19-11-2018 23:40:06

Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv

AI: Britiske forskere har afsløret, hvordan snegle på trods af meget primitive systemer kan træffe komplekse beslutninger. Opdagelsen kan blandt andet bruges til at konstruere mere effektiv kunstig intelligens.
20. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv

I takt med at kunstig intelligens bliver en del af mange af de produkter, som omgiver os i hverdagen, bliver det vigtigt at finde simple og energieffektive løsninger. Derfor kigger forskere ofte mod dyreriget, hvor fx insekter har små og primitive hjerner, men alligevel formår at løse komplicerede opgaver med meget lidt ‘computerkraft’.
På University of Sussex har et hold britiske forskere netop opdaget, hvordan snegle ved hjælp af blot to neuroner i hjernen kan træffe komplekse beslutninger.

“Vores studie afslører for første gang, hvordan to neuroner skaber en mekanisme i dyrets hjerne, som udfører og optimerer komplekse beslutnings-opgaver. Det viser også, hvordan dette system hjælper med at styre, hvor meget energi, de bruger, når de har truffet en beslutning,” siger Professor George Kemenes, der stod i spidsen for studiet på University of Sussex

Opdagelsen er offentliggjort i Nature Communications og er interessant i forhold til fx kunstig intelligens. En snegl hjerne indeholder blot 20.000 celler, hvilket er uhyre primitivt i forhold til menneskets 100 milliarder, og samtidig er det reelt set blot to neuroner, der bliver brugt, når en snegl beslutter, om den skal spise eller ej. Kan du udnytte det princip i forbindelse med kunstig intelligens, bliver det også muligt at lave nogle meget effektive modeller.

"Vores opdagelse kan hjælpe forskerne til at identificere andre neurale systemer, der ligger til grund for lignende beslutningsprocesser. Dette vil i sidste ende hjælpe os med at designe de robot-hjerner baseret på princippet om at bruge færrest mulige komponenter nødvendigt for at udføre komplekse opgaver," siger George Kemenes.

Læs hele studiet, A two-neuron system for adaptive goal-directed decision-making in Lymnaea

Er du interesseret i kunstig intelligens? Læs vores seneste historier om kunstig intelligens

Hobbydetektiver og forskere bygger Danmarks nye superhjerne
Hobbydetektiver og forskere bygger Danmarks nye superhjerne

Kunstig intelligens: Forsker Jacob Sherson bruger et detektiv-computerspil til at nå tusindvis af forsøgspersoner som skal hjælpe med at udvikle en kunstig intelligens. Han ser det som et modtræk til Facebook, Google ...

Læs mere
»Mennesket er ikke toppen af evolutionen«
»Mennesket er ikke toppen af evolutionen«

Kunstig intelligens: Vi overvurderer vores egen intelligens og rolle i universet, mener filosoffen og debattøren Nikola Danaylov. Han hævder at virus og bakterier på visse parametre er klogere end mennesker.

Læs mere
5 etiske dilemmaer tech-branchen skal løse
5 etiske dilemmaer tech-branchen skal løse

De store tech-firmaer som Google, Amazon og Facebook har givet os produkter, de færreste vil undvære. Nu kommer det etiske efterslæb, som hele tech-branchen og verdens regeringer i dag står over for.

Læs mere
Militære og kommercielle interesser dominerer AI-udviklingen
Militære og kommercielle interesser dominerer AI-udviklingen

Kunstig intelligens: Den militære og kommercielt betalte forskning i kunstig intelligens er mange gange større end den åbne og frie på universiteterne. Det er potentielt en udfordring, mener it-debattør og techblogger ...

Læs mere
Kan mennesket reduceres til data?
Kan mennesket reduceres til data?

Podcast: Mennesker er faktisk ikke særligt gode til at styre og analysere de enorme mængder data, vi producerer om alt i verden. Det er maskiner derimod. Men når vi bygger maskiner, der er bedre end os, er ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close