16-07-2018 04:53:24

Sahara skal sætte strøm til 5 millioner europæiske hjem

Solenergi: En sammenslutning af virksomheder og investorer har officielt ansøgt den tunesiske regering om at opstille solpaneler i ørkenen og transportere ren energi under middelhavet til Europa
11. aug. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
Sahara skal sætte strøm til 5 millioner europæiske hjem

Ørkenområder er ikke just forbundet med blomstrende forretningseventyr, men det har man tænkt sig at lave om på i det vestlige Tunesien. 

En række investorer og virksomheder, som kalder sig TuNur, har netop slået sig sammen om en officiel ansøgning til den tunesiske regering om at få lov til at opstille et enormt solcelleanlæg i et ørkenområde i Sahara. Anlægget skal levere energi til både Tunesien og gennem tre højspændingskabler under Middelhavet også til Europa med lavt energitab. Det skriver Daily Planet. 

Den første forbindelse går gennem Malta, som allerede er koblet på det europæiske energinet. Den anden går gennem Rom, men en forbindelse til Sydfrankrig også er i overvejelserne. 

 De tre højspændingsenergikabler skal føre solenergi til Europa. Foto: NuTur

De 4,5 Megawatt solenergi skal transporteres til Europa ad tre forbindelser. Foto: TuNur

Kolonialisme eller sund fornuft 

"Økonomien bag projektet er overbevisende: Området i Sahara modtager dobbelt så meget solenergi sammenlignet med områder i Centraleuropa, så for den samme investering kan vi producere dobbelt så meget elektricitet. I en verden fri for tilskudsordninger, vil vi altid være en omkostningslet producent, selv når transmissionsomkostningerne er talt med," siger Kevin Sara, der er administrerende direktør for TuNur i en pressemeddelelse. 

Efter planen vil TuNur bidrage til den europæiske energibank med 4,5 Gigawatt solenergi, hvilket vil være et betragteligt skridt mod at komme i mål med EU's krav om vedvarende energi. Det vil være nok elektricitet til 5 millioner europæere eller 7 millioner elbiler, lyder det i pressemeddelelsen. 

TuNur er fra flere sider blevet beskyldt for moderne kolonialisme, men de påpeger, at projektet vil afværge yderligere ørkendannelse og minimere vandforbruget. Ifølge en rapport om projektets indflydelse på omgivelserne vil det desuden direkte afføde 2.000 arbejdspladser, mens 20.000 yderligere kan komme i slipstrømmen.

NuTurs tunesiske soleventyr lægger sig i strømmen af en række lignende projekter i Nordafrika. Blandt andet blev Noor-projektet i Marokko lanceret i 2016.

IDA Grøn Teknologi - Meld dig ind

I IDA Grøn Teknologi formidler vi viden om nye metoder og erfaringer inden for grønne og miljøforbedrende teknologier. Dette omfatter også nye eller genopdagede livsformer i tilknytning hertil. Vi ønsker samtidig at fremme overgangen til ægte bæredygtige systemer ved at tage initiativer til udvidet anvendelse af renere teknologi, byøkologi og andre forebyggende miljøstrategier.

Er du medlem af IDA...
...kan du gratis melde dig ind i netværket. Du bestemmer selv, hvornår du vil gøre brug af netværkets tilbud og aktiviteter. Du skal blot holde øje med netværkets nyhedsmail, som kommer 1-2 gange om måneden.

Meld dig ind i IDA Grøn Teknologi

Du har vind og jeg har sol - skal vi dele?

Tiden kalder på lokale el-løsninger. Professor Pierre Pinson arbejder med at skabe et deleøkonomisk system for el-udveksling.

Læs mere
MIT: Solcelle så let at den kan ligge på en sæbeboble
MIT: Solcelle så let at den kan ligge på en sæbeboble

MIT-forskere har udviklet en mikroskopisk og let solcelle med et stort potentiale i forhold til fx internet of things eller vingerne på et fly

Læs mere
Se den eksponentielle kurve der viser at fremtiden for solenergi er lys
Se den eksponentielle kurve der viser at fremtiden for solenergi er lys

Solceller: Prisen på solceller rasler ned, og ikke overraskende har det fået det samlede antal MW fra solenergi til at eksplodere. Se grafen, der viser, hvordan solenergi på få år har udviklet sig til at vær ...

Læs mere
Glem solpaneler: Elon Musk arbejder på at lave et solcelle-tag
Glem solpaneler: Elon Musk arbejder på at lave et solcelle-tag

Solceller: Elon Musk arbejder på at give ordet soltag en helt ny betydning. SolarCitys ingeniører er på vej med tagplader med indbyggede solceller.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close