15-10-2018 17:29:09

Den 18. april 2018 satte vi fokus på mulighederne i embeddede teknologier. 

Teknologien er ikke længere den begrænsende faktor

Inden for den embeddede verden har IBM naturligt nok slået sig på især cloud- og datahåndteringsløsningerne. Men koncernen har - blandt andet gennem etableringen af en ny forretningsenhed IBM Watson Internet of Things - skabt løsninger inden for såvel Artificial Intelligence som IoT
31. okt. 2016 Af Rolf Sylvester-Hvid - Redaktør Aktuel Elektronik
Claus Klint er direktør for forretningsenheden IBM Watson IoT, som udvikler kreative og cloud-baserede løsninger til kunder overalt i verden og med vidt forskellige behov. Fællestrækket er dog, at kunderne kan lære af hinandens erfaringer, og løsningerne spænder lige fra global facility management til monitering af bordfodbold.
Claus Klint er direktør for forretningsenheden IBM Watson IoT, som udvikler kreative og cloud-baserede løsninger til kunder overalt i verden og med vidt forskellige behov. Fællestrækket er dog, at kunderne kan lære af hinandens erfaringer, og løsningerne spænder lige fra global facility management til monitering af bordfodbold.

IBM er om nogen en koncern, der har formået at omstille sig til en verden, der ligger langt fra de kerneprodukter, som virksomheden fremstillede for en generation siden. Og det har IBM vel egentlig altid været ganske gode til? Mange af os kan vel fortsat huske IBM’s kuglehovedskrivemaskiner, som stod på mange kontorer, indtil PC’erne tog over. Og så længe computerne var IBM-kompatible, så gik det hele nok.

Og i en verden, hvor alt foregår i clouden, og såvel opbevaring som behandling af data foregår centralt i ét eller andet stort enterprise-datacenter, så er det jo interessant at spørge nærmere til IBM’s fremtidige rolle. For har en koncern som IBM fantasi og volumen nok til at flytte medarbejdere i hundredetusindvis over i en ny virkelighed, hvor den kunstige intelligens (AI) og IoT-løsninger bliver hverdag?

- Teknologien er ikke længere en begrænsende faktor, og mange embeddede løsninger ændrer fuldstændigt på den måde, teknologien bliver anvendt på i dag. Det betyder også, at vi i fremtiden hjælper med embeddede løsninger, som indgår i infrastrukturer, som vi ikke engang havde forestillet os for- lad os sige- 10 år siden, indleder Claus Klint, der er direktør for Watson Internet of Things forretningsenheden.

Han nævner i den forbindelse et partnerskab, som IBM og ISS har indgået med henblik på at skabe banebrydende facility management-løsninger. Sammen - og i samarbejde med 3. parts virksomheder - vil IBM og ISS installere sensorer i 25.000 bygninger med det formål at give en bedre anvendelse af bygningernes ressourcer og faciliteter. Det gælder helt ned til stolene i mødelokalerne. Hvis stolene ikke bliver brugt eksempelvis fem minutter efter, at et mødelokale er booket til planlagt start, så vil systemet selv aflyse mødebookningen, så andre kan anvende lokalet. Løsningen fungerer helt ned på kantineniveau og giver en langt mere lønsom brug af virksomheders bygninger og faciliteter.

Nyt Watson IoT-hovedkvarter i München

- En tilsvarende IoT-løsning er vi ved at implementere sammen med finske Kone, der fremstiller elevatorer. Kone ønsker en optimering af sikkerhed og vedligehold af op mod to millioner elevatorer, ikke mindst i Asien, hvor sikkerheden og elforsyningen ikke er på højde med europæiske standarder. Men teknologien kan føres videre, så gæster og brugere i bygninger bliver hjulpet mere effektivt rundt. Det betyder en bedre adgangssikring og et mindre forbrug i transporten af mennesker rundt i bygningerne. Via brugernes ID-kort og en indtastning af destination lettes brugernes vej gennem en bygning eller en campus, vurderer Claus Klint.

