19-09-2018 09:30:38

Tang kan forsyne hele Europa

Hollandske forskere har dokumenteret, at en tangfarm på størrelse med Holland midt ude i Atlanterhavet kan forsyne hele Europas befolkning med protein, mineraler og vitaminer. Læs, hvilke miljømæssige fordele der er ved at anvende tang.
15. feb. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
Tangfarme kan forsyne rigtig mange mennesker, da det vokser hurtigere end andre planter.
Tangfarme kan forsyne rigtig mange mennesker, da det vokser hurtigere end andre planter.

Havalger producerer 80 % af atmosfærens ilt, og selvom samtlige regnskove blev fældet, ville vi fortsat kunne trække vejret. Det er først og fremmest mikroalgerne, havets plankton og makroalgerne, det vi kalder tang, der er ansvarlig for, at vi kan trække ilt ned i lungerne.

Thorkil Degn Johansson

Thorkil Degn Johansson har spist tang igennem de seneste 10 år, og han har udgivet en gratis billedbog af hverdagsmad med tang samt udgivet Tang Thorkils Kogebog med tangopskrifter.

Han har bloggen Tang Mad fra Hav, hvor han deler tanker om spiselig tang og den menneskelige nytte af at bruge det. 

Thorkil Degn Johansson holder foredrag samt arrangerer tangplukning ture. Hvis du har lyst til at læse mere, kan du besøge hans hjemmeside

”Tang lever blandt andet af kuldioxid. På verdensplan i det kæmpe blå ocean konsumerer tang langt det meste af CO2-udslippet. Det kunne med fordel indgå i beregningerne for verdens tilstand, men gør det mig bekendt ikke” forklarer Thorkil Degn Johansson, der er ekspert inden for tang, hvor han både skriver og holder foredrag om tang.

Landjordens mulighed for at producere mad er udnyttet til det yderste. Tang kan nemt dyrkes i havet på liner og i dyrkningsanlæg på land. Det kræver ingen gødning, ingen pesticider og ingen pasning, hvilket gør det nemt at dyrke.

”Tang lever af mineraler og sporstoffer, og det er der umådeligt meget af i havet, og så lever det af solens lys og kuldioxid. Teknikken til at pode tangsporer på liner er veludviklet også i Norden.
Det er godt, for tang er i døråbningen til at blive stort, og det vildtvoksende tang især tæt på land er hjemsted for helt op til 260 smådyr, der også har en eksistensberettigelse,” siger han.

Tangs potentiale som energikilde

Forskere har intenst travlt med at eksperimentere med at udvikle biobrændstof baseret på dyrket tang. Det mest lovende synes at være dyrkning af mikroalger, da de er de mest olieproducerende.

”Det er en smule absurd at sende jetfly og andre motorer afsted ved hjælp af mikroalgernes olier, da de er så tiltrængte som kosttilskud til mennesker og husdyr. Dog skal det nævnes, at det nuværende benzin er et produkt bestående af døde alger, der gennem millioner af år er sunket ned på bunden af havet og aflejret i lommer i undergrunden. Vi kører allerede på algeolie” siger Thorkil Degn Johansson.

Tang kan altså anvendes til både varme, elektricitet og biobrændstof, og det vokser meget hurtigere end andre planter i planteriget på grund af den mere effektive fotosyntese, og fordi det kan vokse, mens havet er koldt, bare der er lys nok.

”Tang og algers fotosyntese er temmelig mere effektiv end planterigets fotosyntese. Der er forskere, der forsøger at aflure det, så det kan udnyttes i energiproduktion, og så står vi med en unik energikilde. Den mest imponerende vækst af tang ses i tangtypen Macrocystis pyrifera. Det vokser fra Alaska og ned til Nord Californien. Starter som sporer på 60 meters dybde om efteråret og er om foråret nået op til havets overflade. Det vokser flere centimeter om dagen," forklarer han.


Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close