17-10-2018 17:10:30

Web-hospital giver færre hospitalsbesøg og fraværsdage fra skole

Sundhedsteknologi: Prisvindende projekt fra Hvidovre Hospital lader unge med kronisk sygdom gå til hospitalskontrol over nettet. Og det virker! Unge, som bruger web-hospitalet, har færre hospitalsbesøg og færre fraværsdage fra skole.
18. apr. 2017 Af IDA Universe
Web-hospital giver færre hospitalsbesøg og fraværsdage fra skole

Det er svært at være ung med en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, men et prisvindende initiativ fra Hvidovre Hospital har gjort det lidt lettere. I stedet for at skulle til jævnlige kontroller og behandlinger på hospitalet, er det nemlig nu muligt for de unge at besøge hospitalet online. Webhospitalet” giver de unge mere tid med vennerne, mindre fravær i skolen og mindre sygeliggørelse.

Hjemmesiden Young Constant-Care – som har modtaget Danske Regioners pris: Årets Borgerinddragende Initiativ – giver de unge mulighed for at logge sig ind og registrere symptomer, medicinindtag og livskvalitet - og de kan få svar på deres afføringsanalyse. Den fungerer på pc, mobil og tablet og ud fra de oplysninger, de unge taster ind, kan sundhedspersonalet følge med i, om den unges sygdom er i ro eller på vej i udbrud, ligesom de kan guide og besvare spørgsmål. Hjemmesiden lærer også de unge om at håndtere og aflæse deres symptomer og at leve med deres sygdom. 

Fakta

  • Omkring 44.000 danskere lider af en af de kroniske tarmsygdomme Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.
  • Typisk for sygdommene er, at de i perioder blusser op, men varigheden og hyppigheden af disse perioder er individuelle og uforudsigelige. For at holde sygdommen nede er patienterne ofte nødt til at møde op til hyppige kontroller, undersøgelser og behandlinger. Der er imidlertid mange unge, der ikke kan overkomme dette og som derudover ikke tager medicinen korrekt. Det øger risikoen for, at sygdommen blusser op.
  • Hjemmesiden hedder: Young Constant-Care. Man skal være i behandling og have login for at se hjemmesiden.

Katrine Carlsen er læge på Hvidovre Hospitals Børneafdeling og en af hovedkræfterne bag hjemmesiden. 

”Vores hjemmeside er ikke lavet til læger eller forældre. Den er lavet til de unge patienter, og den hverdag de er i, og vi kan se, at den har den ønskede virkning,” siger hun, og henviser til en ny evaluering af børneafdelingens projekt, som blandt andet viser, at børnene, som bruger web-hospitalet har færre hospitalsbesøg og færre fraværsdage fra skole.

Evalueringen viser også, at både børnene og deres forældre er trygge ved internetløsningen, som også hjælper de unge med at forstå deres sygdom, huske deres medicin og få passet sygdommen ind i hverdagen.

Videnskab som kan bruges

Vibeke Wewer er overlæge på Hvidovre Hospitals Børneafdeling - vejleder på projektet. Hun pointerer at hjemmesiden også er med til at sikre, at sygdommen ikke fylder for meget i de unges liv.

”Det er svært for de unge at leve med en tarmsygdom. Det er et tabu, og det får dem let til at føle sig uden for. Ved at give de unge mulighed for at bruge hjemmesiden hjælper vi dem til ikke hele tiden bliver konfronteret med deres sygdom. Men vi sikrer samtidig, at de kan få relevant viden, uddannelse og personlig information, når de vil – på deres præmisser,” siger hun.

Hjemmesiden blev sat i drift i efteråret 2016, og Vibeke Wewer fortæller, at der allerede er planer om at videreudvikle den.

”Vi planlægger, at hjemmesiden også skal bruges til at forberede de unge til overgangen fra barnepatient til voksenpatient. Når man overgår til voksenafdeling, er der et andet setup og andre forventninger. Der er færre samtaler, og det forventes, at du helt selv har styr på medicin og tidsbestillinger mv. Det vil vi prøve at forberede de unge på ved hjælp af nogle helt simple spørgeskemaer og samtaler med specialesygeplejersker,” siger hun og slutter:

”Derudover har vi introduceret nogle videoer med øvelser i at håndtere stress og smerter, som typisk hænger sammen med de kroniske tarmlidelser. Alt sammen for at ruste de unge bedst muligt til at leve med deres sygdom.”

MELD DIG IND I IDA SUNDHEDSTEKNOLOGI

Hvordan kan vi indføre og udvikle ny teknologi på hospitalerne, hvad sker der i forskningen inden for nye metoder til forbedring af diagnose og behandling? Hvordan inddrager vi de etiske spørgsmål ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close