18-10-2018 00:51:41

»Vi er ved at bygge en gud. Lad os sikre os, at det bliver en, vi kan leve med«

Kunstig intelligens: Kan vi skabe kunstig intelligens uden at miste kontrollen? Den amerikanske doktor i neurovidenskab Sam Harris er ikke sikker.
30. sep. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Kunstig intelligens er blevet kaldt den ultimative opfindelse. For kan vi lave en computerhjerne, der er bedre end den menneskelige hjerne, skal der reelt set bare sættes mere strøm til, og så er der ikke længere nogen grænse for, hvad den kan opfinde.

Men uanset om en sådan kunstig superhjerne ligger 10 eller 100 år ude i fremtiden, har der på det seneste meldt sig et kor af forskere, forretningsmænd og politikere, der advarer mod blindt at tro, at enhvert fremskridt er til det gode.

I en ny Ted Talk melder Sam Harris, der er en amerikansk faglitterær forfatter med en bachelorgrad i filosofi fra Stanford University og en doktorgrad i neurovidenskab fra UCLA, sig i koret, der advarer mod de potentielle farer ved kunstig intelligens.

“Jeg vil beskrive, hvordan vores fremskridt inden for kunstig intelligens i sidste ende kan føre til vores udslettelse. Faktisk har jeg svært ved at se, hvordan kunstig intelligens ikke skal udslette os eller føre til, at vi udsletter os selv,” siger han blandt andet i en ny Ted Talk.

Han mener, at vi generelt negligerer farer ved f.eks. kunstig intelligens, fordi vi ser det som science fiction. Men på et eller andet tidspunkt - om det så er om 15, 50 eller 100 år - vil maskiner blive klogere end os. Det vil også få dem til at arbejde på at forbedre os, og den “eksplosion af intelligens” er ikke sund for menneskeheden, da vi ender med at blive svagere end maskinerne.

“Se bare på vores forhold til insekter. Vi hader dem ikke. Nogle gange anstrenger vi os endda for ikke at skade dem, og vi træder over dem på fortovet,” siger han og fortsætter.

“Men så snart deres tilstedeværelse konflikter med vores mål - det kunne være i forbindelse med et nyt byggeri, så kvaser vi dem uden et sekunds overvejelse. Min bekymring er, at vi en dag kan bygge maskiner som, uanset om de har bevidsthed eller ej, vil behandle os med samme ligegyldighed”.

Han ser samtidig farer ved, at maskiner bliver så kloge, at det vil føre til en eksplosion af arbejdsløse og en lille kerne af ultrarige, som bestemmer alt. Sam Harris har ikke en løsning - udover at han mener, at vi skal tænke os om.

“Vi skal indrømme, at vi er i gang med at skabe en art gud. Så nu vil være et godt tidspunkt at sikre os, at det bliver en gud, vi kan leve med”.

Se flere Ted Talks

Læs mere om Sam Harris

Læs flere artikler om kunstig intelligens

Kunstig intelligens
Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er formentlig den fremtidsteknologi, der har størst potentiale for at skabe markante ændringer i vores dagligdag. Men hvad er kunstig intelligens, hvordan bliver teknologien e ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close