18-10-2018 21:04:06

Wikipedia konkurrent bliver en del af blockchain

Encyklopædien Everipedia bliver til januar en del af blockchain for at gøre artiklerne endnu mere troværdige. Men der er også en lang række andre fordele ved at blive en del af blokkene.
7. dec. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Du har måske hørt om Wikipedias konkurrent Everipedia, der ligesom Wikipedia er en åben crowdsourced encyklopædi. Everipedia skal nu være en del af blockchain for at blive endnu mere pålidelig. Det skriver Wired

Everipedia bruger allerede et pointsystemet, hvor oprettelse af artikler og godkendte redigeringer bliver til en samlet IQ-score. Når man i januar flytter webstedet over til blockchain, så vil Everipedia konvertere IQ-scoren til en token baseret valuta, der giver alle eksisterende redaktører en reel økonomisk andel i Everipedia.

Det betyder, at når en bruger opretter og redigerer artikler, så vil brugeren få tokens tilgengæld.  For at forhindre folk i at forsøge at misbruge redigeringsret eller skrive falske artikler, så skal enhver bruger indbetale en token, når de skal indsende noget. Hvis det indsendte bliver accepteret, får de deres token tilbage samt en lille smule ekstra for deres bidrag. Hvis ikke det bliver godkendt, vil de miste deres token.

Direktøren for Everipedia Theodor Foselius tror på, at flytningen til blockchain kan gøre Everipedia endnu stærkere, da brugerne så får reel værdi for deres arbejde, hvilket de ikke får nu, da de kun arbejder frivilligt.

Samtidig gør flytningen Everipedia til en peer to peer ressource, og der er ikke nogen central server som i dag.  

”Hvis alle medarbejdere blev bortført i morgen, så ville sitet stadig køre,” siger Foselius.

Samtidig betyder flytningen, at det bliver muligt at distribuere til brugere over hele verden, da Everipedia ikke kan censureres pga. de er en del af blockchain. Der er fx steder som Tyrkiet og Iran, hvor Wikipedia i øjeblikket ikke er tilgængeligt.  

Men Everipedia er ikke den første decentraliserede blockhainbaseret encyklopædi. Tidligere på året annoncerede et firma kaldet Lunyr lignende planer.

Everipedia er allerede en godt fungerende encyklopædi med i øjeblikket 3 millioner brugere mådeligt og 17.000 registrerede redaktører, men det er kun et par tusind af dem, der er aktive, siger Forselius.

Sammenligner man det med Wikipedias tal, så har de 32 millioner registrerede redaktører for den engelsksprogede version med næsten 140.000, der har redigeret en artikel de sidste 30 dage og så har de op ad 60 millioner brugere om dagen. Det er derfor klart, at Everipedia har en lang vej at gå, hvis de vil matche Wikipedia.

Men ifølge Forselius, så ønsker Everipedia heller ikke at matche Wikipedia. Man vil i stedet skabe et sted for sandhedssøgere med et bredt udvalg af redaktører.  


Deltag i debatten

luk
close