16-11-2018 11:33:38

Bæredygtighedskaravanen er skabt som et direkte og målbart svar på de udfordringer, som FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling beskriver.

Test jer selv: Arbejder din virksomhed med verdensmålene?

Overvejer I at tænke verdensmålene ind i dagligdagen på din arbejdsplads? Teamet bag IDAs bæredygtighedskaravane har udviklet et værktøj, du kan bruge til en selvvurdering af din arbejdsplads’ arbejde med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.
12. sep. 2018 Af: Bæredygtighedskaravanen

Afskaf fattigdom, stop sult, kvalitetsuddannelse, mindre ulighed, et slag for klimaet, bæredygtig energi, rent vand og sanitet. FN’s 17 Verdensmål består af en samling sympatiske, men også vidt forskellige målsætninger. Derfor er der gode muligheder for, at din arbejdsplads kan gøre mere for at fremme nogle af verdensmålene.

IDA vil med Bæredygtighedskaravanen rejse Danmark tyndt og sprede de positive muligheder for at styrke bæredygtighed ved at anvende et udformet “værktøj for Læring og Selvvurdering”. Det skal gøre det nemt for dig at lave en vurdering af, i hvilket omfang din arbejdsplads arbejder med bæredygtighed.

Værktøj til selvvurdering

Du kan selv oprette dig som bruger og starte vurderingen af bæredygtighed på din arbejdsplads.

Brug værktøjet her

“Selvvurderingen giver anledning til vigtig refleksion over, hvor man gør det godt, og hvor det fremgår, at man bør gøre noget mere. Det i sig selv er vigtig læring for virksomhederne. Både i forhold til lavpraktiske overvejelser, men også i forhold til strategiske overvejelser om en stærkere kobling til FNs bæredygtighedsmål i fremtiden i min virksomhed,” fortæller Ole Gerner Jacobsen, der til dagligt er chefkonsulent i Region Hovedstaden og sidder med i styregruppen for Bæredygtighedskaravanen.

Værktøjet er indrettet sådan, at du går de 17 verdensmål igennem ét for ét og markerer for hvert delmål, om arbejdspladsen: (grønt) Gør gavn, (gul) gør noget men kunne gøre mere, (rød) burde gøre meget mere eller at verdensmålet ikke er relevant for arbejdspladsen.

Pointen er, at du – og dine kollegaer hvis I er flere om det - forholdsvis simpelt bliver hjulpet igennem et styret forløb, hvor du nemt kan forholde dig til en samling konkrete FN delmål og give en score ud fra det. Du kan gemme din midlertidige besvarelse og arbejde videre med den på et senere tidspunkt.

Når du har udfyldt selvvurderingen, producerer værktøjet en oversigt over resultatet, som kan bruges til møder på din arbejdsplads. Ud fra den kan du eksempelvis udarbejde en handlingsplan med konkrete idéer til, hvordan I kan lave forbedringer i forhold til at styrke en bæredygtig udvikling.

Kan hjælpe med at finde de gode historier

Hovedmålgruppen for det nye værktøj er IDAs 112.000 medlemmer og ifølge Ole Gerner Jacobsen vil styregruppen bag Bæredygtighedskaravanen gerne have input fra så mange medlemmer som overhovedet muligt. Og meget gerne fra hele spektret af medlemmer lige fra direktører til sagsbehandlere og teknikere.

“Nogle gange er det en direktør eller chef, der siger, at bæredygtighedsmål skal være en del af vores måde at drive forretning på. Men det sker også tit, at der bare sidder rigtig engagerede medarbejdere, der får det løftet op på direktionsniveau,” siger Ole Gerner Jacobsen.

Udover at hjælpe arbejdspladser med en overskuelig gennemgang af egen indsats, håber Ole Gerner Jacobsen og resten af Bæredygtighedskaravanen, at værktøjet kan løse en anden opgave.

En helt grundlæggende aktivitet i bæredygtighedskaravanen er de cirka 60 virksomhedsbesøg, som karavanen skal på, inden forløbet bliver afsluttet i maj 2019. Her er planen, at værktøjet skal bruges som en platform for at finde de virksomhederne med de bedste historier at videreformidle.

“Vi ville gerne have systematisk tilbagemelding fra arbejdspladser, der har potentiale til at få besøg, om hvilke mål de arbejder med. Hvordan de performer inden for de 17 mål og nogle gode forandringshistorier,” slutter Ole Gerner Jacobsen.

Værktøj til selvvurdering

Du kan selv oprette dig som bruger og starte vurderingen af bæredygtighed på din arbejdsplads.

Brug værktøjet her


Deltag i debatten

luk
close