23-09-2018 09:02:02

tech-orakel: Nationalstaterne er under afvikling

Vi er allerede i fuld gang med at afvikle nationalstaterne, som vi kender dem i dag, forudsiger futurist og bestsellerfortatter, Ray Kurzweil, der allerede har ramt plet med Sovjetunionens fald og internettets gennembrud.
23. jun. 2017 Af Morten Scriver Andersen

Han har allerede forudsagt internettets gennembrud, Deep Blue-computerens skaktriumf over Garry Kasparov og Sovjetunionens kollaps. Alt sammen på behørig afstand fra de faktiske begivenheder. Og når det kommer til nationalstaternes fremtid har futuristen Ray Kurzweil nu også fældet sin dom: De forsvinder.

"Man kan argumentere for, og det er der bestemt nogle, der har gjort, at nationalstaten, som vi kendte den for 20-30 år siden inden internettet, er væk. Særligt kultur, økonomi, information, nyheder, journalistik etc. er alt sammen på tværs af grænser, og vi er i den grad ved at blive til én verden," siger Ray Kurzweil til teknologi- og fremtidsmediet Singularity Hub.

Opfinder, computerforsker og bestsellerforfatteren Ray Kurzweil kom med sin bog The Age of Intelligent Machines fra 1990 med en række imponerende forudsigelser, og han har aldrig holdt sig tilbage med bastante udmeldinger. Denne gang er hans blik altså faldet på nationalstaterne, der med særligt informationsteknologiens fremskridt er under stigende pres. Men Kurzweil peger også på produktionsverdenen, hvor produkter som biler og selv simple brødmaskiner består af dele fra hele verden.

Én verden

Fra vores egen lille verden må man sige, at udnævnelsen af verdens første tech-ambassadør også kan ses som et skridt på vejen, hvor verdensomspændende teknologivirksomheder har samme status som enkelte nationalstater.

Men vejen mod nationalstaternes sammenbrud, som vi kender dem i dag, er stadig lang. 

"For bare et århundrede siden var nationalstaterne faktisk temmelig enerådige, og ting var virkelig styret inden for nationen. Det går ikke væk natten over, men det er allerede i høj grad væk. Vi er ved at bygge en verdenskultur og et verdensomspændende retssystem. Nationer er stadig magtfulde, men jeg tror, de bliver stadig mindre indflydelsesrige." forklarer Ray Kuzweil.

Ray Kurzweil er dog ikke udelukkende kendt som et ufejlbarligt orakel. Han er også fra flere sider blevet kritiseret for mindre kendte forudsigelser, der ikke har holdt vand. fx mente han at vi i 2009 primært vil skabes gennem stemmegenkendelse, som vi til en vis grad kender fra Apples Siri. Det er nu otte år siden, men tekst har i stor stil stadig sin gang gennem fingrene.

Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør
Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør

Podcast: Som det første land i verden har Danmark fået en tech-ambassadør, der skal operere fra Silicon Valley. Hvem er han? Hvad skal han lave? Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Techtopia #2: Robotten er bare et stykke værktøj
Techtopia #2: Robotten er bare et stykke værktøj

Podcast: Vi taler med det tyske firma Franka, der laver robotter, som skal arbejde sammen med mennesker fremfor at erstatte os. Og vi møder det israelske firma Beamr, der arbejder med videokomprimering Vær ...

Læs mere
Globalization & Technology: Impact on the labour marked of the future
Globalization & Technology: Impact on the labour marked of the future

This on demand webinar was recorded at IDA Privates Conference ‘ Your global Work Life’ 2015.

Se video

Deltag i debatten

luk
close