21-08-2018 03:49:36

Danmarks største konference om og for ledere og projektledere. Den 29. november 2018 mødes ledere og projektledere fra hele landet til en hel dag med fokus på ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Tilmeld dig nu.

Novozymes kamp for at forudse det ukendte

Ledelse der styrker 2016: CEO Peder Holk Nielsen står i spidsen for Novozymes, som har gennemlevet flere bølger af transformerende teknologi og leveret slagkraftig innovation til kunderne. Der kræver både langsigtede strategier og tid til at eksperimentere, lyder opskriften.
31. aug. 2016 Af Ledelse der styrker
Administrerende direktør og civilingeniør i kemi Peder Holk Nielsen fra Novozymes imødekommer det ukendte ved at kombinere langsigtede strategier med det at give rum for at eksperimentere.
Administrerende direktør og civilingeniør i kemi Peder Holk Nielsen fra Novozymes imødekommer det ukendte ved at kombinere langsigtede strategier med det at give rum for at eksperimentere.

Hold dine lederkompetencer ved lige

Lær hvordan du bedst muligt skaber værdi for dig og din virksomhed.

Med vores kurser får du både en indføring i grundlæggende teori og konkrete værktøjer inden for ledelse - og dermed styrket dine forudsætninger for at skabe resultater med succes.

Se IDA's kurser om ledelse

Når man skal styre en virksomhed gennem det ukendte – den næste slagkraftige innovation, der kan ændre verden – handler det om at være forberedt på ting, som man ikke kan forudse.

Peder Holk Nielsen, der står i spidsen for Novozymes, har arbejdet med bioteknologisk innovation i 32 år og er helt opmærksom på, at hverken han eller virksomhedens forskere med 100 procents sikkerhed har noget bud på, hvad det næste store, teknologiske, kvantespring vil være i Novozymes.

Siden 2013 har han været Novozymes administrerende direktør, som driver forskning, udvikling og fremstilling af primært bioteknologiske løsninger –  de enzymer og mikroorganismer, der blev brugt i et hav af industrier og til mange forskellige ting.

»Lige nu er en af de mest banebrydende bioteknologiske opdagelser, det der kører rundt i vores vaskemaskiner. Vi kan med enzymer vaske rent ved meget lave temperaturer, og enzymer reducerer brugen af kemikalier. Det er sådanne transformerende teknologier og innovationer, der kan ændre verden. Det er vores forretningsmodel: vi skal med vores forskning bringe resultater ud i verden – i form af løsninger og produkter – som giver kunderne fordele i for eksempel at udnytte ressourcerne bedre og reducere udgifter til energi,« siger Peder Holk Nielsen, der har dedikeret sin karriere til industriel bioteknologi. 

Gnisterne springer i kundesamarbejdet

Novozymes har med 6.400 ansatte haft stor succes med flere bølger af transformerende teknologi, der har givet kunderne slagkraftig innovation. Hvert år bruger selskabet 13-14 procent af omsætningen til forskning og udvikling i de teknologier, hvor det går rasende stærkt. Her skal kundernes konkrete behov og verdens behov for bæredygtige løsninger mødes.

»Som sagt kan vi i dag ikke forestille os alt det, som vores viden og teknologier her i Novozymes kan gøre om nogle år. Men vi ved, at vi skal hjælpe vores kunder med at være energi- og ressourceeffektive og producere bedre og billigere. Det er vores værktøjskasse. Der er lige nu en eksplosiv fart på forskningen i, hvad naturen kan bruges til. Vi forstår naturen mere og mere – og alligevel er der også meget, vi ikke forstår,« siger Peder Holk Nielsen. 

Dér hvor gnisterne virkelig springer, er i samarbejdet med kunderne. For eksempel, når der er et behov for at vaske for lavere temperaturer, enzymer der gør det muligt at lave biobrændstof ud af affald eller at bruge mikroorganismer til plantegødning. Her skal Novozymes kunne tænke i teknologiske løsninger, som kunderne ikke havde tænkt på.

