23-09-2018 12:47:07

Tal endelig med din stressramte kollega

Chefkonsulent med fokus på arbejdsmiljø i IDA Helle Bødker gør det klart, at du som kollega ikke kan skade din stressramte kollega ved at tale med ham eller hende.
Ajourført den 8. feb. 2018 Af Annika Ipsen
<p>Vi skal som gode kollegaer spotte kollegaernes stressproblemer og sende dem i den rigtige retning, mener Helle Bødker, chefkonsulent hos IDA.</p>

Vi skal som gode kollegaer spotte kollegaernes stressproblemer og sende dem i den rigtige retning, mener Helle Bødker, chefkonsulent hos IDA.

Har din kollega svært ved at koncentrere sig? Har han ændret karakter og er blevet sortseer? Har han ikke længere har lyst til at se venner og familie, skal du ikke være bange for at tale med ham om, at han er ramt af stress. Du skal selvfølgelig kende dine egne begrænsninger, så du ikke forsøger at spille psykolog.

Tegn på, at din kollega er stressramt

Listen er ikke en matematisk model, og elementerne kan være større eller mindre, forbigående eller varige. Men de følgende ting kan være tegn på, at din kollega er på vej ned med stress:

 • Søvnproblemer
 • Mave- og fordøjelsesproblemer
 • Vedvarende hovedpine
 • Trykken for brystet
 • Svimmelhed
 • Blackout
 • Hjertebanken
 • Åndenød
 • Træthed og manglende energi
 • Hukommelsesbesvær
 • Koncentrationsbesvær
 • Mindsket lyst til positive aktiviteter: Motion, se venner, være sammen med familie
 • Sortsyn
 • Angstanfald eller større nervøsitet

Chefkonsulent med fokus på arbejdsmiljø Helle Bødker fra IDAs afdeling for juridisk rådgivning og arbejdsmarked gør det klart, at du ikke kan skade en stressramt kollega ved at tale med vedkommende. Du skal altså ikke som kollega se passivt til, at en kollega er ved at gå ned med stress, fordi du tænker, at du ikke må blande dig.

”Vi skal som gode kollegaer spotte kollegaernes stressproblemer og sende dem i den rigtige retning. Du skal selvfølgelig udvise ansvar for kollegaen, da han eller hun ofte er handlingslammet eller overreagerende,” siger Helle Bødker, der råder til, at du skal tilbyde at kontakte tillidsrepræsentanten, chefen eller HR, hvis det er nødvendigt.

Byd ind med få og enkle budskaber

Helle Bødker slår fast, at du altid skal foreslå kollegaen at kontakte sin egen læge og IDA, så der kan komme mere perspektiv på situationen.

”Det er ikke et mål i sig selv at få kollegaen sygemeldt, men de fleste har mistet perspektivet og er i en situation, der yderst skadelig. Det er selvfølgelig den enkelte, der sammen med lægen skal tage en eventuelt beslutning om en sygemelding,” siger hun.

Husk at din stressede kollega ikke har overblik, fordi alt er kaos inde i hovedet. Derfor skal du byde ind med få og enkle budskaber.

”Nogle bliver ekstremt handlingsorienterede. Det er tit meget skidt, da de savner fokus. Hvis der er antydning til skyldkomplekser, så få dem af vejen. Stress rammer individuelt, men skal løses kollektivt. Samtidig er en stressreaktion ofte udløst af lang tids belastning. Sig derfor til kollegaen: ”Det er ikke noget at skamme sig over. Det er en helt naturlig reaktion”,” siger Helle Bødker.

De tre IDA-muligheder

Hvis din stressramte kollega ringer til IDA vil hjælpen være trestrenget.

 1. Efter en samtale med en rådgiver i IDA er der mulighed for at henvise den stressramte til erhvervspsykolog, hvis ikke arbejdspladsen allerede tilbyder det.
 2. IDAs juridiske afdeling vil kunne hjælpe med de juridiske spilleregler for eksempel løn under sygdom, krav om dokumentation fra lægen, fratrædelsesaftaler eller sygedagpengerefusioner
 3. IDAs karriererådgivere kan tage samtalen om, der skal ændres noget i karrieren for at undgå stress i fremtiden.

Her kan du læse mere om IDAs tilbud og rådgivning omkring stress.

Kurser om personlige kompetencer
Kurser om personlige kompetencer

Træn dine personlige kompetencer, så du får en hverdag fyldt med robusthed og effektivitet. Vi tager udgangspunkt i positiv psykologi, hvor vi kigger på dine indre styrker, og hvordan du kan bruge ...

Læs mere

Deltag i debatten

Job & Karriere

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close