21-11-2018 13:28:10

Tysk fagforening anmelder digitale freelanceportaler

Digitale arbejdsplatforme: Der bliver stadig flere løstansatte arbejdere, og derfor har Europas største industrielle fagforening sat sig for at udforme et Fair Trade-lignende mærkat til de digitale arbejdsplatforme. Der er risiko for et race to the bottom, advarer Michael Six Silberman
28. sep. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Michael Six Silbermann (i midten) diskuterer med blandt andre Ida Auken og formanden for den norske ingeniørforening, NITO, Trond Markussen.</em></p>

Michael Six Silbermann (i midten) diskuterer med blandt andre Ida Auken og formanden for den norske ingeniørforening, NITO, Trond Markussen.

Arbejdsmarkedet er hastigt ved at ændre sig omkring os. I USA og Japan er traditionelle lønmodtagerjob presset af nye fleksible arbejdsformer. Det har internettet gjort nemmere gennem såkaldte digitale arbejdsplatforme, hvor virksomheder kan hyre enkeltpersoner til specifikke opgaver over kort tid.

På amerikanske Upwork har man efter eget udsagn 14 millioner brugere fra 180 lande tilknyttet, som udveksler arbejde for mere end 6 milliarder kroner årligt. Udviklingen lurer også i Danmark. Tjenester som Worksome slår sig op på at være for højtuddannet arbejdskraft alene, og Happy Helper formidler kontakt til rengøringspersonale. Brugen af dem er dog endnu forholdsvist beskeden sammenlignet med fx USA og Japan. 

Ikke desto mindre var det de digitale arbejdsplatforme, der var i centrum, da ANE (Association of Nordic Engineers) 12.-13. september havde sammensat et internationalt panel til konferencen Future of Work på Kalvebod Brygge til at diskutere fremtidens udfordringer i forbindelse med det, de på engelsk kalder crowd work – arbejdsopgaver der digitalt udbydes til en masse mennesker. 

Dårlig forhandlingssituation 

Panelet bestod blandt andre af Sirikommissionens Ida Auken, formanden for Norges ingeniørforening NITO, Trond Markussen, og Michael Six Silberman fra Europas største industrifagforening IG Metall. 

"Der er en risiko for et slags race to the bottom, når det først er muligt for virksomheder, at outsource arbejdet til massen. Hvis du er en tysk crowd worker, så konkurrerer du direkte med folk fra udviklingslande på løn," siger Michael Six Silberman og peger på det konkurrenceforvridende i, at fx tyske ingeniører har langt større udgifter end deres fagfæller i Indien.

Tema: Digitale arbejdsplatforme

Denne artikel er en del af et tema. Digitale arbejdsplatforme er platforme, som udbyder og efterspørger arbejdskraft. Det kan fx være serviceopgaver som rengøring, havearbejde og håndværk. Men også mere videnstungt arbejde flytter i stigende grad ud på arbejdsplatformene. 

Læs også: 

Ny freelance-portal med opgaver til IDA-medlemmer

Digitale arbejdsplatforme: Fremtidens fleksible arbejdsmarked eller et ‘race to the bottom’?

Virksomhed: "En spændende måde at finde projektansættelser"

IDAs medlemmer kender ikke digitale arbejdsplatforme

Hvad er en digital arbejdsplatform?

Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører

Tysk fagforening anmelder digitale freelanceplatforme

"Når det sker, begynder forhandlingsstyrken for arbejdere i udviklede lande at erodere. Arbejdsgiveren kan altid true med at outsource, hvis de beder om lønforhøjelse," siger Silberman. 

Mange gode ting 

Alligevel fastholder Michael Six Silberman, at der er mange positive ting i de muligheder, digitale arbejdsplatforme giver.

"I medierne forventes vi altid som fagforening at sige, hvad der er forfærdeligt ved de her nye måder at arbejde på, men det er ikke særlig konstruktivt," siger han

"Hvis du snakker med arbejdere, både i rige og udviklingslande, vil de ofte sige, ´jeg gør det her, fordi det er godt, og jeg kan tjene flere penge ved at gøre det i forhold til andre lokale tilbud´ eller 'jeg gør det her fordi det giver mig fleksibilitet til at arbejde hjemmefra og tjene ekstra penge'," siger Michael Six Silbermann.

Så for et arbejderperspektiv er udviklingen langt henad vejen god, mener han. Men for en fagforening og for arbejdere, der er organiseret i en fagforening og er i et mere traditionelt ansættelsesforhold med kontrakter, pension, minimumsløn med mere, så udgør de digitale arbejdsplatforme en potentiel fare.