»Vi får virkelig sat et fodaftryk på miljøbelastningen på verdensplan, når vi leverer teknologi, der ændrer de vaskeprocesser, som ligger ude hos forbrugerne.  Hvis alle husstande i Europa vasker ved 30 grader i stedet for 40 grader, ville der kunne spares strøm svarende til to millioner husstande og det ville betyde seks million ton CO2 mindre. Derfor gør det en forskel. Vi skal hele tiden være tæt på kunderne og markedet – for det er deres problemer, vi skal løse,« siger han.

Tingene ændrer sig-strategien

Skal Peder Holk Nielsen sætte en formel på, hvordan han som CEO imødekommer det ukendte og styrer virksomheden og aktionærerne igennem de muligheder og risici, som kendetegner transformerende forskning – er det overordnet kombinationen af langsigtede strategier og det at give rum for at eksperimentere.

»Lige nu er der en eksplosion i mængden af genetisk information. Vores udfordring er at koble al den viden med de behov, der er på verdensmarkedet. For vi kan skabe helt nye muligheder. Vi skal derfor både have langsigtede strategier for de teknologier, vi behersker lige nu, men vi skal også være de bedste, i den nye verden, som vi endnu ikke kender,« siger han og uddyber:

»Den strategi, vi har, er at være åbne overfor, at tingene ændrer sig hurtigt – og vi er bevidste om, at vi kun kan definere udviklingen inden for vores eget felt. I det sidste århundrede var det kemien, der var omdrejningspunktet om innovation – nu er vi i biologiens århundrede. Vi skal forstå, hvad der sker i naturen. Vi skal finde bedre og mere bæredygtige måder at frembringe fremskridt på.«

Giver rum for eksperimenter

For at lede medarbejdere til at holde gejsten i en verden af disruptive teknologier, skal de langsigtede strategier sikre, at der er plads til det lange seje bundtræk.

»Vi kan ikke lave strategier om, at vi ved, hvad vi skal lave om tre år, men vi kan lave strategier, som drager nytte af nogle bestemte teknologier. Vi skal så også altid huske ikke at sætte alt ind på én hest. For pludselig kan det være, at de teknologier, vi ikke regner med, er dem, der rykker,« forklarer Peder Holk Nielsen.

Totalt er 20 procent af Novozymes medarbejdere knyttet til innovations- og forskningsprojekter. De skal hver dag gå på arbejde fulde af energi og med en god portion motivation.

»Vi er nødt til at give plads til at eksperimentere – også uden helt faste mål – for vi skal skabe dynamik og begejstring. Sidste år blev vi også kåret som verdens bedste arbejdsplads for forskere. Vi tror på, at vi netop skal skabe rum for forskere, for det er dem, der kan rykke selskabet nye steder hen i 2020, 2025 og 2030,« fastslår Peder Holk Nielsen.

En anden faktor er at have et tæt samarbejde og netværk med verdens universiteter og den nyeste forskning.

Bæredygtighed er en god forretning 

Novozymes har også knyttet forretningen op på nogle af FN’s 17 bæredygtighedsmål. Ikke af filantropiske årsager, men fordi de tror på, at det er måde at drive en god forretning.

»Vi løser ikke verdens store problemer alene – vi er nødt til at samarbejde. Selvom vi ved, at vi er ved at gå til i CO2-udledninger, er der stadig 4,5 milliarder mennesker, der ikke kan få den energi, de har brug for. Derfor går vi ind i partnerskaber med FN, andre virksomheder, myndigheder og Verdensbanken. Vi skal nemlig finde løsninger på både at reducere CO2-udledningen og samtidig brede energien ud til flere,« påpeger Peder Holk Nielsen. 

