12-12-2018 04:15:33

Test dig selv: Er du klar til MUS?

Den årlige MUS kan ende i ingenting, eller det kan blive en konstruktiv snak mellem dig og din chef, som gavner både dig og arbejdspladsen. Tag denne test og få en fornemmelse af, om du er klar til samtalen.
30. jan. 2018 Af Charlotte Holst - journalist, IDA
<p>MUS kræver forberedelse. Tag testen og få et billede af, om du er klædt ordentligt på.</p>

MUS kræver forberedelse. Tag testen og få et billede af, om du er klædt ordentligt på.

MUS er din årlige chance for at afstemme forventninger og ønsker med din chef. Det er her I blandt andet skal se tilbage på de resultater, du har skabt i løbet af året og ikke mindst på, hvordan du skal udvikle dig i det kommende år.

Det er din chance for at synliggøre, hvad du bidrager med i virksomheden og for at få arbejdsopgaver, der giver dig energi og udvikler dig. Der er ét punkt på dagsordenen, nemlig dig. Derfor er det en god idé at gribe chancen og forberede sig ordentligt.

I denne test kan du få et billede af, hvor klar du egentlig er til MUS. 

Spørgsmål (1 af 5):
“1. Hvad tror du er formålet med MUS?”

Dit svar?
  • At jeg bliver enig med min chef om, hvad der kan understøtte både min og virksomhedens udvikling.
    a) Helt rigtigt. MUS handler om at forventningsafstemme med din chef om dine mål for det kommende år. Det er vigtigt, at du selv har gjort dig overvejelser om, hvad du har bidraget med i det år, der er gået, hvad du i øvrigt kan byde på, og hvor du gerne vil hen. Sammen med din chef kan du definere dine mål for det kommende år: altså hvilken rolle, hvilke opgaver og så videre skal du gå efter, og hvordan skal du udvikle dig fagligt og personligt for at komme derhen?
  • Det er en mulighed for at få drøftet min løn.
    Det er ikke alt, der skal drøftes til MUS. Nuværende kompetencer og udvikling vil bestemt være på tegnebrættet, men en dediceret lønforhandling foregår senere. Samtalen handler derfor mere om alt det, der kan føre dig til højere løn, men også til bedre trivsel. Formålet er altså at sætte mål op for det år, der kommer. De mål kan du så bruge i en senere lønsamtale, hvis det er gået godt.
  • At lytte til hvordan min chef bedømmer mig som medarbejder.
    Både og. Du skal ikke blot sidde og modtage karakterer fra din chef. Der er tre ligeværdige elementer i en MUS: (1) At se bagud på året, der er gået og de mål, der blev sat sidste gang. (2) At se indad på hvem du er, hvilke styrker du har, og hvordan du kan sætte dem mere i spil. (3) At se fremad og sætte mål for det kommende år, så du har noget at styre efter og forhåbentlig sætter nye styrker og kompetencer i spil. På den måde sikrer du gode præstationer og stort engagement på jobbet.

Læs mere om forberedelse til MUS, hvis du er ny i job 

Læs her, hvis du bare ikke orker MUS

Orker du ikke MUS med chefen?
Orker du ikke MUS med chefen?

Nogle bliver trætte bare ved tanken om den årlige medarbejderudviklingssamtale. Så hvad gør man, hvis man ikke er spor oplagt til snakken med chefen? IDAs karriererådgiver fortæller, hvorfor det e ...

Læs mere
Første gang til MUS? Det her skal du huske
Første gang til MUS? Det her skal du huske

Måske har du kun en vag og lidt smånervøs fornemmelse af, hvad det der MUS går ud på? Her er en række gode råd fra IDA, der kan hjælpe dig igennem, så du får det optimale ud af samtalen med chefen.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close