21-11-2018 21:29:42

Selvlysende blæksprutte-bakterier skal oplyse butiksvinduer

Fransk startup-virksomhed vil bruge selvlysende bakterier fra fx blæksprutter til at oplyse butiksvinduer og vejskilte.
8. mar. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Selvlysende blæksprutte-bakterier skal oplyse butiksvinduer

Går du en tur ned ad strøget om natten, vil du se, at de fleste butikker er fuldt oplyste, selv om de holder lukket. Tager du en tilsvarende tur i Frankrig, er lyset slukket mellem 01 og 07. Siden 2013 har det nemlig været ulovligt at bruge elektrisk lys i butiksvinduer og på kontorer i et forsøg på at spare energi og CO2.

Står det til det franske startup Glowee, behøver loven dog ikke betyde, at de franske butiksvinduer er kulsorte. I december demonstrerede de en bakterie-drevet lampe, der via bioluminescens/biologisk lys kan lyse i tre dage.

Konceptet er simpelt. Glowee laver en sukkerlage og kombinerer det med bakterien Aliivibrio fischeri, der blandt andet findes i symbiose med blæksprutter. Denne gel fylder de i små transparente beholdere, og resultatet er en lampe med et blåt skær, der ikke kræver elektricitet og kan placeres hvor som helst uden ledninger. Derudover er lamperne praktisk talt CO-neutrale.

“Vores mål er at ændre på måden, vi producerer og bruger lys. Vi vil skabe en global løsning, som vil reducere 19 procent af den elektricitet, der bliver brugt til belysning. Nu, hvor vi har værktøjerne til at kopiere naturens løsninger, vil vi også kunne lave mere bæredygtige processer og produkter,” siger Sandra Rey, der er stifter af Glowee, til New Scientist.

Oprindeligt lyste lamperne blot nogle få sekunder, men ved at justere sukkerblandingen kan Glowee nu få lamperne til at lyse i op til tre dage. Teamet bag arbejder dog på at skabe et produkt, der kan lyse en måned. Samtidig arbejder de på at finde andre formål for lamperne. Det kan fx være byggepladser, vejskilte, parker og steder uden adgang til elektricitet.

Læs mere om Glowee på deres hjemmeside eller den oprindelige artikel hos New Scientist.


Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

luk
close