12-12-2018 04:41:15

Danmarks største konference om og for ledere og projektledere. Den 29. november 2018 mødes ledere og projektledere fra hele landet til en hel dag med fokus på ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Tilmeld dig nu.

At gøre en forskel er den stærkeste motivation

Ledelse der styrker 2017: Subhanu Saxena har opnået global gennemslagskraft med et budskab om, at virksomheder og deres topledere bør have større formål end blot bundlinjen.
15. sep. 2017 Af Ledelse der styrker
<p>" />

"Vi ved, at en af de vigtigste ”drivere” til resultater er medarbejdernes engagement. At føle man går på arbejde og er med til at gøre en forskel, er den stærkeste motivation, der findes," fortæller Subhanu Saxena.

”Vi går ikke på arbejde for bestyrelsens eller aktionærernes skyld, og ved vejs ende vil vi ikke tænke tilbage på, hvem vi arbejdede for, men hvordan vi bidrog til at skabe en bedre verden. Og jo tidligere i vores karriere, vi indser det, jo bedre. Det er min livsfilosofi” siger Subhanu Saxena.

Den idealistiske tilgang til tilværelsen og forretningslivet har i en årrække været ledestjernen i hans professionelle og personlige liv. Den har tillige gjort ham til et internationalt ikon og symbol på, at business på højeste niveau er foreneligt med andre visioner end at forgylde aktionærerne. 

Subhanu Saxena er i dag europæisk direktør for Life Science Partnerships under Bill & Melinda Gates Foundation. Han har tidligere arbejdet hos flere globale virksomheder som eksempelvis Pepsi. Men det var i sin egenskab af CEO hos medicinalvirksomheden Cipla, der blev stiftet i Indien og i dag er til stede i mere end 170 lande, at han markerede sig som en international topleder med et anderledes udsyn og perspektiv.

Med inspiration fra den indiske landsfader Ghandi er missionen hos Cipla dels at producere og sælge medicin til en pris så alle, der behøver den, kan få adgang til den. Og dels at virksomheden skal have en positiv social effekt, hvor som helst det er muligt.

Et højere formål giver resultater

Men nødvendigheden af et større formål er ikke på bekostning af resultater, pointerer Subhanu Saxena – tværtimod. 

”Vi ved, at en af de vigtigste ”drivere” til resultater er medarbejdernes engagement. At føle man går på arbejde og er med til at gøre en forskel, er den stærkeste motivation, der findes. Og her er det afgørende, at målet er klart for både medarbejdere og ledere. Det handler ikke kun om, hvad vi gør, men hvorfor vi gør det. Det skaber teamspirit, samarbejde og får alle til at gå de ekstra skridt og arbejde det mere, der indimellem kan blive nødvendigt i en presset situation.”

For mange topledere er det en uvant situation at skulle operere med et større formål. De er ikke trænet til det under de dyre lederuddannelser og på deres vej op ad karrierestigen. De kigger på, hvad der bragte dem så vidt og fortsætter ad det spor. For en virksomhed med en vision om at bidrage positivt til samfundet ved at gøre verden bedre, er det imidlertid en forudsætning, at alle deler visionen, påpeger han.

Mød Subhanu Saxena

Subhanu Saxena er en af hovedtalerne til konferencen Ledelse der styrker 2017, som afholdes i IDA-huset i København til december.

Tilmeld dig her

”Det gælder for investorer, at de skal være komplet i overensstemmelse med vision, formål og den tidshorisont, man opererer med. Og det gælder for alle ledere og managers. Der har jeg været meget tydelig. Hvis du ikke deler de grundlægende værdier, skal du søge arbejde andetsteds. Fordelen er så, at de, der deler og følger, som regel er mere dedikerede og bliver længere tid i virksomheden.”

Finanskrisen afdækkede manglende lederskab i mange større virksomheder, som var følgagtige overfor kapitalmarkedernes krav om kortsigtede gevinster. Tendensen ses stadig, bemærker Subhanu Saxena. Man oversælger tallene, lover for meget, leverer for lidt. Topledere ansættes af bestyrelser alene ud fra, hvor høj økonomisk værdi, de har tilført deres foregående arbejdsgivere. Men hvis bestyrelsers, investorers og toplederes perspektiv ikke rækker udover kvartal til kvartal, kan man ikke operere med større formål.

”En langsigtet vision kan have milesten, der ligger flere år ud i fremtiden, og de kan have med meget andet at gøre end økonomi. Det skal man ærlig omkring. Og det begynder og slutter med ledere, som er afklarede med formålet, og hvor der er et sammenfald mellem deres mål i livet og mål i forretning. Hvis der ikke er overlap, vil det være vanskeligt at levere en helhjertet indsats.”

Ingeniørfaget har styrket ledelsen

Subhanu Saxena har en MBA fra INSEAD og dertil har han en BA i Engineering Science fra Oxford Universitet. Og netop hans ingeniørbaggrund gav ham et godt afsæt og har vist sig at være en ubetinget fordel som topleder, vurderer han.

Det afspejler sig ikke kun i et intuitivt greb om tal, der gør det muligt at forstå og analysere komplekse og endog kaotiske scenarier og hurtigt være i stand til at omsætte det til et gennemsigtigt helhedsbillede. Det relaterer sig også til måden, hvorpå han som topleder har angrebet et problem.

”Som ingeniører har vi lært at teste ting til tilintetgørelse. Vi lærer at stille det måske vigtigste spørgsmål: Hvor slemt kan det gå, hvis vi gør sådan eller sådan? Kan vi overleve? Det betyder i forretningssammenhæng, at vi tester os frem i forskellige scenarier, se en ny forretningsmodel som en prototype og nedskalere risikoen, så vi ikke satser hus og hjem. Og her er vi tilbage ved tiden før finanskrisen, hvor mange tog alt for store risici, fordi de ikke kunne eller ville forestille sig det værste udfald.”   

Subhanu Saxena er en af hovedtalerne ved konferencen Ledelse der styrker 2017.

Ledelse opad - sådan bliver dit projekt en succes
Ledelse opad - sådan bliver dit projekt en succes

Ledelse der styrker 2017: Det gnidningsfrie projekt er en utopi, men mange konflikter kan fanges i opløbet, hvis samlivet mellem projektejer, styregruppe og projektleder baseres på rettidig orientering, tillid og forståels ...

Læs mere
Ledelse og teknisk kompetence i en digital fremtid
Ledelse og teknisk kompetence i en digital fremtid

Video: I spidsen for Danfoss står en af Danmarks mest succesfulde topledere, adm. direktør Niels B. Christiansen. Hør om Danfoss’ transformation i den digitale tidsalder og virksomhedens globale vækst un ...

Læs mere
Forfattere: Mange ledere er bange for at gøre det rigtige
Forfattere: Mange ledere er bange for at gøre det rigtige

Du har brug for mod som leder - ikke et omfattende bagkatalog af ledelsesteori. Sådan lyder budskabet fra erhvervspsykologerne Morten Novrup Henriksen og Thomas Lundby.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close