27-05-2018 13:42:10

Selvlysende bakterier kan spore skjulte landminer

En israelske forskergruppe har fundet en ny metode til at kortlægge landminer. Ved at kombinere selvlysende bakterier og laser kan man finde frem til skjulte landminer.
12. apr. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Landminer dræber hvert år <span>mellem 15- og 20.000 mennesker </span>ifølge FN. Det skal et nyt system ændre på.  </p>

Landminer dræber hvert år mellem 15- og 20.000 mennesker ifølge FN. Det skal et nyt system ændre på.  

Universe har før skrevet om, hvordan droner kan være med til at finde skjulte landminer, men nu har en gruppe israelske forskere fra Hebrew University fundet et andet system til at kortlægge landminer ved hjælp af bakterier og laser. Det skriver EureAlert.

Systemet er baseret på, at alle landminer udsender en række små mængder af eksplosive dampe. Derfor har forskerne genmanipuleret levende bakterier, så de udsender et selvlysende signal, når de kommer i kontakt med de lækkede dampe fra landminerne. Det selvlysende signal kan derefter spores fra et fjerntliggende sted ved hjælp af laserlys.

Forskerne har afprøvet systemet ved at indkapsle de genmanipuleret bakterierne i små plastikperler, som blev spredt ud over et test-minefelt. Derefter afprøvede de deres laser-baserede scanning system, hvor de kunne finde de nedgravede landminer. 

"Vore feltdata viser, at de konstruerede biosensorer kan være nyttige til at opdage landminer. Det kræver dog yderligere forskning, da de skal forbedres," siger professor Shimshon Belkin, fra Hebrew University, der var ansvarlig for genmanipuleringen af bakterierne.

I fremtiden håber forskerne på, at de kan formindske laserteknologien, så den fx kan kobles på en ubemandet drone.


Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close