21-09-2018 02:48:01

Svensk nanoteknologi skal give hurtigt og energieffektivt 5G-netværk

5G-telefoni: Nyt forskningsprojekt fra Lund Universitet skal give hurtigere 5G-telefoni samt lavere elforbrug og produktionsomkostninger.
9. mar. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Svensk nanoteknologi skal give hurtigt og energieffektivt 5G-netværk

I takt med at Internet of Things bliver rullet ud, og alt fra vaskemaskiner, køleskabe, termostater og sundheds-trackers skal på nettet, stiger kravene til teknologien bag. 5G-teknologien er på vej og ved at benytte højere frekvenser, vil vi opnå hastigheder, der er langt højere end på det nuværende mobilnet. Ulempen er til gengæld, at strømforbruget stiger.

Det problem forsøger det nye forskningsprojekt INSIGHT på Lund Universitet at løse ved hjælp af nanoteknologi.

“I INSIGHT arbejder vi med at kombinere III-V-halvledere med en traditionel silicium-platform. Dette er afgørende, fordi III-V halvledere er bedre til at lede strøm end silicium-løsninger, og det betyder, at vi kan lave hurtigere elektronik med et lavere energiforbrug end bare med silicium,” siger professor i nanoelektronik, Lars-Erik Wernersson, der er koordinator på projektet.

III-V-teknologien bliver allerede brugt i fx mobiltelefoner, men det er en dyrere løsning at producere end traditionelle silicium-komponenter. Det er selvsagt ikke optimalt, når antallet af devices, der skal på nettet stiger eksplosivt.

Kan nedsætte energiforbruget til en fjerdedel

Lund Universitet har en lang tradition for at lave nanotråde og transistorer i silicium. Og kombinationen af dyre III-V halvledere og billige silicium-halvledere har ifølge Lars-Erik Wernersson potentiale til at blive en hurtig, energieffektiv og billig teknologi til massemarkedet. Det er anslået, at teknologien kan nedsætte energiforbruget op til 10 gange, men Lars-Erik Wernersson mener, at det er mere realistisk, at en nedsættelse af forbruget kan ske med en faktor 4. Derudover vil det være billigere at producere denne type komponenter.

I december demonstrerede Lund Universitet projektets potentiale på konferencen International Electron Devices Meeting i USA. Projektet, der har fået navnet INSIGHT (Integration of III-V Nanowire Semiconductors for Next Generation High Performance CMOS SOC Technologies), er finansieret af EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020, der har lagt 4,3 millioner Euro. INSIGHT-projektet består udover Lund Universitet af University of Glasgow, Tyndall National Institute, IBM, Fraunhofer IAF og LETI. Altså en blanding af universiteter, forskningsinstitutioner og et privat firma. Tilsammen danner de en stærk alliance, mener Lars-Erik Wernersson.

“Det er et virkelig stærkt konsortium, for vi har fået de bedste grupper inden for deres respektive områder ombord i Europa. Det gør det også virkelig fascinerende.

Læs mere om projektet på http://www.insight-h2020.eu/


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

luk
close