19-09-2018 03:44:51

Tech-giganter går ind i kampen om internetadgang til alle

Over halvdelen af jordens befolkningen lever uden internet, men det skal der gøres noget ved. En luftballon, en drone eller en satellit er blandt nogle af budene fra tech-giganterne Google, SpaceX og Facebook, der skal give internetadgang til alle.
20. jul. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Ifølge International Telecommunication Union lever 53 procent af verdens befolkning uden internet, og det skaber en ulighed i takt med digitaliseringen breder sig.

Der er forskellige årsager til, hvorfor over halvdelen af verden ikke kan tilgå internet. Nogle ser ikke fordelen ved at blive tilkoblet, og andre ting som analfabetisme og fattigdom er også en væsentlig årsag.

Men hovedårsagen er, at mange lever i områder, som er vanskelige at tilkoble. Infrastrukturen for internettet er så at sige ikke på plads. Men det skal fremover være slut for store tech-giganter som Facebook, SpaceX og Alphabet (tidligere Google) har nemlig kastet sig ind kampen om at finde den bedste løsning, der kan udbrede internettet. Det skriver Teknisk Ukeblad

Googels luftballon  

En ballon ved navn project Loon skal gøre det muligt for områder uden internet at blive tilkoblet. Idéen med Loon er at lave et netværk af heliumballoner, der skal cirkulere rundt 20 km over jordens overflade. Med denne løsning skal det være muligt give to tredjedele af verdens befolkning internet. Det er selskabet Alphabet inc. (tidligere Google), der står bag projektet.  

Signalet sendes via en seriekobling fra ballon til ballon gennem radiosignal, og hver ballon kan dække et område på 80 km i diameter og betjene tusindevis af internetbrugere. Ballonen er udstyret med en transceiver der både modtager og sender internetsignalet videre. Og hvor får ballonen så strøm fra, tænker man nok? Den er simpelthen udstyret med solcellepalener, der skal sørge for energiforsyningen.

Facebooks solcelledroner

Facebooks bud på at sørge for internetdækning er en done belagt med solceller ved navn Aquila, der kan flyve i en højde på mellem 18 til 27 km. Ligesom Googles luftballon får Aquila strøm fra solcellerne og kan blive i luften i omkring 90 dage. 

Dronen vil fungere som en signalforstærker for allerede eksisterende net, hvor data fra mobilmasterne sendes videre til dronerne. Dronerne sender så signalet videre til hinanden via laser, hvilket gør det muligt at sende flere gigabit per sekund data. Dronerne dækker lige omkring 95 km i diameteren.

Elon Musks satellitter

Der er dog også andre løsninger i spil end Facebooks og Googles forslag, og satellitter kan også være løsningen på internetproblemet, hvis man spørger Tesla-grundlægger, Elon Musk.

Hans SpaceX projekt vil sende 4.425 satellitter op over jorden i en afstand på 110-1325 km. Man regner med, at de første satellitter allerede vil være oppe i luften i 2019, og at man skal kunne tilbyde internetadgang til alle i 2024. SpaceX har forklaret, at satellitterne vil fungere som et mesh-netværk, hvor dataene automatisk finder den mest hensigtsmæssige måde at strømme på. 

Du kan læse om andre alternativer til, hvordan man kan sikre internetadgang til alle på Teknisk Ukeblad

Fremtidens internet flyder over med båndbredde
Fremtidens internet flyder over med båndbredde

Hvad betyder det, når nettet snart kan flytte nærmest uendelige datamængder på et splitsekund? Brad Templeton svarer som husekspert i computervidenskab ved Singularity University i Silicon Valley.

Læs mere
Mobilantenner i massevis giver bedre internet

Når 5G-nettet om få år skal rulles ud, kan basestationerne komme til at bestå af hundredevis af små antenner. Det kommer blandt andet til at betyde højere overførselshastigheder, lavere energiforb ...

Læs mere
Verden løber tør for internetadresser - og hvad så?
Verden løber tør for internetadresser - og hvad så?

Tele: De sidste IP-adresser er snart udsolgt hos alverdens internetbestyrere, og den gamle adressebog har nu kun ledige adresse-blokke i Afrika. Den nye standard er klar, men Danmark halter efter, når d ...

Læs mere
Det fysiske internet: fremtidens fleksible og dynamiske logistik-netværk
Det fysiske internet: fremtidens fleksible og dynamiske logistik-netværk

Industri 4.0: Visionen om "Det fysiske internet" er at skabe et logistiknetværk, der på mange måder fungerer som internettet, som ingen ejer og hvor alle deler den samme infrastruktur. Det giver nogle helt unik ...

Læs mere

Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close