19-10-2018 05:01:32

Syv dårlige grunde til at kvitte jobbet

Du kan overbevise dig selv om, at du bliver nødt til at kvitte jobbet for at opnå dine karrieredrømme. Karriererådgiver i IDA giver dig syv eksempler på dårlige grunde til at kvitte jobbet, og hvor du i stedet bør skabe resultaterne, hvor du er.
10. jan. 2017 Af IDA Learning
Ikke alle grunde til at kvitte jobbet er lige gode - sommetider bør du i stedet skabe resultaterne, hvor du er, siger IDAs karriererådgiver Jeanette Svendsen.
Ikke alle grunde til at kvitte jobbet er lige gode - sommetider bør du i stedet skabe resultaterne, hvor du er, siger IDAs karriererådgiver Jeanette Svendsen.

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Hvis nu jeg skifter job, så kan jeg blive chef. Eller når min yndlingskollega siger op, så gør jeg det også. Det kan være, at du mener, at det er gode grunde til at kvitte jobbet. Men det er det ikke nødvendigvis, siger IDAs karriererådgiver Jeanette Svendsen. Her giver hun dig syv dårlige grunde til at kvitte jobbet.

Jeg vil være leder

”Jeg ønsker at få et lederjob – derfor må jeg kvitte mit job.”

Det passer ikke, påpeger Jeanette Svendsen. For IDAs lederpanel 2016 viser, at to tredjedele faktisk starter som ledere i deres nuværende virksomhed.

”Mange ledere oplever, at det er en gætteleg, når det drejer sig om medarbejdernes ønsker. Derfor skal du tale om dit karriereønske med din nuværende chef. Du skal tilkendegive, at det er den vej, du gerne vil gå, så I sammen kan arbejde mod det mål,” siger hun.

Du har været mange år i virksomheden

”Mine venner og familien siger, at nu har jeg jo været i mange år i den samme virksomhed, så nu skal jeg videre. For ellers sidder jeg fast.”

Nej, det skal du ikke, hvis du i dit nuværende job hele tiden sikrer, at du udvikler dig og får nye ansvarsområder.

”Du skal selv have lyst til at flytte dig – og ikke lytte til omgangskredsen. Når du har været mange år i en virksomhed viser det, at du er en loyal og skattet medarbejder. Og hvis dit job og dine muligheder konstant udvikler dig, så udvikler du også din markedsværdi,” lyder rådet fra Jeanette Svendsen.

Min bedste kollega stopper

”Min bedste kollega stopper, så nu kigger jeg også efter andet arbejde.”

Det er også en dårlig grund til at kvitte jobbet. Også selvom forskning viser, at hvis du har en god kollega/ven på arbejde, så føler du en højere grad af trivsel.

”Selvfølgelig lider du et tab, når en god ven forlader arbejdspladsen. Men du kan helt sikkert skabe nye, gode relationer til de øvrige kolleger. Har du en god leder, der skaber gode rammer, er der stor sandsynlighed for, at du og kollegerne kan skabe gode kollegaskaber,” siger Jeanette Svendsen.

Måske kan jeg få lidt mere i løn

”Jeg kan få lidt mere om måneden, hvis jeg rykker til en anden virksomhed.”

Det kan også være en dårlig grund til at kvitte dit nuværende job. For en IDA-undersøgelse om mobilitet og jobskifte viser, at løn kun er på en femteplads for IDAs medlemmer. Manglende faglige udfordringer og at have en dårlig chef er de væsentligste årsager til, at IDAs medlemmer forlader et job.

”For lav løn er selvfølgelig en demotivationsfaktor. Men er du glad for din pakke i dit nuværende job, og trives du og er engageret, så skal du ikke rykke for en lille lønstigning for måske at få dårligere opgaver,” siger Jeanette Svendsen.

Jeg kyssede med kollegaen

”Jeg må hellere sige op, for jeg har kysset med min kollega.”

Ja, det kan da godt være lidt akavet efterfølgende. Men du og kollegaen må tage en snak og få talt ud, så I igen kan have en professionel relation.

”Du må tage fat om den ømme tå og tage samtalen med din kollega om, at I er gået fra den professionelle sfære ind i den private. Så lav en forventningsafstemning og et sæt spilleregler – og måske meld noget ud til de øvrige kolleger,” siger Jeanette Svendsen.

Nu vil jeg blive bedre til det, jeg aldrig har kunnet

”Nu kvitter jeg jobbet, for at blive bedre til det, jeg aldrig har været særlig god til.”

Det er heller ikke nogen god strategi, fordi vi skal bygge vores karriere på vores styrker, evner og talenter.

”Vi skal altid lave vores karrierestrategier efter, hvad vi er gode til. Ellers går det skidt for vores trivsel og præstationer,” konstaterer Jeanette Svendsen.

Jeg elsker jo at prøve noget nyt

”Jeg elsker at prøve noget nyt, så jeg må se at komme videre igen.”

Du skal passe på med ikke at have alt for mange korte ansættelser, fordi du hele tiden mener, at du skal have et nyt job for at udvikle dig. Du risikerer nemlig, at du virker som en rodløs person – eller en, der er svært at arbejde sammen med.

”Du skal derimod prøve at udvikle dig i din nuværende ansættelse – i stedet for at kvitte jobbet, hver gang du søger udvikling,” fastslår Jeanette Svendsen.

Brug MUS til at holde dig markedsklar
Brug MUS til at holde dig markedsklar

Områdechef i IDA Peter Leth anbefaler, at du her i starten af året tænker over dine planer for fremtiden, så du kan gå proaktivt til din MUS.

Læs mere
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede

Det er dine kompetencer, du skal finde trygheden i. Ikke i det faste job eller den virksomhed, du er ansat i. Det fortæller karriererådgiver Kim Knudsen.

Læs mere
Sådan planlægger du din karriere
Sådan planlægger du din karriere

Det er en god idé at stoppe op, få snuden ud af plovfuren og overveje med dig selv, hvad et godt job er, lyder rådet fra karriererådgiver Morten Esmann.

Læs mere
5 gode grunde til at kvitte dit job
5 gode grunde til at kvitte dit job

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen e ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close