14-12-2018 20:39:41

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Vi kan spilde tiden meget bedre på sociale medier

Techtopia: Ifølge forfatter Trine-Maria Kristensen kan vi lige så godt lære at spilde tiden bedre på de sociale medier, for det er fuldstændig urealistisk helt at slukke for dem.
1. nov. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>9 ud af 10 danskere har en smartphone og det meste af tiden bliver brugt på de sociale medier. Trine-Maria Kristensen vil lære os spilde tiden på den rigtige måde.</em></p>

9 ud af 10 danskere har en smartphone og det meste af tiden bliver brugt på de sociale medier. Trine-Maria Kristensen vil lære os spilde tiden på den rigtige måde.

Ifølge en ny måling fra Gallup har 9 ud af 10 danskere en smartphone, og størstedelen af brugen går til sociale medier som Facebook, Snapchat og Instagram. Det er der mange, der peger på som en slags sygdom. At vi spilder vores dyrebare tid på sociale medier. Det er ofte de stakkels kattevideoer, det går ud over, når argumenterne rulles på bordet eller den evindelige jagt på de blå tommelfingre. Blandt andet opfordrer læge og forfatter Imran Rashid med sin bog SLUK til, ja at slukke lidt mere for den spilleautomat, du har i lommen. Det, som de fleste andre kalder en smartphone.

Men ifølge Trine-Maria Kristensen, der rådgiver virksomheder og organisationer i strategisk brug af sociale medier, er det ikke en mulighed, at slukke for Facebook, Instagram, Twitter eller hvor vi ellers "spilder vores tid".

"Jeg synes, det er fuldstændig urealistisk at forestille sig, at vi kan slukke for de sociale medier. De sociale medier er jo et sted, hvor der forgår enormt meget relationsopbygning. Der er mange af os, der har investeret meget tid og ressourcer på at finde alle vores kontakter i hele verden, og på at have et fagligt og socialt netværk, som vi bruger i alle mulige sammenhænge," siger Trine-Maria Kristensen til Ingeniørforeningen IDA's teknologipodcast, Techtopia.

Hun anerkender dog, at mange går rundt og synes, de bruger for meget tid på sociale medier eller om ikke andet bruger den forkert, når man fx ind i mellem lader sig trække ind i Facebooks uendelige univers og pludselig sidder og kigger på bryllupsbilleder fra en fjern bekendt.

Guld eller spild af tid?

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Med sin bog, Få mere ud af (den tid du spilder på) sociale medier, vil Trine-Maria Kristensen gerne starte en debat om vores brug af de sociale medier. Det gør vi blandt andet ved, at anerkende, at vi alle bruger dem forskelligt alt efter hvilken type, vi er, mener hun.

"Faktisk er der meget af bogen, der kommer fra sådan en undren over, hvor forskellige vi egentlig er på de sociale medier. Det som nogle mennesker synes er guld og helt fantastisk og virkelig spændende og bruger enormt meget tid på på de sociale medier, det sidder andre mennesker og tænker, ej hvor er det spild af tid, og hvorfor gider folk dog overhovedet det," siger Trine-Maria Kristensen til Techtopia.

Derfor tager hun udgangspunkt i det, hun kalder de fem store personlighedstræk. Om du fx er ekstrovert eller introvert, åben for nye idéer eller konservativ, venlig eller uvenlig. Der kan nemlig være fordele og ulemper ved alle personlighedstræk, det gælder bare om at finde ud af, hvilke styrker det giver på sociale medier, mener Trine-Maria Kristensen.

Men der er også en anden årsag til, at vi bør reflektere lidt mere over vores og ikke mindst andres brug af sociale medier.

Forstå din begejstrede veninde

De fleste af os kender det. Visse venner synes at opleve en anden verden, end den vi selv begiver os rundt i, hvis man skal tro deres Facebookopdateringer og Instagrambilleder. Det kan virke irriterende, men det er ifølge Trine-Maria Kristensen ikke nødvendigvis, fordi personen bevidst fremstiller sin virkelighed i et positivt lys. Det bunder nemlig ofte i personens personlighedstræk.

"Hvis man har en ven eller en veninde, der bruger meget stærke adjektiver om alting. Altså de solnedgange, hun ser, er altid lidt mere rosenrøde end dem, man selv ser. De middage, hun spiser, er altid fuldstændig fantastiske, og det selskab, hun omgiver sig med, er fyldt med fuldstændig unikke mennesker. Så kan det være godt at vide, at ekstroverte mennesker bruger mange flere tillægsord end andre mennesker. Fordi hun faktisk føler verden mere begejstret, end jeg gør," siger Trine-Maria Kristensen og tilføjer:

"Det skaber måske lidt mere forståelse for de opdateringer, der er i ens feed, som man ikke selv ville have skrevet, at man har et eller andet indblik i, hvordan de andre tænker eller er indrettet."

Hør hele udsendelsen på Techtopia.dk eller iTunes, hvor Trine-Maria Kristensen også taler om sin nye model for, hvordan sociale medier fungerer.

Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!
Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!

Podcast: Den har brummet og forstyrret i din lomme i 10 år. Har den også lavet om på din hjerne og ødelagt din koncentrationsevne? Det mener den nye SLUK-bevægelse. Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Iphonen har forstyrret os i 10 år, skal vi gøre noget ved det?
Iphonen har forstyrret os i 10 år, skal vi gøre noget ved det?

Techtopia: IPhonen startede ud som et fantastisk værktøj, men store kommercielle kræfter har overtaget den i kampen om vores opmærksomhed. Sluk, siger læge, og en app kan hjælpe dig.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close