22-02-2018 21:47:55

Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv

AI: Britiske forskere har afsløret, hvordan snegle på trods af meget primitive systemer kan træffe komplekse beslutninger. Opdagelsen kan blandt andet bruges til at konstruere mere effektiv kunstig intelligens.
20. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Snegle kan gøre kunstig intelligens mere effektiv

I takt med at kunstig intelligens bliver en del af mange af de produkter, som omgiver os i hverdagen, bliver det vigtigt at finde simple og energieffektive løsninger. Derfor kigger forskere ofte mod dyreriget, hvor fx insekter har små og primitive hjerner, men alligevel formår at løse komplicerede opgaver med meget lidt ‘computerkraft’.
På University of Sussex har et hold britiske forskere netop opdaget, hvordan snegle ved hjælp af blot to neuroner i hjernen kan træffe komplekse beslutninger.

“Vores studie afslører for første gang, hvordan to neuroner skaber en mekanisme i dyrets hjerne, som udfører og optimerer komplekse beslutnings-opgaver. Det viser også, hvordan dette system hjælper med at styre, hvor meget energi, de bruger, når de har truffet en beslutning,” siger Professor George Kemenes, der stod i spidsen for studiet på University of Sussex

Opdagelsen er offentliggjort i Nature Communications og er interessant i forhold til fx kunstig intelligens. En snegl hjerne indeholder blot 20.000 celler, hvilket er uhyre primitivt i forhold til menneskets 100 milliarder, og samtidig er det reelt set blot to neuroner, der bliver brugt, når en snegl beslutter, om den skal spise eller ej. Kan du udnytte det princip i forbindelse med kunstig intelligens, bliver det også muligt at lave nogle meget effektive modeller.

"Vores opdagelse kan hjælpe forskerne til at identificere andre neurale systemer, der ligger til grund for lignende beslutningsprocesser. Dette vil i sidste ende hjælpe os med at designe de robot-hjerner baseret på princippet om at bruge færrest mulige komponenter nødvendigt for at udføre komplekse opgaver," siger George Kemenes.

Læs hele studiet, A two-neuron system for adaptive goal-directed decision-making in Lymnaea

Er du interesseret i kunstig intelligens? Læs vores seneste historier om kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan høre et hjertestop over 112-telefonen
Kunstig intelligens kan høre et hjertestop over 112-telefonen

Techtopia: Dansk virksomhed bygger kunstig intelligens, der lytter med på 112-telefonen og giver råd inden personalet kan nå at stave til hjerteanfald på Google.

Læs mere
Store virksomheder finder nye medarbejdere med kunstig intelligens
Store virksomheder finder nye medarbejdere med kunstig intelligens

Techtopia: Kinesisk startup har hjulpet Coca Cola og Hugo Boss med at ansætte medarbejdere gennem samtaler baseret på kunstig intelligens, som skrotter ansøgernes cv og kigger på deres sprog i stedet.

Læs mere
Læge: Teknologi kan skabe ulighed
Læge: Teknologi kan skabe ulighed

Teknologiens indtog på hospitalerne ændrer ikke bare lægens men også patientens rolle markant. Men hvad enten man omfavner kunstig intelligens og gadget-bølgen, så skal man holde tungen lige i mun ...

Læs mere
»Byer er det mest radikale eksperiment i verdenshistorien«
»Byer er det mest radikale eksperiment i verdenshistorien«

Flere og flere virksomheder klistrer begrebet kunstig intelligens på deres produkter, selv om teknologien ofte er mere ‘kunstig end intelligent’. Men når den værste buzz er skrællet væk, åbner god ...

Læs mere
Kunstig intelligens knækker koden til den ægte kærlighed
Kunstig intelligens knækker koden til den ægte kærlighed

DR3’s program ’Koden til kærlighed’ bruger en selvlærende algoritme udviklet på DTU til at hjælpe singler med at finde den eneste ene.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close