26-05-2018 11:41:32

Skal jeg skrive på LinkedIn, at jeg er fyret?

JA! er svaret fra karriererådgiver i IDA Lise Dan. For mange job bliver besat via netværk – og netværket kan ikke hjælpe dig, hvis de ikke ved, at du er jobsøgende.
2. nov. 2016 Af IDA Learning
<p>Det ser ikke mærkeligt ud at skrive, at du er jobsøgende på LinkedIn. Det er nemlig ofte i dit netværk, at jobmulighederne opstår, fastslår karriererådgiver i IDA Lise Dan.</p>

Det ser ikke mærkeligt ud at skrive, at du er jobsøgende på LinkedIn. Det er nemlig ofte i dit netværk, at jobmulighederne opstår, fastslår karriererådgiver i IDA Lise Dan.

Afklar dine karriereønsker med en karrieresamtale

Brug IDA, når du vil have hjælp til at udforme din egen karriereplan og vælge karriereretning.

Som medlem af IDA har du mulighed for 1 karrieresamtale hvert halve år. 

Book din karrieresamtale

Ser det for mærkeligt ud at skrive, at jeg er jobsøgende på min LinkedIn profil? Svaret er et rungende nej fra karriererådgiver i Ingeniørforeningen IDA Lise Dan. Det er nemlig ofte i dit netværk, at jobmulighederne opstår.

»I dag er det ingen skam at blive fyret. Det handler jo ikke om, at du har taget af kassen. Hen mod slutningen af året er det normalt, at virksomhederne konsoliderer sig og tilpasser organisationen til konjunkturerne i markedet. Virksomhederne skal bevise overfor aktionærerne, at de kan tjene penge,« siger Lise Dan, der pointerer, at mange virksomheder benytter outplacement forløb, fordi de tager et socialt ansvar og lever op til forpligtelsen om at sende folk godt videre.

Så drop alle tanker om, at det er pinligt eller stiller dig ringere, fordi du er overbevist om, at virksomhederne heller vil ansætte dem, der allerede er i job.

Skriv det under dit navn

Du skal skrive direkte under dit navn – der hvor du normalt ville skrive din nuværende stilling – at du er jobsøgende.

»Her har du faktisk 120 anslag og kan skrive din uddannelse, titel, med fokus på dit speciale og hvad du kan levere. Hvad er det du kan bidrage med? Hvor har du rettet dit fokus hen? Du skal øve dig lidt, for at få det vigtigste ned på de 120 anslag,« siger Lise Dan.

Sætningen kunne så sådan her ud:

”MSc EE søger nye udfordringer, speciale i Service Delivery Management, fokus på System Management og SLA, bidrager til optimale kundeløsninger.”

Der er også mange, der skriver alle deres kompetencer i feltet: konstruktion | styrkeberegninger | med videre. Alt efter om din profil er på engelsk eller dansk skal du skrive i det pågældende sprog.

Brug netværket aktivt

Du kommer dog ikke udenom at netværke fysisk med folk i dit netværk. Her skal du fortælle, at du søger nye udfordringer – uden at sige, at du skal bruge dem i selve jobsøgningen. Du kan sige, at du er ved at planlægge dit næste karrieretræk og har brug for en snak med vedkommende.

»At bruge sit netværk er jo ikke det samme som, at du søger et job hos dem du kontakter eller mødes med. Du søger viden, informationer og gode råd til, hvordan du kan bringe dig selv tættere på et nyt job,« siger Lise Dan og slår fast, at du som en god netværk altid samtidig skal spørge: ”Og hvad kan jeg så gøre for dig?”

Det usynlige jobmarked

Du skal skrive, at du søger nye udfordringer, fordi du kommer længst med den ærlige henvendelse.

»Du skal tænke i, at der er det synlige og det usynlige jobmarked. Det usynlige jobmarked er i dit netværk. Jobmarkedet er så dynamisk og konjunkturerne skifter. Ballisagers nyeste rekrutteringsanalyse 2016 viser, at 42 procent brugte LinkedIn ved deres seneste ansættelse – og i store private virksomheder er det 57 procent, der brugte LinkedIn,« påpeger Lise Dan.

Samme undersøgelse viser også, at 95 procent af virksomhederne tjekker referencer på kommende medarbejdere – og 67 procent af virksomhederne researcher en kommende medarbejder på LinkedIn. Og 58 procent af virksomhederne brugte netværket i deres seneste ansættelse. Her er det de små private virksomheder, der er topscorere med 68 procent.

Fyret – hvad så? Stop, vent, kør
Fyret – hvad så? Stop, vent, kør

Det er en voldsom oplevelse at blive fyret, og mange bliver forskrækkede over deres egen reaktion i situationen. Karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA Morten Esmann fortæller om reaktionerne ...

Læs mere
Fyret? Skab din strategi efter chokket
Fyret? Skab din strategi efter chokket

Når chokket har lagt sig efter en fyring, skal du lave en plan for at nå et mål. Det mål er typisk at få det helt rigtige job, hvor du er hen-imod-motiveret, siger karriererådgiver i Ingeniørforen ...

Læs mere
Fyret? Sidemanden er ikke  din konkurrent
Fyret? Sidemanden er ikke din konkurrent

Du skal fortsætte med at være en god kollega, selvom du og sidemanden er blevet fyret fra jeres arbejdsplads. Han eller hun er ikke din konkurrent – hjælp hellere hinanden og lad virksomhederne væ ...

Læs mere
10 gode råd til din LinkedIn-profil
10 gode råd til din LinkedIn-profil

Din LinkedIn-profil er dit brand - og et vigtigt redskab til opbygning af netværk, til at skabe synlighed over for potentielle kunder eller samarbejdspartnere og ikke mindst til jobsøgning.

Læs mere
Brug dit netværk med omtanke
Brug dit netværk med omtanke

Et netværk er en gaveøkonomi og ikke en byttehandel. Hvis du bruger det rigtigt, kan dit netværk have stor værdi.

Læs mere
Kom hurtigt og effektivt i nyt job med IDA Outplacement
Kom hurtigt og effektivt i nyt job med IDA Outplacement

IDA Outplacement er et specielt udviklet forløb til dig, der er blevet opsagt og ønsker professionel hjælp til at komme videre.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close