11-12-2018 15:07:58

Skal du være bange for urinstøv på Roskilde Festival?

Solen skinner over Roskilde Festival, og især mange festivalgængere tisser i naturen, hvor urinen hvirvles op med støvet. Det danner en stinkende urinstøvsky hen over festivalen, men er det egentlig farligt?
3. jul. 2015 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Solen bager lige nu over Roskilde Festival og støvet farer rundt. Når det er varmt er det vigtigt ikke at blive dehydreret, og festivalgængerne indtager dog også rigeligt med væske, som bekendt skal ud igen. De store mængder tis bliver ikke kun udledt på toiletterne men også udenfor dem, hvilket skaber urinstøv.

Urinstøvet lugter grimt og får også festivalgæsterne til at hoste, men er urinstøvet egentlig sundhedsfarligt?

”Urin fra en rask person betragtes som uskadeligt, så der er ikke så meget at være bange for,”siger professor Flemming Konradsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Han forklarer, at der ikke rigtig er så meget farligt i urin, og der er meget få organismer i urin, som kan give årsag til sygdom.

Det er ikke urinstøvet der er farligt 

Flemming Konradsen forstår dog godt, at det er ubehageligt, når urinstanken kryber op i festivalgængernes næsebor.

”Hvis man tisser alle vegne, når temperaturen er høj, fordamper urinen hurtigt, og ammoniak fra urinen spredes derfor med luften. Urin stinker jo voldsomt, så lugten kan være irriterende, og folk kan jo nærmest få løbende øjne af det, siger han.

Urinstøvet generer både næse og øjne men er ikke et sundhedsproblem. I stedet skal man være mere opmærksom på afføring og dårlig hygiejne.

”Der er mange flere virus og bakterier i afføring, da det er der, de sygdomsfremkaldende organismer bliver udskilt,” siger Flemming Konradsen.

Ifølge Flemming Konradsen er det derfor vigtigere at vaske hænder end at bekymre sig om urinstøv.

Læs mere om urinstøv på Videnskab.dk.


Deltag i debatten

luk
close