15-10-2018 18:01:36

Startups indtager bankverdenen: Fire bud på finans-disruption

Ny finansiel teknologi står klar til at ryste jorden under de etablerede bank-mastodonter. IDA Universe giver dig fem bud på startups, der udfordrer bankernes monopol.
12. apr. 2016 Af Magnus Boye
Startups indtager bankverdenen: Fire bud på finans-disruption

Bankverdenen er traditionelt lukket land for små og nystartede virksomheder. Regulative forhindringer og krav om kapital står ofte mellem idé og udførelse, når det kommer til finansiel teknologi. Ikke desto mindre står flere startups nu på spring for at træde ind på bankernes enemærker.

Det er muligt, at it-selskaber som Apple og Facebook med nye betalingsløsninger går finanssektoren på klingen, men ligesom hotelbranchen blev vendt på hovedet af Airbnb, kan bankernes nye udfordrere også komme fra de små tech-startups, der opstår i kælderlokaler verden over. IDA Universe giver dig fire bud på startups, der er værd at holde øje med - også selvom vi i Danmark endnu ikke har mulighed for at afprøve dem alle.

Digit - automatisk opsparing

Digit tilsluttes din bankkonto og analyserer dit forbrug. Hver gang dine udgifter er lavere end vanligt - og du har råd til at spare lidt op - høster Digit automatisk pengene og sætter dem til side for dig. Digit garanterer at systemet ikke trækker så mange penge, at du mangler dem i slutningen af måneden. Faktisk stoler startup’en så meget på sin algoritme, at de vil dække eventuelle udgifter, du måtte få, fordi du trækker over.

Deposify - sikker betaling af indskud

Deposify forsøger med finansiel teknologi at løse disputter mellem udlejer og lejer, når det kommer til at få tilbagebetalt depositum. Frem for at betale indskuddet til den nye lejlighed direkte til udlejeren, sendes pengene til den betroede tredjepart, som er Deposify. Når lejemålet ophører hjælper app’en parterne med at blive enige om eventuelle erstatninger, der skal betales ud af depositummet.

Aire - fair kreditvurdering

Det er typisk vanskeligt for unge førstegangslånere at blive vurderet egnet til et lån, fordi der mangler data om personen. Aire samarbejder med etablerede spillere i banksektoren, og tilbyder en algoritme, der udregner en retfærdig kreditvurdering, som ikke baserer sig på tidligere lån, men udelukkende med personens mulighed for at betale lånet tilbage fremadrettet.

Revolut - App-styret mastercard

Revolut forsøger med et særlig spp-ledsaget MasterCard at gøre det billigere at bruge penge i udlandet. I appen kan brugere indstille, hvilken valuta, man ønsker at betale i, og på den måde undgå et ekstra gebyr i form af dårlige vekselkurser. Appen bruges også til at overføre penge til kortet og til at sende penge via for eksempel SMS eller mail.

Stash - investeringsplatform i lommeformat

Investeringer går for mange mennesker gennem banken. Stash fjerner alle barrierer og åbner med en simpel app en finansverden for enhver med en smartphone og fem dollars. Stash lader dig købe dele af aktier fra omkring 25 kroner og hjælper samtidig med vejledning og investeringsråd. Alle muligheder er kurateret, så der er ikke nogle forkerte valgmuligheder, lover firmaet.

Driving technology 2016
Driving technology 2016

Driving Technology 2016 fandt i år sted den 24. juni med temaet Mind the gap: Den eksponentielle teknologi breder sig til stadig flere brancher. Salim Ismail fra Singularity University i Californ ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close