23-10-2018 05:50:20

Rapport: Der er brug for flere ingeniørledere

IDA har fået udarbejdet en rapport om Ingeniørlederens DNA. Rapporten beskriver udviklingen af ingeniørledere i Danmark og analyserer deres styrker og svagheder som ledere i forskellige brancher.
14. jun. 2017 Af IDA Learning
<p>Ingeniører har meget at bidrage med som ledere, da de har en dybere forståelse for den teknologi, der stadigt spiller en større rolle i virksomhederne.</p>

Ingeniører har meget at bidrage med som ledere, da de har en dybere forståelse for den teknologi, der stadigt spiller en større rolle i virksomhederne.

I IDAs rapport over ingeniørledere i Danmark fremgår det, at flere og flere ingeniører bliver ledere. Det skyldes bl.a. den stigende digitalisering i virksomhederne, der gør ingeniørens teknologiske indsigt og forståelse mere eftertragtet. Der er en stigende tendens til, at virksomheder har brug for en opdateret og dyb forståelse for eksisterende og nye teknologier, for at kunne opnå succes.

Rapporten er udarbejdet af Teknologisk Institut for IDA og indeholder bl.a. en analyse af ingeniørlederes kompetencemæssige styrker og svagheder på ledelsesniveau i forskellige brancher.

I denne artikel får du nogle vigtige pointer fra rapporten.

Ingeniører bliver oftere ledere end andre

Ingeniører går oftere ledelsesvejen end andre med tilsvarende uddannelser. I de seneste tal fra 2012 fremgår det, at hele 12 % af ingeniøruddannede i Danmark er ledere, hvilket er en stigning på 3 % fra 2002. Typisk er det inden for industri, råstoffer og forsyning, at ingeniørlederne finder sig til rette, men mange bliver også ledere inden for rådgivningsbranchen.

De fleste ingeniørledere er mænd, hvilket i høj grad skyldes, at der bliver uddannet langt flere mandlige end kvindelige ingeniører. Tager man højde for det lave antal kvindelige ingeniører, er der i praksis en større andel af kvindelige ingeniørledere (7 %) end kvindelige ledere med tilsvarende uddannelsesniveau (6 %).

Hvad bidrager en ingeniør med som leder?

Ingeniører er kendte for at være problemknusere, der arbejder systematisk, struktureret og går i dybden med detaljer. De er skarpe både i udvikling, produktion og anvendelse. Dette er gavnlige kompetencer, når det kommer til systematisk eksekvering af en virksomheds strategi. I rapporten fremgår det, at ingeniørledere er stærke i management, da de kan levere i forhold til virksomheders styringsbehov.

Ingeniørledere sikrer, at strategier og visioner i virksomhederne er eksekverbare.

Særligt stærke ledere inden for teknologibranchen

Ikke overraskende er det især i de teknologiintensive virksomheder, at ingeniørledere står stærkt. I management-opgaven (drift og planlægning) kan ingeniøren forstå styringsredskaberne i forhold til den teknologiske virkelighed i virksomheden. I leadership-opgaven (retning, forandring og visioner) er det en styrke, at ingeniørlederen forstår og taler det samme fagsprog som de underordnede ingeniører og teknikere i afdelingen. Ingeniørlederen kan samtidig sparre med medarbejderne og være med til at løse opgaver.

Statistisk kortlægning af ingeniørledere

  • Ingeniører arbejder i højere grad som ledere end den samlede population af personer med et tilsvarende uddannelsesniveau.
  • Flere ingeniører arbejder som ledere i 2012 end i 2002.
  • Flest ingeniører arbejder som ledere inden for branchen industri, råstoffer og forsyning.
  • Ingeniører arbejder i højere grad som topledere i den private sektor end den samlede population af personer med et tilsvarende uddannelsesniveau.
  • Der er stor overvægt af mandlige ingeniørledere. Overvægten skyldes dog i høj grad, at der uddannes langt flere mandlige end kvindelige ingeniører.

Her skal ingeniørlederen blive stærkere

Der skal mere end en ingeniøruddannelse til, for at blive en god leder. I rapporten fremgår det bl.a., at nyudnævnte ingeniørledere kan have behov for at blive introduceret for management-begreber og -redskaber, der sjældent indgår i ingeniøruddannelser. Også inden for personaleledelse og konflikthåndtering, har ingeniørlederen brug for vejledning.

Personlige egenskaber og relevant efteruddannelse spiller en stor rolle for, hvordan den enkelte ingeniør lykkes som leder. Undersøgelsen peger dog på, at lederne selv er meget bevidste om denne udfordring, og at virksomhederne sætter ind med coaching og efteruddannelse.

Få hele rapporten

Du kan hente rapporten 'Ingeniørlederens DNA' her.

Gratis arrangement i Aalborg den 12. september

IDA inviterer til en aften i ledelsens tegn. Du får resultaterne fra Ingeniørlederens DNA, der belyser nogle af fremtidens kompetencekrav til dig som leder. Bliv derudover inspireret af to ledere - Dan Ulrich, Senior Vice Precident hos Terma A/S og Heidi Sommerset, R&D Manager i Scan A/S - der fortæller om, hvordan de oplever dét at være leder – hvad er det ingeniører særligt kan inden for ledelse?

Læs det fulde program her.

Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø
Gode ledere er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø

Når medarbejdere går ned med stress, og en arbejdsplads lider under et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så hænger det tæt sammen med kvaliteten af den nærmeste leder. Det viser undersøgelsen ’Ingeniø ...

Læs mere
Danmark er verdens næststærkeste ingeniør-nation
Danmark er verdens næststærkeste ingeniør-nation

Ingeniørfaget: Lande med mange dygtige ingeniører udvikler sig også økonomisk. Sverige, Danmark og Holland topper ny oversigt, der lister hvor stærke ingeniører 99 af verdens lande har.

Læs mere
Lederens vigtigste kompetencer i en disruptiv virkelighed
Lederens vigtigste kompetencer i en disruptiv virkelighed

Ledelse der styrker 2016: Ledere skal kunne tænke, agere og mestre flere logikker samtidig. For i en verden, der udvikler sig hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde, skal den nuværende forretning optimeres, samtid ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close