15-10-2018 17:16:50

Verdens største ansigtsgenkendelses system ruller ud i Kina

Kina har netop lanceret verdens største ansigtsgenkendelsessystem, der skal bruges til blandt andet overvågning og i forhold til Kinas nye sociale kreditsystem. Men systemet har også visse ulemper.
1. aug. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Ansigtsgenkendelse kendes allerede af den brede befolkning som fx via appen Snapchat, der gør det muligt at tilføje forskellige filtre og effekter på ens billeder. Men ansigtgenkendelse kan bruges til mange andre ting, og Kina har taget teknologien et skridt videre og har installeret et landsdækkende infrastruktursystem for ansigtsgenkendelse. Det skriver SingularityHub

Kina bruger ansigtsgenkedelsessystemer til fx at overvåge pengeautomater eller for at begrænser offentlig adgang til andre følsomme faciliteter. Nogle restauranter bruger endda teknologien til at give anbefalinger til gæster i forhold til retter baseret på brugerens alder og køn, og samtidig kan man betale med ansigtsgenkendelse

Ansigtsgenkendelse er også nyttig i forhold til tyveri, og teknologien er blevet brugt i Kina mod folk, der stjæler toiletpapir. Teknologien bliver i dørene til en kvindelig sovesal på Beijing Normal University for at forhindre uautoriseret adgang. Selvom det er umuligt at sige, hvor meget kriminalitet det nye system forhindrer, overvejer andre kvindelige sovesale allerede at tage systemet i brug.

Kinesiske embedsmænd ser ansigtsgenkendelse som nøglen til den smarte by i det 21. århundrede. De har for nylig oprettet et socialt kreditsystem, der har til formål at give hver enkelt borger en vurdering. Det skal være med til at bestemme individets troværdighed eller økonomiske status, og succesen for deres program er baseret på nuværende ansigtsgenkendelse software og hardware. Og alle kinesiske statsborger skal være tilmeldt den landsdækkende database inden 2020, og de er allerede godt på vej til at gøre det.

Avanceret teknologi som dette eksisterer sjældent uden kontroverser. Fodgængere i det sydlige Kina har for nylig været vrede over, at deres informationer blev offentlig tilgængeligt. Desuden har der allerede været utallige rapporter om kinesiske hackere, der får uautoriseret adgang til kameraer over hele landet, og eksperter mener, at den samme teknologi kan bruges til at hacke landets CCTV-netværk. 

Systemet rejser også spørgsmål om moral, borgerlig frihed og fortrolighed, fx hvis Kinas regeringen begynder at målrette teknologien mod fredelige demonstranter, der deltager i lovlige protester. 

Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Podcast: Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina , at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Læs mere
Fra Made in China til Invented in China - Kina er det nye Silicon Valley
Fra Made in China til Invented in China - Kina er det nye Silicon Valley

Techtopia: Kina bliver kaldt det nye Silicon Valley og er stedet, hvor innovative idéer møder banebrydende teknologi inden for blandt andet big data, maskinlæring og kunstig intelligens. Alt tyder på, at Kin ...

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

luk
close