24-09-2018 23:47:06

Stop snakken om disruption, den 4. industrielle revolution er en and

Disruption: Tidligere generationer har over et liv kunne skifte deres hestevogn ud med en jumbojet. Fremtrædende amerikansk økonom mener, at intet i den nuværende teknologiske udvikling kan måle sig med tidligere fremskridt.
19. jun. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p>Den såkaldte 4. industrielle revolution er ifølge den anerkendte amerikanske makroøkonom Robert J. Gordon ikke i nærheden af særligt den anden og tredje industrielle revolution. </p>

Den såkaldte 4. industrielle revolution er ifølge den anerkendte amerikanske makroøkonom Robert J. Gordon ikke i nærheden af særligt den anden og tredje industrielle revolution. 

Robotterne tager dit job, og den danske model bliver revet i stumper og stykker. Der er skrevet mangt og meget om den påstået frembrusende 4. industrielle revolution, og at vi skal gøre som indianerstammer og rive hele lortet ned i den store disruptionguds navn. 

Men måske er al snakken om førerløse biler, 3D-printede gulerødder og nanoteknologi bare ikke i samme kategori som tidligere tiders radikal innovation. 

Det skriver Information, der har talt med den anerkendte makroøkonom, Robert J. Gordon, der er forfatteren bag bestselleren The Rise and Fall of American Growth. 

"Tekno-optimisterne’ taler om en fundamental ny situation for menneskeheden – men intet teknologisk nybrud kan sammenlignes med perioden 1870-1970. Her kunne du i løbet af en menneskealder skifte din hestevogn ud med en jumbojet. Du fik rindende vand, elektricitet og plastic. Alle grundstenene til det moderne samfund blev lagt i de 100 år," siger Robert J. Gordon til Information. 

Smartphonen er blot en forbedring 

Alligevel synes begrebet disruption at være en ny ting og tidens store buzzword, selvom ordets oprindelse slet ikke har noget med teknologi at gøre. Det var den amerikanske management-thinker, Clayton Christensen, der i 1995 beskrev det som en proceshvor et mindre firma med små midler er i stand til succesfuldt at udfordre etablerede virksomheder, der har fokus på andre områder. 

For Gordon er også den 4. industrielle revolution et opreklameret fænomen. Især det faktum, at den skulle være vildere end de foregående. Fra dampmaskinens indtog i 1784 til opfindelsen af samlebåndet i 1870 og til da informationsteknologi, elektronik og automatisering begyndte at få betydning i 1969. Faktisk mener han at den såkaldte 4. industrielle revolution i høj grad står på skuldrende af den seneste. 

Han anerkender, at der ligger anseelige produktivitetsforbedringer i kunstig intelligens, robotter og digitale platforme som AirBnb og Uber, men påpeger samtidig, at der er tale om teknologi, der har eksisteret i mange år. Eksempelvis har computeren været her siden 1942 og robotter har man brugt på bilfabrikker siden 90'erne. 

"Smartphones er den vel nok vigtigste teknologiske opfindelse de sidste ti år, men selv om den har markant ændret forbrugernes liv, har opfindelsen ikke ført til en målbar øget produktivitet på arbejdsmarkedet," siger Gordon til Information. 

"Det kan lyde kontraintuitivt, men forklaringen er nok, at smartphonen ’blot’ er en forbedring oven på 40 år med computere, så hjemmecomputere, så bærbare og nu lommecomputere. De store, seismiske produktivitetsforbedringer ligger bag os, ikke foran os." 

Revolutionspotentialet i tal 

Gordon tager sit udgangspunkt i den økonomiske vækst, som er tilvejebragt af innovationen. Og her når det nuværende niveau altså ikke tidligere tiders højde, mener Gordon, der har forsket i amerikanske forhold. 

Han måler blandt andet 'revolutionspotentialet' i væksten i arbejdsproduktivitet under de tre foregående revolutioner.  

I perioden 1891-1972 blev en amerikansk medarbejder 2,33 procent mere produktiv om året. Til sammenligning steg produktiviteten kun 1,38 procent om året i perioden 1972-1996, mens opblomstringen af it-teknologien kortvarigt gav en stigning på 2,46 procent fra 1996-2004 inden kurven fladede helt ud til 1,33 procent om året frem mod 2012.

Her kan du iøvrigt se en TED-talk, som Robert J. Gordon gav tilbage i 2013 om "the death of innovation, the end of growth".

Er disruption ved at blive et buzzword uden værdi?
Er disruption ved at blive et buzzword uden værdi?

Disruption: Vi har misset betydningen af begrebet disruption, men smider om os med det og andre flotte buzzwords uden indhold, mener NNIT-direktør Per Kogut.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close