23-10-2018 05:23:52

Test dig selv: Hvor godt passer du til projektlederrollen?

En dygtig projektleder skal besidde mange – ofte komplekse – kompetencer. Hårde såvel som bløde. Vi har samlet nogle af de centrale forudsætninger for at lykkes som projektleder.
21. nov. 2017 Af Charlotte Holst

Har du det godt med en stærkt uforudsigelig hverdag, eller er du mere til stabilitet og genkendelighed? Glider samarbejdet mellem projektgruppen/styregruppen godt, eller føler du dig overladt til dig selv? Hvordan håndterer du de konflikter, der måske opstår i dit team?

En projektleder kommer ud for mange forskellige udfordringer. Menneskekundskab og evne til at navigere i en foranderlig hverdag er afgørende for at føle sig tilpas i - og lykkes med rollen. Tag testen her nedenfor og få et billede af, om du har godt godt styr på de mange udfordringer, du bliver mødt med som projektleder?

Se også IDAs udbud af kurser inden for projektledelse. 

Spørgsmål (1 af 6):
“1.Hvordan kommunikerer du med din styregruppe?”

Dit svar?
  • Jeg vil ikke spilde deres tid, så jeg fortæller så lidt som muligt.
    Strategien om kun at vælge den information ud, din styregruppe har behov for at kende, kan være god, men du må ikke blive hemmelighedsfuld. Du skal være opmærksom på at klæde gruppen ordentlig på med relevant information, når de eksempelvis skal tage stilling til helt konkrete ting. Samtidig er det vigtigt, du hele tiden signalerer åbenhed omkring, hvor projektet bevæger sig hen, og om det går i den rigtige retning. Ellers kan du skabe mistillid. Det er aldrig en løsning at forsøge at gemme fejl.
  • For at gardere mig fortæller jeg alt.
    Det er en dårlig strategi. Ingen har tid til at blive overdænget med unødvendig information, og i en styregruppe vil der typisk være repræsentanter, der sidder højt i hierarkiet, og som har rigtig travlt. Det er mennesker, der ikke har tid til at gennemgå en telefonbog af notater, og hvis de får leveret 17 telefonbøger dagligt om projektet, så tager de altså ikke stilling til noget af det, og i værste fald bliver de også irriterede.
  • Jeg tilpasser informationsmængden i forhold til projektplanen.
    Det lyder godt. Kommunikationen om, hvordan et projekt skrider frem, skal nemlig give styregruppen et præcist og relevant overblik - uden at overmande og forvirre dem. Fortæl altid hvis der kræves konkret stillingtagen til noget og tænk strategisk, så du fortæller det rigtige på det rigtige tidspunkt. Giv dem en overskuelig tidsplan: Vi er nået dertil, det her har vi ikke nået, og det får de og de konsekvenser. Tegn et præcist og åbent, men kortfattet, billede af, hvad der skal tages stilling til. Send gerne en udførlig dagsorden senest 3 dage inden mødet – og husk at varsle i god tid, hvis der er meget forberedelsesmateriale.

Bliv en bedre projektleder

IDA har et stort udbud af kurser, der er relevante for dig som projektleder.

Torsdag den 7. december afholdes årets største konference om ledelse og projektledelse 'Ledelse der styrker' i Ingeniørhuset i København.

Læs mere og tilmeld dig her.

Situationsanalyse - hvordan har du det i dit job lige nu?
Situationsanalyse - hvordan har du det i dit job lige nu?

Svar på 49 spørgsmål og kom tættere på din egen situation i forhold til bl.a. opgaver, kollegaer og familie.

Læs mere
Disse medarbejdere headhuntes i stor stil
Disse medarbejdere headhuntes i stor stil

Projektledere er ekstremt attraktive medarbejdere, som ofte bliver forsøgt headhuntet, viser ny IDA-undersøgelse. Blandt de mest erfarne er det 8 ud af 10, der bliver jagtet til nye stillinger.

Læs mere
Hver femte projektleder er ikke klædt på til jobbet

Projektledelse: Krydspres og evnen til at lede på flere niveauer er en del af jobbet som projektleder. Men hver femte projektleder har aldrig fået efteruddannelse og er ikke klædt på til at navigere i dette farva ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close