11-12-2018 17:26:03

Sådan svarer du under jobsamtalen, når de spørger til din løn

Når jobsamtalen begynder at blive alvor, kommer spørgsmålet uundgåeligt: "Hvad skal du have i løn?" Men hvordan skal du svare, så du ikke ender med at få for lidt, og heller ikke skræmmer din kommende arbejdsgiver væk ved at skyde for højt?
10. jan. 2017 Af IDA Learning
<p>Det er en svær balance at hive den rigtige løn hjem. IDAs karriererådgiver Morten Esmann giver gode råd til at forhandle løn uden at skræmme den potentielle arbejdsgiver væk.</p>

Det er en svær balance at hive den rigtige løn hjem. IDAs karriererådgiver Morten Esmann giver gode råd til at forhandle løn uden at skræmme den potentielle arbejdsgiver væk.

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Du vil gerne have jobbet. Men du vil også gerne have en så høj løn som muligt. Så hvad svarer du, når din måske kommende arbejdsgiver på et tidspunkt under jobsamtalen siger: "Hvad skal du have i løn?" - eller det mere indirekte: "Hvad får du i løn i dit nuværende job?"

Du kan skyde højt og satse på, at de stadig rammer inden for budgettet, men med risiko for, at arbejdsgiveren mener, at du er for dyr og derfor ikke tilbyder dig jobbet. Eller du kan skyde for lavt og få jobbet, mens din arbejdsgiver vil få high fives og bonus af virksomhedsledelsen for at gøre en god handel.

Så hvad svarer du?

Dét ved IDAs karriererådgiver Morten Esmann. Men inden han løfter sløret for dit svar, er der lige noget, du skal gøre først.

Forbered dig på spørgsmålet

»Gå ind på IDAs lønberegner og se, hvad lønniveauet er for den type stilling, du søger. Så kender du lønspændet. Derefter skal du beslutte dig for, hvad din smertegrænse er. Og være villig til at takke nej, hvis du får tilbudt jobbet med en løn, der ligger under din grænse,« siger han

Hvad din smertegrænse er, kan afhænge af flere ting. Hvis jobbet ligger tæt på dit hjem med kort transporttid, har fleksible arbejdstider, så du kan være mere sammen med familien og dyrke din fritid, og der er en god pensionsordning og måske andre gode frynser som en årlig periode til efteruddannelse og så videre, så kan smertegrænsen ligge lavere end, hvis jobbet vil fylde meget og ligge langt fra hjemmet og være uden frynser.

Det kan også være, at det område, du kommer til at arbejde med, er så spændende og perspektivrigt, at du er villigt til at gå for en lavere løn, end hvis du finder jobbet lidt mere kedeligt. Uanset hvad, er det kun dig, der kan bestemme, hvad din smertegrænse er.

Her kommer svaret

Selve spørgsmålet om lønnen skal du så vidt muligt lade din kommende arbejdsgiver rejse. Hvis du spørger til lønnen for tidligt, kan det let komme til at virke, som om du er mere interesseret i lønnen end i jobbet, og det gavner ikke det indtryk, du efterlader.

Og når spørgsmålet så kommer, kan du ikke undslå dig fra at svare. Men uanset hvordan spørgsmålet er formuleret, kan du svare således, foreslår Morten Esmann:

»Når jeg ser på jobbets indhold og min erfaring, vil jeg vurdere, at en løn omkring xx tusinde kroner vil være rimelig. «

Hvis du ønsker en forhandling

Dit konkrete udspil kan være funderet i IDAs lønberegner eller i oplysninger, som du har gennem dit netværk, siger Morten Esmann. Hvis du gerne vil forsøge at presse lønnen, så er hans råd, at du lægger dig lidt over, hvad du håber på at få. Satser du for eksempel på 45.000, så nævn beløbet 48.000 som et udgangspunkt. Pointen er, at hvis de 45.000 er inden for skiven, vil et bud 3.000 over ikke skræmme nogen væk.

Men du skal ikke forvente af få en synlig reaktion på dit lønkrav fra arbejdsgiveren, hvis I er tidligt i forløbet, siger Morten Esmann:

»Med mindre din løn rammer helt galt, vil de blot notere dit beløb uden at foretrække en mine, og det vil så indgå i den samlede overvejelse. Og her vil det faglige trods alt veje tungest«.

Hvis du gerne vil have en indikation på stedet af, om dit lønudspil ligger inden for rammerne af deres forventninger, kan du spørge om direkte. Måske vil de svare, men du kan ikke være sikker på, at svaret er helt ærligt. For arbejdsgivere er ikke interesseret i at fremstå nærige ude i byen. Derfor kan de lade som om, at dit udspil var inden for rammerne og så give dig et afslag, der er begrundet i helt andre ting, selv om løngabet måske var afgørende.

Mere til lønnen end penge

Hvis det ender i en forhandling, så husk, at der er mere til jobbet end penge. Hvis de ikke vil give mere end et vist beløb i løn, så spørg til efteruddannelse, bonusordninger, løfter om lønstigning ud fra nogle konkrete resultater, fritid eller andre frynser, som kan være en del af en samlet pakke, du godt kan sige ja til, selv om lønnen rent nominelt måske ligger under det, du havde håbet på.

»Husk bare en ting: Hvis du ikke er tilfreds med lønnen ved ansættelsen, så bliver du det nok heller ikke, når du starter i jobbet, og så vil din utilfredshed måske fylde for meget i din hverdag, Og så er det bedre at sige nej. Lad være med at gå under din smertegrænse,« lyder rådet fra Morten Esmann.

Lønforhandling for introverte
Lønforhandling for introverte

Der er typisk fire barrierer, den introverte møder i lønforhandlingen. Læs her hvordan du overvinder dem.

Læs mere
Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål
Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål

Hvad er din største svaghed, bliver du nemt stresset og hvad vil du have i løn? Ved du, hvad du skal svare, når de svære spørgsmål dukker op til jobsamtalen?

Tag testen
Jobsamtale: 5 råd til din forberedelse

Når du bliver indkaldt til jobsamtale, er virksomheden interesseret i netop dig som mulig kandidat til jobbet. Derfor er det vigtigt, at du er godt forberedt, så du kan overbevise virksomhedens me ...

Læs mere
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest
Vær klar til anden jobsamtale og personlighedstest

Over halvdelen af alle virksomheder afholder to samtalerunder. Her er der typisk test og cases. Det er både til virksomhedens og kandidatens fordel, at virksomheden går grundigt til værks, påpeger ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close