18-11-2018 03:36:57

I 2029 er din computer klogere end dig

Teknologien vokser eksponentielt, og det betyder, at vi inden for et par årtier når et punkt, hvor den kunstige intelligens overhaler den menneskelige. Teknologisk singularitet hedder det teoretiske punkt, og mens nogle hylder dets komme, frygter andre, at det vil bringe jordens undergang. Og så er der dem, der ikke tror på teorien.
10. dec. 2015 Af Maria Behrendt - Ingeniøren

Omkring 2045? Inden 2030? Eller først om 100 år? Da science-fiction forfatter Vernor Vince i 1993 udgav essayet ‘The Coming Technological Singularity’, hvori han beskrev, hvordan vi inden for 30 år ville have den teknologiske formåen til at skabe en overmenneskelig intelligens, som kort derefter ville betyde enden på den menneskelige æra, lød startskuddet for alvor til den moderne forståelse af teknologisk singularitet: Det punkt, hvor teknologiens eksponentielle udvikling betyder, at computerens regnekraft (processorkraften) overstiger den menneskelige. Den kunstige intelligens smelter altså ikke bare sammen den menneskelige - den overhaler. Indtil nu en tænkt situation, men flere eksperter spår dens komme. Nogle tidligere end andre.

Kunstig intelligens bringer jordens undergang

Det lyder skræmmende. Især for os, der har set de onde cyborgs overtage verdensherredømmet i Terminator-filmene. Og der er også grund til at være skræmt. I hvert fald, hvis man spørger kloge mænd som Stephen Hawking, Elon Musk og den svenske Oxford-filosof, Nick Bostrom, der alle frygter, at kunstig intelligens vil bringe jordens undergang med sig.

mini-universitetet Singularity University i Silicon Valley, der blev oprettet i 2008, hylder man singulariteten. Her underviser folk fra blandt andet Stanford, Berkeley og Yale-universiteterne samt fra Google, Facebook og andre store virksomheder.

Skal sikre vores ressourcer

På Singularity University tror man på, at teknologiens muligheder udvikler sig eksponentielt, og man mener, at den udvikling skal bruges til at sikre menneskeheden tilstrækkelige ressourcer i fremtiden i forhold til alt fra vand og energi over sikkerhed, sundhed og uddannelse.

Brad Templeton, der er Singularity Universitys ekspert i computervidenskab, mener, ligesom de øvrige folk bag universitetet, at al ny teknologi følger Moores’s lov om, at regnekraften i en computerchip fordobles ca. hver 18. måned. Det betyder, at udbredelsen af eksempelvis autonome biler, internettets båndbredde, IoT og meget andet kommer til at gå lynende stærkt. Det fortæller Templeton mere om videoen her.

I 2029 er computere klogere end os

En af  grundlæggerne bag Singularity University er Googles nuværende director of engineering Ray Kurzweil, der sidste år gav et langt interview til The Guardian, hvori han beskriver sin tro på, at computere allerede i 2029 kan gøre alt, hvad mennesker gør - bare bedre

Og noget tyder på, at maskinerne er ved at ‘overtage’ hjernen. Blandt andet har forskere fra University of Washington koblet to menneskehjerner sammen via en computer, så en person fik kontrol over den andens bevægelser med hånden - alene ved hjælp af tankens kraft. 

Bygger singularitet på forkert beregning?

Mens nogle forudser en verden, hvor singulariteten er lige om hjørnet, er andre dog mere skeptiske. Ísær de, der i højere grad betegner singularitet som religion frem for videnskab.  

Samtidig mener andre, at hele grundlaget for singularitet-fænomenet bygger på en forkert fremskrivning ud fra et begrænset datasæt. Ægte eksponentiel vækst eksisterer simpelthen hen ikke. Slet og ret fordi naturens ressourcer ikke er uendelige, og hvis eksempelvis Moores lov skulle fortsætte eksponentielt, ville vi have opbrugt hvert eneste siliciumatom i solsystemt, inden den når at fylde 100 år. Og uden silicium ingen transistorer.


Deltag i debatten

luk
close