19-08-2018 19:35:58

Danmarks største konference om og for ledere og projektledere. Den 29. november 2018 mødes ledere og projektledere fra hele landet til en hel dag med fokus på ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Tilmeld dig nu.

Fylder arbejdet for meget hos dine ansatte?

Vores arbejde kan være sjovt, interessant og givende, men det kan også fylde så meget i vores mentale liv, at det bliver en plage og kan gå ud over vores helbred. For nogle bliver arbejdet så vigtigt, at alt andet bliver nedprioriteret eller glider helt ud – og det er et skråplan.
20. okt. 2017 Af Ledelse der styrker
<p><em>Pernille har 14 års erfaring i arbejdet med stress og trivsel, hun holder foredrag og kurser på arbejdspladser og har haft flere end 400 mennesker med stress i individuelt stresshåndteringsforløb.</em></p>

Pernille har 14 års erfaring i arbejdet med stress og trivsel, hun holder foredrag og kurser på arbejdspladser og har haft flere end 400 mennesker med stress i individuelt stresshåndteringsforløb.

Artiklen er skrevet af erhvervspsykolog og ejer af Grow People, Pernille Rasmussen.

Igennem arbejdet kan vi opleve at blive ’høje’, ligesom ”runner’s high”, når vi presser os selv og det hele kører i høj fart. Det ’kick’ kan vi blive afhængige af, og det kan i sidste ende føre til stress og udbrændthed, hos dig selv eller dine medarbejdere.

Nogle oplever, at det kan være svært at falde ned og slappe af, når arbejdet giver os en adrenalinrus, og så er det nemmere bare at fortsætte i samme spor og arbejde videre, selvom det ville være godt for os at holde fri. Kroppen vænner sig til at køre i det høje tempo og får sværere ved at slappe af, hvilket kan give symptomer i form af tankemylder og søvnproblemer.

Vi skal slukke for arbejdet i fritiden

En undersøgelse fra IDA viser, at ca. 78% af befolkningen læser sms’er og mails fra arbejdet i deres fritid. Men det forventes imidlertid kun af et fåtal af disse – ca. 21%. De digitale muligheder og fleksibiliteten heri hjælper os således ikke til at parkere arbejdet.

Det at slukke og holde helt fri er oftest noget man som ansat selv skal beslutte og styre, hvilket kan være svært, når der er arbejde ad libitum. Hvis kollegaerne tilmed er tilgængelige hele tiden, er det ekstra svært og de færreste har lyst til at være den eneste, der ikke har svaret chefen hen over weekenden. Der er altså tale om et implicit gruppepres som er vigtigt at tale om på arbejdspladsen, så alle ved, hvad der forventes af tilgængelighed. Som udgangspunkt skal folk have lov at holde fri, når de har fri og kun forstyrres i nødsituationer.

Mange mennesker oplever, at de altid tænker på deres arbejde og derfor har følelsen af, at de mentalt er på arbejdet hele tiden. De kan ikke slappe af, har måske søvnproblemer eller finder det svært at være nærværende, når de er sammen med familie og venner. For manges vedkommende er det blevet arbejdet, der styrer dem - i stedet for omvendt.

Stressforebyggelse

D. 7/12 kan du møde Pernille Rasmussen til Ledelse der styrker 2017, hvor hun holder oplægget: Stressforebyggelse - sådan hjælper du bedst dine medarbejdere.

Læs mere

Skal man begrænse engagerede medarbejdere?

For nogle er balancen mellem arbejde og fritid således blevet helt skæv. Det kan skyldes flere ting og kan fx handle om, at arbejdspladsen belønner ”firmaets mand” med forfremmelser, de sjove opgaver eller anerkendelse. I flere virksomheder har man fået skabt en kultur, hvor det er normalt at arbejde hele tiden, snarere end sørge for, at folk holder fri og dermed er langtidsholdbare med god energi og overskud på sigt. Skal man så begrænse engagerede medarbejdere? Svaret er ”Ja”.

Hvad kan man gøre som leder?

Det er privilegeret at have motiverede og selvkørende kollegaer eller medarbejdere, der brænder for deres arbejde. Det kan imidlertid være nødvendigt at sætte grænser og skabe en kultur og et værdisæt om, at man ønsker hele mennesker. Mennesker, der kan stå på både et ”arbejdsben” og et ”fritidsben” og dermed holde balancen, så det ikke er så sårbart. God ledelse anno 2017 kan derfor i høj grad være at tøjle folks arbejdsiver, så det bliver sundt og bæredygtigt på den lange bane. Det kan være ved meget konkret at hjælpe sine medarbejdere med at lukke ned og holde fri i weekender og ferier, så de møder friske op på arbejde til en ny runde.

Det kræver heldigvis ikke større budgetter eller meget ekstra tid at skabe en bæredygtig kultur, hvor medarbejderne får restitueret.

Vejen til en bæredygtig arbejdskultur:

  • Trin 1: Start på arbejdspladsen med at have en holdning til, hvorvidt eller hvor meget de ansatte skal være ”på” (online), når de har fri, og om nødvendigt hjælp dem med at sætte grænser for arbejdet.
  • Trin 2: Kommunikér holdningen ud til medarbejderne og forventningsafstem med dem omkring mail- og telefonvaner i fritiden og ferier. Måske kan I lave aftaler eller spilleregler herom.
  • Trin 3: Mind lederne om, at de er rollemodeller og kulturbærere. Deres adfærd bliver noteret og kopieret. Medarbejderne gør hvad lederen gør, ikke hvad han eller hun siger.
  • Trin 4: Følg løbende op og gå evt. ind og hjælp den enkelte meget konkret, når der er brug for det. Gentag om nødvendigt holdningen og de aftaler, I har lavet.

Pernille Rasmussen er erhvervspsykolog, stressekspert, forfatter og ejer af firmaet Grow People med flere ansatte psykologer. Pernille har 14 års erfaring i arbejdet med stress og trivsel, hun holder foredrag og kurser på arbejdspladser og har haft flere end 400 mennesker med stress i individuelt stresshåndteringsforløb.

At gøre en forskel er den stærkeste motivation
At gøre en forskel er den stærkeste motivation

Ledelse der styrker 2017: Subhanu Saxena har opnået global gennemslagskraft med et budskab om, at virksomheder og deres topledere bør have større formål end blot bundlinjen.

Læs mere
 Sådan tænder du gnisten i dine medarbejdere
Sådan tænder du gnisten i dine medarbejdere

Ledelse der styrker 2017: Sørger du for at skabe de rigtige rammer for dine medarbejdere, så de kan være passionerede og energiske omkring deres arbejde? Det kræver, at du lytter, taler, undersøger og afprøver, hvad der få ...

Læs mere
Lederskab skal man gøre sig fortjent til
Lederskab skal man gøre sig fortjent til

Ledelse der styrker 2017: Et ægte lederskab engagerer, bevæger og begejstrer medarbejdere og omgivelser. Det indeholder en kerne af personlig autenticitet med alle de menneskelige facetter, det indebærer, samtidig med at l ...

Læs mere
Få styr på dine lederkompetencer, når det gælder stress
Få styr på dine lederkompetencer, når det gælder stress

Mange ledere er usikre, når det gælder opgaven om at håndtere og forebygge stress på arbejdspladsen. De mangler viden om, hvad stress er, og har ofte ikke de værktøjer, der kræves. Der er stort po ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close