21-09-2018 08:29:49

Smartphone-kontrollerede celler kan pumpe insulin til diabetikere

Diabetikere kan måske i fremtiden styre deres produktion af insulin ved hjælp af en app. Det er nemlig lykkedes forskere at få mus’ celler til at producere insulin ved hjælp af lys, der bliver styret fra en smartphone.
1. maj. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

En gruppe forskere fra Kina har ved hjælp af en smartphone og en teknik kaldet optogenetik, som er en metode, der bruger lysfølsomme proteiner til at regulere biologisk aktiviteter i kroppen, fået celler til at producere insulin til mus med diabetes. Metoden kan bruges til at overvåge blodglukosenivauerne, og derefter få celler til automatisk at producere insulin, hvis der er behov for det. Det skriver MIT Technology Review.  

Forskerne har konstrueret menneskelige celler med et lysfølsomt gen, som findes i planter og producerer insulin, når de aktiveres af trådløst drevne røde LED-lamper. Forskerne indsatte dette lys og designercellerne på små fleksible diske på musenes ryg.

Derefter tilpassede de en Android-app, som kunne tænde LED-lysene og justere lysets intensitet. Forskerne udsatte de diabetiske mus for ca. fire timers lys hver dag og kunne stabilisere normal insulinproduktion i blodbanen i 15 dage.

Forskerne siger, at systemet er inspireret af "smart home"-konceptet, som involverer belysning, opvarmning og elektroniske enheder, der kommunikerer med hinanden og alle kan styres eksternt via telefon- eller computer-apps. De mener, at fjernstyrede celler kan bane vej for en ny æra af personlig, digitaliseret og globaliseret præcisionsmedicin.

Forskerne håber på, at deres metode kan blive til en fuldstændig automatisk blodglukosemonitor samt diabetesterapi system, der kontinuerligt kan overvåge diabetes 24 timer i døgnet og dele dataene via en smartphone.

Metoden er dog stadig i det tidlige stadie, og forskerne skal dog først have løst nogle problemer før, at metoden kan taget reelt i brug. Herunder er blandt andet udfordringen med, hvilken type lysfrekvens de skal bruge, og hvor meget intensitet lyset skal have for, at det stimulerer cellerne.

Udover er der også problemer som sikkerhed i forhold til udveksling af data via en smartphone, da den kan blive udsat for hacking. Det mener forskerne dog kan løses ved hjælp af kryptering.

Du kan læse mere om metoden på MIT Technology Review.


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close