Anmeld din digitale platform

Derfor har Michael Six Silberman og IG Metall kastet sig ind i kampen for at sikre, at de digitale arbejdsplatforme ikke sætter gang i det, han kalder et race to the bottom 

På hjemmesiden Faircrowd.work giver IG Metall sammen med blandt andre Sveriges største fagforening, Unionen, et samlet overblik over de store platforme som fx Upwork, Crowdflower og Clickworker. Her vurderes de vilkår, platformsbrugerne arbejder under, mens et ratingsystem baseret på kvalitative interviews giver platformene mellem 1 og 5 stjerner. Upwork scorer 3,5 blandt brugerne. 

"Det er selvfølgelig ikke en perfekt metode, men der findes ikke noget i den retning endnu, så vi har udviklet en som et første forsøg. Den vil blive udviklet over de næste år," siger Michael Six Silberman. Han afslører blandt andet, at planen er at gøre metoden skalérbar internationalt, men det kommer til at tage et par år endnu. 

Kalder på internationalt samarbejde 

Udover svenske Unionen arbejder IG Metall sammen med Austrian Chamber of Labour og FN-agenturet ILO (International Labour Organization). Det tror Michael Six Silberman er starten på noget større. 

"Jeg vil blive overrasket, hvis vi inden for de næste fem år ikke ser en ny organisation komme til live, som eksisterer for at vurdere crowd work-platforme eller arbejdsforhold på globale arbejdsplatforme. Jeg ved, at der er folk, der sidder og arbejder på det," siger han. 

Han forslår, at en sådan organisation passende kunne tage ratingsystemet fra Faircrowd.work, opdatere det og tilpasse det en international kontekst 

"Og  håber jeg, vi får den organisatoriske kapacitet og de økonomiske ressourcer, der skal til for at kunne undersøge arbejdere i alle sprog og udvikle noget i retning af et Fair Trade-mærkat for online arbejde. Det er åbenlyst et for stort arbejde for selv IG Metall. ILO kunne måske gøre det, men de vil ikke gøre det alene," siger han.

Hvad kan IDA hjælpe dig med?

Du kan få juridisk rådgivning i IDA, uanset om du overvejer at blive selvstændig, freelancer, løser opgaver via digitale platforme, lige har startet din egen virksomhed eller har været i gang på området længe.

Den juridiske rådgivning omfatter blandt andet:

  • Rådgivning ved opgaveløsning via digitale arbejdsplatforme
  • Honorarstørrelse
  • Gennemgang af konsulentkontrakter, ejeraftaler, samarbejdsaftaler mv.
  • Rådgivning ved opstart af selvstændig virksomhed
  • Generel juridisk rådgivning og gode råd på området, så du sikres bedst mulige vilkår

Kontakt IDAs juridiske rådgivere

Se mere på IDAs site for selvstændige eller vores startup-sider, hvor du kan finde relevante webinarer

Som medlem af IDA kan du også få gratis indledende rådgivning hos revisor, selskabsretsadvokat mv. samt rabat på en række ydelser hos eksterne samarbejdspartnere, f.eks. inkassoservice, selskabsdokumenter og kontrakter

Digitale arbejdsplatforme: Fremtidens fleksible arbejdsmarked eller et ‘race to the bottom’?
Digitale arbejdsplatforme: Fremtidens fleksible arbejdsmarked eller et ‘race to the bottom’?

Digitale arbejdsplatforme: Digitale arbejdsplatforme tilfører arbejdsmarkedet fleksibilitet, men efterlader også potentielle udfordringer for arbejdsmarkedet. Og hvis ikke de traditionelle aktører laver gode modeller for pl ...

Læs mere
Hvad er en digital arbejdsplatform?

Digitale arbejdsplatforme: Vi bruger i stigende grad digitale platforme til at sælge eller udleje ting eller tjenester til andre forbrugere. Men hvad kendetegner de platforme, som bliver brugt til at sælge arbejdskraft, og ...

Læs mere
IDAs medlemmer kender ikke digitale arbejdsplatforme
IDAs medlemmer kender ikke digitale arbejdsplatforme

Digitale arbejdsplatforme: Atypiske ansættelser og jobjagt via digitale platforme vinder frem verden over. Men IDAs medlemmer bruger og kender i meget lav grad de digitale arbejdsplatforme, som øjensyneligt endnu ikke dække ...

Læs mere
Virksomhed: "Digitale daglejere er en spændende måde at finde projektansættelser"
Virksomhed: "Digitale daglejere er en spændende måde at finde projektansættelser"

Digitale arbejdsplatforme: Projektansættelser og freelancere er fremtiden, således også for ingeniører, der for nyligt er blevet lukket ind på den digitale arbejdsplatform Worksome. Vi har snakket med nogle af de første bru ...

Læs mere
Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører
Digitale tjenester byder sig til for freelanceingeniører

Digitale arbejdsplatforme: Er du freelanceingeniør, eller overvejer du at blive det? Så er der efterhånden flere bejlere til dig i form af digitale arbejdsplatforme og tjenester, men de er dybt uenige om, hvordan sådan en t ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close