11-12-2018 08:05:51

Tang: Naturens eget vidundermiddel

Tang bliver anvendt til mange flere ting, end vi blot går og tror. Det er blevet anvendt i mange århundreder, forklarer tangeksperten Thorkil Degn Johansson. Han har spist tang hver dag igennem de seneste 10 år og har selv oplevet en lang række positive gevinster ved at spise det.
11. feb. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
Den jyske tangfabrik i Grenå
Den jyske tangfabrik i Grenå "Nordisk Tang" har på kort tid fået stor succes med deres tangprodukter.

Tang er blevet spist i Island og brugt i maden siden de første mennesker beboede området, og tang bliver stadig anvendt den dag i dag.  I Irland er forskellige typer af tang blevet brugt gennem århundreder og bliver det fortsat.

E-numrene fra 400-407 er alle ekstrakter af langkædede kulhydrater fra tangtyper. De er blevet brugt af fødevareindustrien som bindemidler i mere end 100 år. I Danmark har man ikke just anvendt tang, men det er inden for de seneste år blevet mere populært.

Thorkil Degn Johansson

Thorkil Degn Johansson har spist tang igennem de seneste 10 år, og han har udgivet en gratis billedbog af hverdagsmad med tang samt udgivet Tang Thorkils Kogebog med tangopskrifter.

Han har bloggen Tang Mad fra Hav, hvor han deler tanker om spiselig tang og den menneskelige nytte af at bruge det. 

Thorkil Degn Johansson holder foredrag samt arrangerer tangplukning ture. Hvis du har lyst til at læse mere, kan du besøge hans hjemmeside

Den jyske tangfabrik i Grenå "Nordisk tang" har på kort tid fået stor succes med deres tangprodukter, der alle handler om at integrere tang i almindelige kendte produkter såsom pesto, sennep, snaps, mel, salt, krydderier, mandler, m.m.

”Meget tyder på, at danskerne har meget nemmere ved at tage ideen til sig, når det kommer i et færdiglavet produkt. Firmaets produkter sælges i næsten 200 specialforretninger lige fra Nordsjælland til Lolland-Falster, Fyn og hele Jylland. Der eksporteres også stort til Tyskland, og det ekspanderes hele tiden”, siger Thorkil Degn Johansson alias Tang Thorkil, der er ekspert inden for tang, hvor han både skriver og holder foredrag om tang.

Men tang anvendes ikke kun i madlavningen, men bruges også til mange andre ting. Det bruges blandt andet i kosmetikindustrien, hvor cremer med tangekstrakter bruges til at formindske rynker, og i skønhedsbranchen anvender man det også i kurbade.

”Der er mere end 100 års tradition i Europa for kurbade, hvor der praktiseres Thalassoterapi. Hudstyrkende og afgiftende kropsbade i havvand ved kropstemperatur ofte med tang i vandet, suppleret med tang ansigtsmasker, -helkropsmasker kombineret med havmuddermasker. Huden optager de gavnlige stoffer fra tangen, mudderet og havvandet direkte gennem porerne” fortæller han.

Tang i stedet for vitaminpiller

Ifølge Thorkil Degn Johansson kan man lade vær med at spise vitamin- og mineralpiller, hvis man spiser tang som kosttilskud. Det skyldes, at tang er meget mere rigt på vitaminer og mineraler end produkter fra planteriget og dyreriget.

”Det eneste, der er for lidt af i tang er D-vitamin og omega 3 fedtsyrerne DHA og EPA. Det er havets mikroalger, der er de største producenter af de nævnte fedtsyrer. Fremsynede producenter flere forskellige steder i verden har allerede iværksat masseproduktion af dem i anlæg på land. De udvinder fedtsyrerne og pakker dem i kapsler,” forklarer han. 

Uderover at tang kan anvendes som kosttilskud, bliver det også brugt i sundhedssektoren, hvor fx Danske Skarø Is producerer is med sukkertang. Det bruges på hospitaler til småtspisende mennesker, der trænger til næring. Andre tangtyper bliver anvendt til plastre.

"Noget tang er velegnet til vanskelige helende sår og anvendes på plejehjem og hospitaler. Tangplasteret virker sårhelende og skiftes nemt og smertefrit ved hjælp af lunkent vand,” siger han.

Tang er ikke kun anvendeligt til plastre, og Professor Morten Georg Jensen har  påvist, at tang kan bruges som alternativ til en ballonoperation, da Alginat gel, som udvindes af brun tang, svulmer kraftigt op i mavesækken, når det indtages. Man skal blot indtage det ½ time før man spiser et måltid. 

”Tang kan tilsættes til en hvilken som helst ret. Det er vigtigt, at der ikke tilsættes mere end 5 gram tørvægt pr. person, da det mætter så meget. En klassisk begynderfejl er at bruge for meget tang. Spises maden hurtigt bliver mavesækken efter 20 minutters tid så udspilet, at det gør meget ondt. Det afskrækker og det er synd,” mener han.

”Jeg undgik en stomi ved at spise tang”

I de sidste 40 år er der forsket temmelig meget i, hvad tang har at tilbyde menneskeheden som almenstyrkende kosttilskud, og Thorkil Degn Johansson har selv oplevet en lang række positive gevinster ved at spise tang som kosttilskud de sidste 10 år.

”Mine personlige gevinster ved at spise tang er, at jeg undgik at få foretaget en stomi i 2006. Alt var forsøgt dog uden held, indtil jeg prøvede tang. Jeg havde læst, at spiseligt tang kunne gøre noget ved problemet, men turde ikke prøve. I foråret 2006 tilrådede lægen mig at vænne mig til tanken om en stomi. Det skræmte mig meget mere end tanken om at spise tang. Jeg gik i gang med et dagligt tilskud af tang og har i dag ingen problemer. Samtidig har jeg også oplevet en lang række andre fordele,” fortæller han.

Dagligt indtag af tang som kosttilskud tuner fuldautomatisk tarmfloraen til at være optimalt sund, der har at gøre med tangens eget immunforsvar. Siden tidernes morgen har tangen udviklet 20 naturlige kemiske kampstoffer over for skadelige bakterier, virus og svampesporer. I tarmfloraen udnyttes disse kampstoffer, og de skadelige bakterier sættes ud af spillet, mens de velgørende bakterier styrkes.

Thorkild Degn Johansson mener også, at det daglige tangtilskud er en fortløbende detox kur.

”Jeg bliver systematisk udrenset for alt, der ikke hører hjemme i kropsvævet, selv mikroplastik, og cellerne er konstant beskyttet mod cellemodificerende indflydelser,” siger han.


Anvender du selv tang, og har du oplevet nogle positive effekter ved det?

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close