27-05-2018 13:40:21

Skanska: Om 2-3 år ruller vi 3D-print ud på byggepladsen

Byggeri: Britiske forskere har arbejdet med 3D-printet beton i 10 år. Om 2-3 år er teknologien klar til byggepladsen, vurderer en af industripartnerne, entreprenøren Skanska.
18. mar. 2016 Af Ulrik Andersen - tidligere bragt på Ing.dk

Mindre betonforbrug, mindre materialespild, lettere transport og en billigere måde at bygge komplekse former på. Det er nogle af potentialerne ved at 3D-printe beton i stedet for at hælde det i støbeforme. I Danmark er de første forsøg med teknologien på trapperne, men på den anden side af Nordsøen har forskere fra Loughborough University været i gang i omkring 10 år.

I 2014 gik projektet fra laboratoriet til virkelighedstests sammen med partnere som industrigiganten ABB, Buchan Concrete og Tarmac, der leverer byggematerialer. Fra byggebranchen deltager ingeniør­firmaet Buro Happold og det verdenskendte arkitektfirma Foster + Partners, der blandt andet har tegnet elefanthuset i Københavns Zoo. Desuden er den britiske afdeling af den svenskejede entreprenørgigant Skanska med på holdet.

Lige nu er printeren boltet fast til gulvet i en maskinhal, men planerne rækker videre end det, fortæller Skanska UK’s direktør for innova­tion, Sam Stacey:

»Det store potentiale er at printe betonelementer direkte på byggepladsen.«

Frem mod bærende elementer

Foreløbig har projektpartnerne printet facadepaneler, der godt nok har en kompleks geometri, men som der ikke er store strukturelle krav til. Men partnerne vil også lave bærende betonelementer, fortæller Sam Stacey.

»Der er mange komplekse krav til facadepaneler eksempelvis med hensyn til akustik og isolering, men vi behøver ikke at tage hensyn til svære konstruktionsmæssige problemer. Når vi skal bruge dem som bærende elementer, skal vi være helt sikre på deres langtidsholdbarhed. Indtil videre ser vi imidlertid ingen problemer med hverken holdbarheden eller styrken.«

Projektpartnerne har testet forskellige typer armering som almindelige armeringsjern, der placeres i elementerne som en del af printerprocessen, eller efterspænding af elementerne. Også fiber- eller tekstilarmering har man forsøgt sig med.

»Endelig kan vi lade en robot placere armeringen,« siger Sam Stacey.

Den største udfordring lige nu er dog at gøre printeren mere robust:

»Udstyret er endnu ikke robust nok, og printprocessen er stadig for langsom,« siger Sam Stacey, der forventer, at 3D-printet beton vil være markedsklart om 2-3 år og udbredt i løbet af 3-5 år:

»Jeg tror aldrig, at 3D-print vil overtage al betonproduktionen. Det vil også i fremtiden være en niche. Men en meget stor niche.«

Læs originalartiklen og vær en del af debatten på Ing.dk

Australsk murer-robot bygger hus på to dage
Australsk murer-robot bygger hus på to dage

Byggeri: Efter ti års udvikling præsenterer en opfinder fra Australien en murer-robot, som er i stand til at lægge 1.000 mursten i timen.

Læs mere
Verdens største 3D-printer skal bygge lavprisboliger
Verdens største 3D-printer skal bygge lavprisboliger

I Italien har man skabt verdens største 3D-printer. Den 12 meter høje Big Delta skal bygge huse af materialer fra lokalområdet.

Læs mere
Byggebranchen skal være digital og mere effektiv
Byggebranchen skal være digital og mere effektiv

Byggeri: Spar tid og bliv mere effektiv. Så simpelt er løftet til byggebranchen fra den danske startup-virksomhed GenieBelt

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close