Stolthed over Novozymes

Beviserne på, at det lykkes, viser sig også, når Fortune netop har kåret Novozymes i top ti af virksomheder, som kommer til at lave om på verden. Verdensnaturfonden har også sagt, at Novozymes teknologier laver om på den måde, vi lever på – og Forbes har tidligere udnævnt Novozymes til en Global Climate Changer.

»Det betyder noget for os at gøre en forskel. Når vi ender på sådanne lister, så bruger vi det til at skabe gejst internt. I vores klimaundersøgelser, så er stoltheden over det, vi leverer, altid det, der ringer allerhøjest. Dét bruger vi også, når vi rekrutterer: Vi gør verden til et bedre sted. Det er fedt, fordi det samtidig er en god forretning,« konkluderer Peder Holk Nielsen.

Ingeniørfagligheden bruges

Peder Holk Nielsen begyndte allerede i 1984 som Product Manager i afdelingen for enzymer i Novo A/S – og han har siddet i ledelsen siden etableringen af Novozymes, siden den blev separeret fra Novo Nordisk i 2000. Han har en ph.d. og er civilingeniør i kemi fra DTU.

Som vestjyde er det svært at få ham til at fortælle om sine egne fortræffeligheder og alle de fordele, som ingeniørfagligheden giver ham som topleder i Novozymes. Men han indrømmer dog, at hans faglige baggrund hjælper ham i hverdagen.

»Det er ikke sådan, at jeg tror, at Novozymes kun kan ledes af en kemiingeniør, men jeg prøver selvfølgelig at drage nytte af mine styrker som ingeniør, når vi nu lever af innovation og af at bringe nye løsninger og nye teknologier på banen. Det er selvfølgelig godt, at jeg forstår teknologierne, når vi diskuterer det internt i Novozymes,« siger Peder Holk Nielsen. 

Mød Peder Holk Nielsen på Ledelse der styrker 2016.

Syv bud på tackling af transformerende forskning

Novozymes administrerende direktør Peder Holk Nielsen har syv bud på, hvad der skal til for at imødekomme det ukendte og styre virksomheden og aktionærerne igennem de muligheder og risici, som kendetegner transformerende forskning:

  1. Erkende at bioteknologi er en transformerende teknologi i sig selv
  2. Investere i innovation – big time
  3. Være meget målrettet – men også give plads til at eksperimentere
  4. Novozymes skal være et fantastisk sted at arbejde – alle har et mål med at gå på arbejde
  5. Tæt samarbejde med kunder og andre partnerskaber, så der kan udvikles de løsninger, der giver mening for dem
  6. Novozymes bygger sin strategi på FN’s mål for bæredygtighed
  7. Have nogle store sats på tendenser i verden – for eksempel har Novozymes udviklet løsninger, der gør det muligt at lave biobrændstof fra affald og bruge bioteknologi til plantebeskyttelse. Det er begge dele en del af FN’s udviklingsmål om at reducere klimapåvirkningen og skaffe mad til flere mennesker.
Særlige vilkår fordrer særlige ledere
Særlige vilkår fordrer særlige ledere

Når man som Terma A/S opererer i den internationale forsvars- og rumfartsindustri, har man brug for ledere, der kan skabe teamspirit på tværs af ansvarsområder og landegrænser.

Læs mere
Resultater tæller, adfærd er afgørende
Resultater tæller, adfærd er afgørende

Ledelse der styrker 2015: Man får ingen lang lederkarriere hos Lockheed Martin, hvis man ikke bidrager positivt til bundlinjen. Hermed er den hellige grav imidlertid ikke velforvaret. Personlig integritet og respektfuld ad ...

Læs mere
COWI: Vores ledere skal skabe rum for kaos
COWI: Vores ledere skal skabe rum for kaos

En omverden i hastig forandring stiller nye krav til ledere på alle niveauer hos COWI. Og når det er nødvendigt, må der hentes viden i koncernen fra unge digitale genier.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close