19-09-2018 03:47:41

Storbritanniens elproduktion var uden kul for første gang siden 1882

Grøn omstilling: For første gang i mere end 100 år havde Storbritannien torsdag en periode på mere end 12 timer, hvor landets kulkraftværker ikke bidrog til produktionen af strøm.
15. maj. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Storbritanniens elproduktion var uden kul for første gang siden 1882

Storbritannien er på mange måder en nation bygget på industri og landets mange kulminer. Men alt har en ende, og briterne arbejder ligesom mange andre lande hårdt på et skift til vedvarende energi og et opgør med kul som brændsel.

I sidste uge havde Storbritannien flere perioder, hvor kulkraftværkerne ikke bidrog til produktionen af strøm, og torsdag registrerede man for første gang siden 1882 en periode på mere end 12 timer uden brug af kul, skriver Guardian.

I 60erne var mere end 500.000 briter ansat i landets 483 kulminer. Men allerede i 80erne, som er en periode kendt for minearbejdernes opgør med Margaret Thatcher, var antallet faldet til 180.000, og i dag er kulminerne praktisk talt ikke eksisterende i Storbritannien. I november blev det besluttet, at landets resterende kulkraftværker skal være udfaset i 2025.

“Kul var rygraden i den industrielle revolution, og det var brændslet, der førte Storbritannien ind i det 21. århundrede. Men nu er det tid til at sige farvel. Vores energi bliver renere og grønnere med vind, sol og andre vedvarende energi-kilder, der udgør en større del af vores produktion af elektricitet end nogensinde før. Vi fejrer denne nyhed, fordi det viser, at vores fremtid kan blive fossilfri,” siger Juliet Davenport, der er direktør i forsyningsselskabet Good Energy, der satser på vedvarende energi.

Storbritannien har fortsat et langt stykke i forhold til en overgang til 100 procent vedvarende energi, men i sidste kvartal af 2015 bestod 27 procent af nationens energiforbrug fra vedvarende energi, og der vil helt naturligt komme flere perioder i den kommende tid, hvor kul udgør 0 procent af energiproduktionen.

For det første går vi ind i sommermånederne, hvor forbruget faldet, og derudover er der planlagt vedligeholdelse på flere af landets værker, ligesom flere værker er overgået til bio-brændsel.

Storbritannien er ikke den eneste tidligere kulstormagt, som bevæger sig i en mere grøn retning. I sidste uge kunne man læse, at Tyskland i en periode producerede så meget vedvarende energi, at de var nødt til at betale virksomheder for at bruge den.

INTERESSERER DU DIG FOR Energi og GRØN OMSTILLING? MELD DIG IND I IDA Energi

Meld dig ind i IDA Energi
Meld dig ind i IDA Energi

Som medlem af IDA Energi får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den udviklingen på energiområdet, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close