21-09-2018 08:31:24

Stephen Hawking: Vi har teknologien til at ødelægge den planet, vi lever på

I et desperat opråb blander den britiske fysiker Stephen Hawking sig i debatten om industri 4.0. Hawking mener, at vi lever i en farlig tid, hvor vi afgør, om vi ødelægger eller redder planeten.
5. dec. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Stephen Hawking: Vi har teknologien til at ødelægge den planet, vi lever på

Den verdensberømte fysiker Stephen Hawking har blandet sig i den offentlige debat ved flere lejligheder i 2016. Primært fordi Hawking, der er en af verdens førende teoretiske fysikere og matematik-professor på Cambridge Universitet i England, er bekymret. Tidligere på året satte han spørgsmålstegn ved kunstig intelligens og advarede om, at udviklingen ikke nødvendigvis er ufarlig. Og senest har han skrevet et debatindlæg, hvor han beskriver sin frygt for udviklingen efter Brexit og Trumps valgsejr samt en udstødelse af ‘eliten’. Konkret frygter han en fremtid, hvor hele industrier forsvinder til fordel for teknologi.

“Automatiseringen af ​​fabrikker har allerede decimeret udbuddet af jobs inden for den traditionelle fremstillingssektor, og i takt med at nye kunstige intelligens-systemer vinder frem, er det sandsynligt, at overflødiggørelsen af mange flere jobs vil fortsætte og gøre indhug langt ind i middelklassen og kun lade kun de mest omsorgsgivende, kreative eller superviserende funktioner tilbage,” skriver Stephen Hawking i indlægget, som er bragt i The Guardian og Information.

I Hawkings opråb går han også imod den generelle trends i samfundet og placerer sig selv som en del af den pt forhadte elite. Den verdensberømte teoretiske fysiker Stephen Hawking er på ingen måde en maskinstormer, og i debatindlægget beskriver han teknologien som befriende og et altafgørende parameter for, at han i det hele taget kan fortsætte sit arbejde. Men han beskriver også, hvordan kommunikationsteknologien medfører, at de rigeste menneskers livsform i de mest velstående dele af verden bliver ‘smerteligt synlig for alle, uanset hvor fattige de er, hvis blot de har adgang til en smartphone’.

Omskoling til en ny verden

Derfor - mener Stephen Hawking - kan vi ikke bare nøjes med at kigge på, mens hele industrier forsvinder til fordel for robotter, 3D-print og resten af den fjerde industrielle revolution.

“I en situation, hvor ikke kun jobs, men hele industrier forsvinder, må vi hjælpe folk ved at omskole dem til en ny verden og støtte dem økonomisk, mens de er på vej. Hvis samfund og økonomier ikke kan klare den nuværende indvandring, må vi gøre mere for at fremme den globale udvikling, for der findes ikke andre måder, hvorpå de migrerende millioner kan overbevises om, at de må søge at skabe deres fremtid i deres hjemlande,” skriver den britiske fysiker.

Ellers har udviklingen potentiale til at skabe enorme udfordringer. Udfordringer der i værste fald kan føre til menneskehedens fald.

“Til sammen er alle disse foruroligende udviklinger en påmindelse om, at vi befinder os på det farligste øjeblik i den menneskelige civilisations historie. Vi har nu teknologien til at ødelægge den planet, vi lever på, men har endnu ikke udviklet teknologien til at undslippe vores jord,” skriver han.

Læs hele indlægget på Information.dk og se, hvorfor Hawking alligevel er optimistisk på sin arts vegne, og hvad det ifølge fysikeren kræver at redde verden.

Industri 4.0
Industri 4.0

IDA sætter ved to konferencer, Industri 4.0 Fremtidens intelligente Industri, i Vejen og København fokus på fremtidens produktion. Eksperter deler ud af deres viden og erfaringer, og du vil møde ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close