12-12-2018 05:09:56

DTU-samarbejde med Kina kan spare verden tonsvis af C02

DTU Elektro har søsat et storstilet samarbejde med Kina, der skal øge andelen af grøn vindenergi i elnettet og udnytte, at overskydende vindenergi kan omformes til gas og varme. Det kan i praksis mindske presset på klimaet.
7. okt. 2016 Af DTU

Projektet EPIMES er skudt i gang 1. oktober 2016 og skal inden for en treårig periode muliggøre mere vindenergi i det danske og kinesiske elnet.

Danmark er langt forskningsmæssigt, når det gælder om at indlemme vind i elnettet. Samtidig bygger man vindmøller i stor stil i Nord-, Øst- og Vestkina. Kina er nu det land i verden med størst installeret kapacitet. Der er opstået et behov for at lære at udnytte vindenergi bedst muligt.

Kloden spares for 1,1 gigatons CO2 

Det har åbnet muligheden for samarbejdet mellem DTU Elektro, det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua, den kinesiske version af ”Energistyrelsen”, Kinas største energiselskab, samt Bejings lokale energiselskab, forklarer Henrik Bindner, der er forsker på DTU Elektro og projektleder for den danske del af projektet.

”Hvis det lykkes at omlægge 30 % af Kinas energiproduktion til vindenergi i 2030, vil det spare kloden for 1,1 gigatons C02 om året. Det svarer til 3 % af verdens samlede CO2-udledning i 2014,” siger han og uddyber, at samarbejdet giver DTU’s forskere en unik mulighed for at få afprøvet deres modeller i en meget større skala:

”Vi forventer at få betydelig bedre indsigt i og flere værktøjer til, hvordan vi kan omforme og lagre vindenergi som gas og varme i Danmark”.

Et nyt energisystem

På den danske side står DTU Elektro for metode- og konceptudviklingen. Det vil sige at kortlægge løsninger på de udfordringer, der knytter sig til at have en stor og stigende andel af energi fra mange enkeltstående energikilder (vindmøller), som skal arbejde sammen i elnettet, i stedet for at al energien kommer fra store centrale kraftværker.

”Én udfordring ved den grønne omstilling er at holde elnettet stabilt, så befolkningen – i værste fald - ikke pludselig står uden el i kontakten. En anden er at sørge for at udnytte energi fra vind bedst muligt f.eks. ved at lagre overskydende energi efter at have omformet den til gas eller varme,” siger Henrik Bindner.

Desuden skal DTU Elektro levere en løsning til, hvordan man på bedste vis styrer samspillet mellem elnettet, gassystemet og varmesystemet under vanskelige forhold, så man opnår et effektivt ”multienergisystem”.

Kina bygger prototyper

Den kinesiske indsats består bl.a. i at undersøge, hvordan enkeltdelene som varmepumper og brændselsceller kan styres, så omformningen til gas og varme bliver mest effektiv, og vindenergien bliver udnyttet optimalt i multienergisystemet, forklarer projektlederen.

Kineserne vil desuden bygge prototyper for både gas- og varmesystemerne. Prototyperne og samspillet mellem dem og elnettet skal testes, og resultaterne skal demonstreres. Slutteligt vil der blive udstukket en rettesnor for, hvordan Kina kan implementere det nytænkte energisystem. Den praktiske erfaring, projektet kaster af sig, er i høj grad til gavn for Danmark.

”Det er unikt for projektet, at vi kan få afprøvet løsningerne i virkeligheden. Derved finder vi ud af, hvor gode vores modeller er i praksis, hvor tæt vi er på at kunne lagre vindenergi som gas og varme i Danmark, og hvordan vi gør det bedst,” siger Henrik Bindner.

Artiklen er oprindeligt publiceret på DTU. 

Nu får USA sin første offshore vindmøllepark
Nu får USA sin første offshore vindmøllepark

Grøn omstilling: De første offshore vindmøller er netop installeret ved Rhode Island i USA. Flere store vindmølleparker er på vej.

Læs mere
Vindmøllepark på størrelse med Fyn kan opfylde USA's behov for strøm
Vindmøllepark på størrelse med Fyn kan opfylde USA's behov for strøm

Grøn omstilling: Vindmøller er i dag et effektivt supplement til gamle energikilder som kul, olie og gas, og også i USA bliver der i stigende grad opsat møller. Den amerikanske vindmølle-sammenslutning, AWEA har r ...

Læs mere
Video: Sådan byggede de den største vindmølle i USA
Video: Sådan byggede de den største vindmølle i USA

Grøn omstilling: Har du nogensinde tænkt over, hvordan de største vindmøller bliver skabt og hvor meget, der egentlig skal til? Følg hele opsætningen af 115 meter høj mølle i USA.

Læs mere
TEKNOLOGI-GENNEMBRUD: USA VÆLGER DANSK ”SUGEBØTTE” TIL VINDMØLLER
TEKNOLOGI-GENNEMBRUD: USA VÆLGER DANSK ”SUGEBØTTE” TIL VINDMØLLER

Stort vindmølleprojekt i USA vil bruge dansk teknologi, som gør placering af vindmøller til vands lettere, billigere og mindre miljøbelastende, fordi fundamenterne suger sig fast i bunden i stedet ...

Læs mere

Deltag i debatten

Nyheder og arrangementer

Nyeste energi- og miljøjob

luk
close