19-09-2018 09:47:22

“Vi var der, hvor festen var ved at være slut. Der var ikke flere penge«

Den traditionsrige familievirksomhed Thürmer Tools stod på afgrundens rand. Hør hvordan en klassisk produktionsvirksomhed forsøger at genopfinde sig selv som en digital virksomhed med fokus på 3D-print
12. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

»Hvis du ikke disrupter dig selv, kommer der nogen og gør det«. Disruption-tilhængernes fremmeste mantra er blevet fremsagt igen og igen de seneste år, men som så meget andet i livet, er det lettere sagt end gjort.

For hvordan får man lov at pille ved arvegodset i en hæderkronet familievirksomhed, der er gået i arv i fire generationer? I forbindelse med Industri 4.0 talte IDA Universe med Erick Thürmer om lige præcis hvordan man genopfinder en virksomhed. I interviewet fortalte han om den 118 år gamle produktionsvirksomhed, Thürmer Tools, og hvordan man forsøger at gå fra at være en virksomhed, der producerer værktøj til at blive en slags Spotify for tools.

“Ideen med Thürmer Tools er det at tage fra at være en produktionsvirksomhed til at være en digital virksomhed. Vi tror på, at om 15 år fra nu, så producerer vi ikke noget mere. Så er vi en digital platform som Spotify. Vi bliver i virkeligheden en “Spotify for tools”. Og det vil sige, at virksomhederne, grossisterne - hvis de stadig er her - i hvert fald end-userne har egne printere og printer fra vores videndatabase. Men det gør jo ikke, at vi stopper med værktøj, nu går vi ind i alt,” sagde han blandt andet.

Thürmer Tools’ stifter og Erick Thürmers oldefar, Fritz C. Thürmer, udviklede og patenterede den firkantede skærebakke i 1897. Det var en revolution i produktionen af det udvendige gevind, og med det patent som baggrund etablerede han sin egen fabrik, Thürmer & Co. i 1898, der hurtigt fik stor succes. Men succes varer som bekendt ikke altid ved, og til sidst var Thürmer Tools lukningstruet.

“Vi var der, hvor festen var ved at være slut. Der var ikke flere penge. Der skulle ske noget. Så jeg opsagde hele bestyrelsen, og de blev tossede,” siger han og fortsætter.

“Det er ret sjovt, som jeg sagde til bestyrelsen. Vi har ikke taget et patent i 118 år. Min oldefar tog 49 patenter i sit liv. Hvad er det, vi gør galt? Sidder vi bare og hviler på laurbærrene”.

Fyrede sig selv som direktør

Derfor hyrede Erick Thürmer bureauet Kontrapunkt ind til at revitalisere den gamle produktionsvirksomhed. Og allerede tidligt i forløbet kom de med en for Erick Thürmer overraskende konklusion. De ville gerne have lov at fyre fjerde generation af Thürmer-imperiet som administrerende direktør.

“Det var jeg jo lidt overrasket over. Men jeg tog imod det, for jeg tror virkelig på, at hvis du ikke disrupter dig selv, så kommer der nogen og gør det,” siger han

Ifølge Erick Thürmer pegede Kontrapunkt på, at der var for meget testosteron i ledelsen og for lidt plads til de bløde værdier. Derfor headhuntede de en kvinde til at lede Thürmer Tools, og i stedet står Erick Thürmer for produktudvikling og at skabe nye virksomheder i kølvandet på den gamle virksomhed.

“Det vi fandt var, at vi var ekstremt dygtige til metaller. Vi var ekstremt dygtige til, hvordan vi påvirker ting, der bliver sat under stor kraft. Det gør værktøj typisk. Så fandt vi ud af, at 3D-print nok var den største disrupter af os. Og så skabte Kontrapunkt en helt ny virksomhed, som jeg kunne få lov at være direktør i, der hedder Twentyseven. Og Twentysevens formål er at blive eksperter inden for 3D-print i alle former. Også 4D-print,” siger han.

Fyrede bestyrelsen og 25 procent af de ansatte

Før virksomheden kunne skift spor og arbejde med 3D-print af værktøj, oplevede Erick Thürmer, at mange ansatte havde svært ved at se det nødvendige i det skridt, og han følte, at de modarbejdede planerne. Så noget måtte ske.

“Det blev jeg rigtig træt af. Og jeg fik så meget ro i hovedet, at jeg besluttede mig for at fyre 25 procent af de ansatte. Og jeg fik så mange problemer med fagforeningerne,” siger han. Men det stoppede ikke her. Også hele bestyrelsen røg - med de problemer det nu giver. Og i dag Thürmer Tools gået fra - som Erick Thürmer siger - at lave gevind til i dag at lave huller.

“Det gjorde, at vi fik en meget større produktpalette og tiltrak en helt ny type kunder,” siger han og fortsætter.

“Det der er så spændende ved det, vi har gjort. Nu var vi også en af de virksomheder, der var mest presset af alle. Der er jo den her effekt, at når du er allermest presset, går du ud og laver noget helt nyt for at overleve. Overlevelsestrangen er større - det er ligesom i dyreriget”.

Hør hvordan Erick Thürmer arbejder med selv-disruption hos Thürmer Tools i videoen. Du kan også høre vores podcast om 3D-print, hvor Erick Thürmer deltager. 

3D-print - betydning og indvirkning på fremtidens arbejdsforhold
3D-print - betydning og indvirkning på fremtidens arbejdsforhold

Podcast: Lyt med, når IDA sætter fokus på 3D-print-teknologi. Vi besøger Erick Thürmer, som ejer Thürmer Tools - en industrivirksomhed, som vil være et nyt ‘Spotify for Tools’. Hør også David Bue Pedersen, ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close