19-09-2018 09:28:40

Stor interesse for internationalt udviklingsarbejde

Netværket IDA Global Development har netop indledt anden sæson af et særligt uddannelsesforløb, der skal ruste unge højtuddannede til globalt udviklingsarbejde i eksempelvis virksomheds- eller NGO-regi. Interessen for initiativet har været så stor, at arrangørerne også i år har måttet takke nej til kvalificerede ansøgere.
18. mar. 2016 Af Ole Haun
IDA Global Development har netop holdt kick-off for deltagerne på 2016-holdet
IDA Global Development har netop holdt kick-off for deltagerne på 2016-holdet

”IDA Global Development Class 2016”, som forløbet hedder, får plads til 35 deltagere ud af de ca. 55, der havde søgt om optagelse.

"Vi har valgt at begrænse størrelsen af holdet, så vi sikrer, at der er de nødvendige ressourcer til hver enkelt deltager. Det handler i lige så høj grad om at afklare som at uddanne deltagerne, og derfor prioriterer vi tid til rådgivning og sparring højt" siger Erik Blas, der er formand for IDA Global Development (tidligere Ulandsfagligt Selskab), som står bag initiativet.

Han glæder sig over interessen for projektet, der kommer fra en bred kreds af nyuddannede kandidater: Ingeniører, geologer, økonomer, antropologer m.fl.

"Det er bestemt opmuntrende, at højtuddannende unge ønsker at specialisere sig inden for internationalt udviklingsarbejde. Der er brug for dem, men også for at de får kendskab til den markante professionalisering, der er sket på området, og som betyder, at et job i udviklingsbranchen gerne skal have grobund i såvel en skarp specialistprofil som et godt kendskab til branchens arbejdsmarked" siger Erik Blas.

Og der bliver nok at tage fat på, mener Erik Blas:

"Gennemførelsen af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling vil kræve arbejde over en bred front, nye måder at gøre tingene på – og frem for alt indsigt i og samarbejde mellem en lang række faglige discipliner" påpeger han.

Et vigtigt formål med uddannelsesforløbet, der varer ca. et år og foregår i fritiden, er da også at introducere deltagerne for en bred vifte af de professionelle aktører, som arbejder med internationalt udviklingsarbejde. Det sker gennem projektarbejde og faglige sessions, hvor deltagerne møder repræsentanter fra virksomheder, FN, Danida og NGO’er.

Emnet Global Entrepreneurship var allerede på pensumlisten for 2015-holdet og i 2016 vil der blive lagt ekstra vægt på dette emne. ”Global entrepreneuership” er ifølge Erik Blas et tema, der får stadig større betydning i det internationale udviklingsarbejde.

- Der er et enormt potentiale for iværksætteri, der enten retter sig mod eller tager afsæt i udviklingslandene, og som i sin natur er globalt fra starten, påpeger han.

Rammer et aktuelt behov

Med sin blot anden sæson er det er endnu for tidligt at lave en egentlig statistik over afsætningen af de kandidater, som gennemfører forløbet. Men at der er et aktuelt behov for professionelle udviklingsarbejdere tyder meget på. I 2015, hvor det første uddannelsesforløb løb af stablen, fik flere af deltagerne job inden for feltet allerede inden uddannelsen var færdig.

Men selv om de er færdige med forløbet, har mange af deltagerne fra 2015-holdet lyst til at fastholde kontakten med hinanden. Derfor er der etableret en alumnegruppe, hvor tidligere deltagere kan fastholde og udvikle deres faglige netværk.

Om IDA Global Development

IDA Global Development er et af Ingeniørforeningens mere end 40 landsdækkende, faglige netværk. Netværket har knap på 900 medlemmer, som ud over ingeniører omfatter et bredt spekter af andre faggrupper.


Deltag i debatten

luk
close