18-10-2018 07:18:21

Tema om sundhedsteknologi - 'Åbenhed er guld værd'

Det var et perfekt match, da lektor Winnie E. Svendsen mødte lægen Dan Høgdall. Sammen udviklede de en chip til at diagnosticere kræftsygdomme på et tidligt stadium. I januar vandt deres virksomhed Venture Cup Idea Competition.
31. maj. 2016 Af DTU

Det begyndte ved et tilfælde. I 2012 sad lektor Winnie E. Svendsen fra DTU Nanotech og ærgrede sig over, at hun ikke kunne afprøve sin teknologi i praksis. På samme tid sad lægen Dan Høgdall på Herlev Hospital og var frustreret over, at han ikke kunne behandle patienternes begyndende cancer, når han vidste, at han kunne helbrede dem, hvis de blev screenet på et tidligt stadium. Men så skete der noget, der ændrede situationen for lægen og ingeniøren.

Dynamo

I Dynamo kan du læse om, hvordan forskningen på DTU bidrager med bæredygtige løsninger på mange af de udfordringer, vi står over for inden for områder som f.eks. energiforsyning, klimaforandringer, produktivitet og innovation. Magasinet udkommer fire gange om året og er gratis.

Hvis du vil vide mere: www.dtu.dk/Nyheder/Dynamo

”Jeg mødte Dan gennem en fælles bekendt, og en dag til et møde spørger han, om jeg kan finde en løsning på at isolere såkaldte exosomer, der er små blærer, som udskilles fra celler i kroppen til blodet. Han mener, at hvis vi kan isolere exosomerne på en effektiv måde, kan man diagnosticere kræft på et meget tidligt tidspunkt,” siger Winnie E. Svendsen.

Driving Health Tech 2016

  • Stor Konference om sundhedsteknologi.
  • Hør om tracking, telemedicin, robotteknologi, medicobusiness, 3D print, kunstig intelligens og meget mere.
  • Den 14. november på Centralværkstedet i Århus.

Tilmeld dig Driving Health Tech 2016

Hvor er din flaskehals?

Hun havde tidligere fundet en lignende løsning til at isolere bakterier, og sammen gik makkerparret i gang med at udvikle en ny chip. Idéen var så god, at de dannede startup-virksomheden POC Solutions. I januar 2016 vandt de iværksætterkonkurrencen Venture Cup Idea Competition på Københavns Rådhus.

”Den åbenhed og dynamik, der er mellem læge og teknologiudvikler, er guld værd. Som teknologiudvikler kunne jeg sagtens komme med idéer til, hvor lægen kunne bruge min teknik. Men jeg får mere ud af det, hvis jeg spørger lægen: Hvor er din flaskehals? Det handler om dialog. Hvis vi som ingeniører får lægernes input fra begyndelsen, får vi et produkt, som vi kan bruge til noget,” siger Winnie E. Svendsen.

Chip advarer om begyndende kræft

Løsningen består af en chip, der skal hjælpe med at analysere og i sidste ende diagnosticere visse kræftsygdomme tidligere end i dag. Idéen er, at man i en prøve fra f.eks. urin eller spyt måler indholdet af exosomer. Et forhøjet indhold af specielle exosomer kan nemlig være tegn på forskellige typer kræft.

I dag er det både dyrt og tidskrævende at undersøge indholdet af exosomer, men med den nye chip, som POC Solutions udvikler, er det muligt at tjekke tallene på stedet. Desuden kan chippen bruges ved præscreeninger, hvor den vil kunne advare om begyndende kræft i f.eks. bugspytkirtlen.

Artiklen er oprindeligt publiceret i Dynamo magasinet. 


Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close