur mod hackerangreb. På kurset gennemgås de mest gængse metoder, hackerne anvender til at afdække huller i din it-infrastruktur, og demonstrerer, hvordan du bedst beskyttelser dig mod dem.

Læs mere og tilmeld dig

Du kan gøre en indsats for at få fjernet nogle af de pinlige søgeresultater på Google, så du fremstår lækker overfor arbejdsgivere. Det kan være billeder, opgaver, bestyrelser du sidder i, profiler fra sociale medier eller andet, du har foretaget dig. Der kan også dukke ting op, som du ikke kender til – noget andre har skrevet om os.

En EU-dom fra 2014 slog fast, at hvis du støder på oplysninger om dig selv i en søgning på dit navn, så kan du have ret til at få dem fjernet.

”Du kan skrive til Google og anmode dem om at få oplysninger om dig selv fjernet. Men det er op til Google at vurdere, om der bliver fjernet eller ej i balancen mellem beskyttelsen af personlige oplysninger og ytringsfriheden,” forklarer karriererådgiver i IDA Lise Dan.

De samme principper for at få fjernet oplysninger om dig selv gælder også andre søgemaskiner som for Bing.

Anmod Google om at fjerne

Helt konkret skal du i din anmodning til Google henvise til de konkrete resultater, der kommer frem, når du har søgt på dit navn – og komme med en begrundelse for, at du vil have det fjernet.

Et af kriterierne er, at resultaterne enten skal være forældede eller irrelevante, før dine ønsker kan imødegås. Google har for eksempel fjernet søgeresultater fra gerningsmænds forbrydelser, hvis de er forældede. Verserende sager er blevet afvist.

”Ting, der retsligt er forældet, kan du bede om at få fjernet, men et debatindlæg du selv har forfattet kan være sværere at få fjernet. Giver Google dig ret i dit ønske om at få noget fjernet, vil de konkrete websites ikke længere komme frem, når nogen søger på dit navn,” siger Lise Dan. Det vil dog stadig findes på nettet, men altså ikke komme frem, når nogen søger dig på Google.

Her kan du læse om, hvilke søgeresultater Google fjerner

Du kan også selv slette

Der er også ting, du selv kan slette. Det bliver vist i DR’s video ’Sådan sletter du hvad Google husker om dig’ med Nikolaj Sonne.

Google ved nemlig meget om, hvad du foretager dig på nettet. Det er jo smart, når du er på Fanø og søger på restauranter, så finder Google søgninger der, hvor du er, og ikke på Bornholm. Men hvis du ikke er interesseret i, at google følger for meget med, er det en god ide at bruge andre søgemaskiner, så alt ikke bliver lagret i din Google-historik.

Din Google-historik viser helt ned på datoer, hvad du lavede på bestemte tidspunkter. Hvad du har søgt på på nettet, hvilke billeder du har kigget på, hvor du har shoppet eller rejst.

”Du kan gå ind på history.google.com og fjerne de enkelte elementer. Du kan også gå ind på google.com/settings og se, hvad Google tror du er for i forhold til det, du søger på. Google gætter på din alder og dine interesser og sender tilsvarende reklamer i din retning. Hvis du slår opt out til, så sender Google ikke længere reklamer for det, de tror du er interesseret i,” fortæller Lise Dan.

I Googles placeringshistorik kan du desuden se, hvor du har været i en periode eller på bestemte dage – og det bruges af politiet i deres efterforskning af sager. Her kan du slette for en periode eller hele din placeringshistorik.

Digitale fodspor: Du tramper naivt rundt på nettet - og svindlerne elsker dig for det
Digitale fodspor: Du tramper naivt rundt på nettet - og svindlerne elsker dig for det

Langt de fleste af os opfører os tankeløst i vores adfærd på internettet. Bag hver eneste hjemmeside og i hver eneste mail lurer risikoen for, at ondsindede ligger på lur. Og tro ikke, at lige præ ...

Læs mere
Hvordan sikrer du dine data?
Hvordan sikrer du dine data?

Sikkerhed og privacy er kommet i søgelyset i takt med udbredelsen og udnyttelsen af data. Ifølge sikkerhedsekspert Jakob Pagter er der ikke udelukkende tale om en ’bagside af medaljen’ inden for b ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close