19-09-2018 03:45:56

Singapore vil gå i danske smart city-fodspor

En delegation af forskere, myndighedsrepræsentanter og virksomhedsrepræsentanter fra Singapore lagde vejen forbi DTU i slutningen af september. Besøget gav blandt andet udslag i et samarbejde om at udvikle nye living labs samt muligheden for at skræddersy en ny uddannelse inden for Bygningsdesign.
20. okt. 2016 Af DTU
Udviklingen af smart cities er et område, der er i vækst i såvel Danmark som Singapore.
Udviklingen af smart cities er et område, der er i vækst i såvel Danmark som Singapore.

DTU Byg havde for nylig besøg af en delegation af forskere, myndighedsrepræsentanter og virksomhedsrepræsentanter fra singaporeanske Building and Construction Authorities (BCA). Anledningen til besøget var et ønske om at lære af den måde, vi i Danmark arbejder med bæredygtig og energirigtigt byggeri.

De områder, som den singaporeanske delegation var særligt interesserede i, var hvordan de kunne integrere håndteringen af vand, affald og energiproduktion i intelligente bygninger og infrastruktur.

”Danmark har ry for at være på forkant med udviklingen af bæredygtigt og energirigtigt byggeri. At også Singapore kigger mod Danmark i denne sammenhæng, undrede mig fordi Singapore er højeffektiv, velorganiseret og økonomisk stærk. Alligevel så vi et ønske om at kigge mod Danmark for at søge inspiration, som vi selvfølgelig tog imod,” fortæller Alfred Heller, lektor ved DTU Byg. Alfred Heller var vært for den singaporeanske delegation i samarbejde med Aline Lier Møller fra samme institut.

Smart cities som katalysator for bæredygtig udvikling

Alfred Heller er vicecenterleder af det strategiske forskningscenter Centre for IT-Intelligent Energy Systems in Cities (CITIES), der arbejder med at udvikle intelligente bygninger og infrastruktur, der kan bidrage til en bæredygtig udvikling. CITIES er drevet i samarbejde med kollegaer fra øvrige institutter på DTU, Ålborg Universitet og 40 andre partnere fra industrien, offentlige myndigheder og udenlandske organisationer.

Udviklingen af smart cities er et område, der er i vækst i såvel Danmark som Singapore. Med et areal på blot 719 km2 og et befolkningstal på omtrent 5,7 millioner, er Singapore mildt sagt udfordret på plads. Til sammenligning har Danmark et areal på 43.561 km2. Derfor kan de danske løsninger ikke oversættes direkte til singaporeanske forhold. Dertil kommer de klimatiske forskelle. Temperaturen i Singapore er ofte omkring og over 30 grader, og luftfugtigheden er meget høj. Selv jorden og havvandet er på over 25 grader året rundt.

Living labs som eksportvare

Et bud på en tankegang, der kan tilpasses Singapores behov, er idéen om at lave levende laboratorier – såkaldte living labs. Living labs er eksperimentelle faciliteter, hvor nye løsninger bliver udviklet og demonstreret i et levende bybillede.

Et velfungerende living lab kræver et godt samarbejde mellem forskning, myndigheder og erhverv.  Noget, DTU har erfaring med gennem flere living lab-projekter, blandt andet DTU’s eget Smart Campus, hvor studerende og forskere kan boltre sig, Danish Outdoor Living Lab (DOLL), EnergyLab Nordhavn og Smart Vidensby i Lyngby-Taarbæk Kommune. Denne måde at arbejde på vil passe godt til det arbejde, Singapore skal i gang med, fortæller koncerndirektør Niels Axel Nielsen.

”DTU er, som en del af konsortiet ”Smart City World Labs”, i tæt dialog med singaporeanske forskningsinstitutioner, myndigheder og erhvervsliv om oprettelse af living labs i Singapore. Formålet med samarbejdet er at styrke både det danske og det singaporeanske udgangspunkt for at blive ledende inden for smart city-løsninger, der kan hjælpe med at skabe mere bæredygtige byer,” forklarer Niels Axel Nielsen.

Besøget fra Singapore blev også benyttet til at tale om muligheden for at udvikle en kandidatuddannelse i Bygningsdesign på DTU, der er skræddersyet til behovet og udfordringerne i Singapore. Det vil blandt andet give mulighed for fælles projekter mellem studerende og forskere fra de to lande.

Allerede i denne måned følger DTU op på samarbejdet med universitetet Nanyang Technological University (NTU). I uge 42 besøger en delegation fra DTU under ledelse af dekan Martin Bendsøe NTU i Singapore. Anledningen er en workshop, der sætter fokus på områderne Smart Water, Intelligent Transport Systems, Smart Grids og Intelligent and Integrated Energy Systems.

Artiklen er oprindeligt publiceret på DTU. 

PEOPLE & MACHINES IN TOMORROWS SMART CITY
PEOPLE & MACHINES IN TOMORROWS SMART CITY

Smart seems to tie itself to anything from mobile phones and homes to cars and cities. It covers things like integrated information and communication technology, nanotech surface treatments, susta ...

Læs mere
Sådan kan du få brugerinput til smart cities løsninger
Sådan kan du få brugerinput til smart cities løsninger

Crowdsourcing, prototyping og designthinking er vor tids midler til at udvide innovationshøjden. Det er måder at komme i dialog med interessenterne omkring dit fremtidige produkt eller tiltag.

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close