23-09-2018 09:01:17
Mød Ingeniørforeningen IDA til Folkemødet 2015 på Bornholm. Danmarks tekniske universitet DTU og IDA er på folkemødet for at give vores bidrag til debatten og for at fortælle, at ingeniørerne er en del af løsningen.

Teknisk forskning og fremtidens vækst

Danmark er et af de lande, der bruger den mindste andel af de offentlige forskningsmidler til teknisk videnskab med omkring 14 pct. I en international sammenligning giver det Danmark en placering som nummer 22 ud af 25 lande.
8. jun. 2015 Af: IDA

Hvordan får vi mere offentlig teknisk forskning?

Danmark er et af de lande, der bruger den mindste andel af de offentlige forskningsmidler til teknisk videnskab med omkring 14 pct.  I en international sammenligning giver det Danmark en placering som nummer 22 ud af 25 lande. Det er et godt stykke efter de lande, som vi normalt sammenligner os med. I Sverige bruger de 21 pct. og i Tyskland 23 pct. til teknisk forskning. Hvis Danmark inden 2025 skal rykke op i OECD´s ”Top 5” med hensyn til teknisk forsknings andel af den samlede offentlige forskning skal andelen øges med omkring 10 pct., så Danmark som minimum bruger 25 pct. af den offentlige forskning på teknisk videnskab.

Men er målet realistisk, hvordan får vi øget andelen af teknisk forskning – og hvem skal gøre hvad?

Debat i IDA-DTU-teltet på cirkuspladsen; kl. 11.30 lørdag d.13.juni

 

Debatform:

Rammen er, at eksperterne står i et panel klar til at svare på ordstyrens spørgsmål.

Forslag til spørgsmål:

Følgende spørgsmål kan være omdrejningspunkt for debatten:

-          Er målet om den kraftige forøgelse af offentlige tekniske forskning realistisk og fornuftig – kan fx de offentlige teknisk forskningsmiljøer absorbere en så kraftig øgning af forskningsmidler uden det går ud over kvaliteten?

-          Hvordan kan vi få øget den offentlige tekniske forskning i Danmark – er det fx flere midler til teknisk forskning på de årlige finanslove eller er det en ændring af universiteternes fordelingsnøgle af basisforskningsmidler?

-          Hvem kan være med til at føre debatten med ind på Christiansborg, i ministerierne og internt på universiteterne?

-          Hvilke argumenter skal vi bruge i forhold til politikere, embedsmænd, i pressen m.m. – herunder:

o   Hvordan kan teknisk forskning i endnu højere grad understøtte virksomhedernes konkurrenceevne og jobskabelse, herunder hvilke emner er særligt forskningsrelevante i denne sammenhæng?

o   Hvordan kan de mindre virksomheder i endnu højere grad få glæde af den offentlige tekniske forskning end det sker i dag?

o   Hvordan kan teknisk forskning i endnu højere grad være med til at løse nogle af de store samfundsudfordringer Danmark og resten af verden står over for – herunder hvilke emner er særligt vigtig at prioritere i denne sammenhæng?

Eksperter:

Anders Overgaard Bjarklev, rektor Danmarks Tekniske Universitet

Peder Holk Nielsen, CEO NovoZymes

Søren Rud Keiding, formand for det faglige råd Teknologi og Produktion, Det Frie Forskningsråd

Peter Høngaard Andersen, direktør Innovationsfonden

Ordstyre: Frida Frost – Formand for Ingeniørforeningen                                                             

Læs mere om Folkemødet 2015

luk
close