IoT er den applikationsorienterede del af de embeddede løsninger, og navnligt inden for de kommende produktionsmiljøer, der læner sig op ad den ”individuelle seriefremstilling” efter industri 4.0 principperne er der plads til innovation. Og det er præcis den innovation, IBM vil supportere gennem deres meget store, nye IoT-center i München.

- Det nye center i München bliver Watson IoT’s hoved- kvarter og dermed også det første HQ , som IBM etablerer uden for USA. Placeringen i München skyldes selvfølgelig tysk industris stærke fokus på industri 4.0. Centret får plads til 1.000 ansatte, og mange af projekterne skal tjene som inspiration for andre virksomheder, der gerne vil implementere såvel IoT- som industri 4.0- løsninger, fortæller Claus Klint.

Ideerne bliver i høj grad født i clouden og gennem de muligheder, der er for at overlade datahåndtering og data-sætgenerering til virksomheder, der ligesom IBM kan den slags. Det vil også blive udgangspunkt for IBM’s deltagelse i konferencedelen på Embedded Everywhere- konferencen. Og ved at kunne fortælle om - og fremvise - praktiske eksempler såvel under konferencen som i virksomhedens nye hoved- kvarter i München, så kan andre udvikle egne ideer.

IBM er klar med Watson IoT-platformen, der giver brugeren mulighed for at forbinde alle sine produkter med en real-time analyse i clouden. Platformen ligger i IBM’s Bluemix Cloud og kan understøttes af en række yderst effektive big-data værktøjer som Big Insight, Cloudant og DASHDB.

Det skal virke
- ellers får det samfundsmæssige konsekvenser

Det ligger IBM meget på sinde, at fremtidens embeddede løsninger skal være enkle at anvende, og derfor går virksomheden målrettet efter de kognitive løsninger, hvor stemme-, billed- og video- genkendelse er udgangspunktet for interface til elektronikken og en betjening, som alle kan forholde sig til. Og IBM samt Watson generer sig på ingen måde for at springe ud i meget usædvanlige projekter for at afprøve nye ideer. Et eksempel er koncernens indsats sammen med Arrow i de embeddede toiletter, som Roskilde Festivalen gerne ville afprøve, og som er omtalt andetsteds i dette tillæg.

- Man taler om fremtidens selvkørende biler, men de er her allerede. Vesthimmerlands Kommune har købt fire selvkørende busser fra amerikanske Local Motors, der har en helt ny tilgang til fremstilling af køretøjer - blandt andet fordi mange af komponenterne i minibusserne er udformet og fremstillet i 3D-printere. Busserne skal indsættes forsøgsvis som erstatning for busser til ældre- og skolekørsel, og brugerne skal bare fortælle bussen ved hjælp af stemmen, hvor de vil køres hen. Så optimerer bussen selv ruten og bringer folk til og fra de steder, hvor de vil hen, siger Claus Klint.

Lovgivningen i Danmark tillader ikke, at denne slags køretøjer får lov til at køre helt og aldeles selv. Men Local Motors har ikke udstyret bussen med et rat. I forsøgsperioden vil der ikke desto mindre være bemanding på bussen, og en serviceperson vil have adgang til et nødstop, så man kan gribe ind, hvis nu elektronikken ikke skulle fungere alligevel. Fejl vil dog næppe være sandsynlige, for som Claus Klint slutter med at sige: ”Så skal den embeddede teknologi fungere, ellers har det store samfundsmæssige konsekvenser”.

Under alle omstændigheder giver det mening at høre, hvad IBM/Watson har at fortælle under Embedded Everywhere-konferencen den 24. november. Det er trods alt nok dén koncern, som på globalt plan - og gennem historien - bedst har formået at tilpasse virksomhed og vareudbud til markedets uforudsigelige dynamik.


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close