17-12-2018 06:22:19

Danmarks største konference om og for ledere og projektledere. Den 29. november 2018 mødes ledere og projektledere fra hele landet til en hel dag med fokus på ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Tilmeld dig nu.

Sådan tænder du gnisten i dine medarbejdere

Ledelse der styrker 2017: Sørger du for at skabe de rigtige rammer for dine medarbejdere, så de kan være passionerede og energiske omkring deres arbejde? Det kræver, at du lytter, taler, undersøger og afprøver, hvad der får netop dine medarbejderne til at føle sig som fisk i vandet.
21. jun. 2017 Af Ledelse der styrker
<p>Master i positiv psykologi og indehaver af konsulentvirksomheden Gnist Mads Bab brænder for at skabe gnist i arbejdslivet. Det kræver et fokus på, hvordan både den enkelte medarbejder og gruppen kan lykkes.</p>

Master i positiv psykologi og indehaver af konsulentvirksomheden Gnist Mads Bab brænder for at skabe gnist i arbejdslivet. Det kræver et fokus på, hvordan både den enkelte medarbejder og gruppen kan lykkes.

Som leder er det dit ansvar at skabe rammer, der tillader dine medarbejdere at være engagerede og energiske omkring deres arbejde. Det fastslår Mads Bab, master i positiv psykologi og indehaver af konsulentvirksomheden Gnist. Til december holder han oplæg til konferencen Ledelse der styrker i København.

”Se på dine medarbejdere og den måde, arbejdet og opgaverne er indrettet på. Er medarbejderne passionerede og engagerede? Gør de det, der giver dem styrke? Ikke bare det, de er gode til, men har de mulighed for at gøre deres bedste? Det, der giver dem energi og meningsfuldhed i hverdagen?,” siger Mads Bab. 

Det handler meget om at have de rigtige rammer og den rigtige kultur på arbejdspladsen, så medarbejderne er glade for deres arbejde, ikke får stress og føler sig klar til at løse opgaverne. Er rammerne for faste og omklamrende, mangler medarbejderne ilt - og så forsvinder arbejdsglæden lynhurtigt.

”Som leder skal du fokusere på strukturen, så medarbejderne får en meningsfuld hverdag. Det er ikke individets ansvar,” siger han. 

Fra individet til gruppen

For seks år siden skrev Mads Bab bogen ’Gnisten i arbejdslivet’. Her var individet i fokus.  I dag er han nået til den erkendelse, at selvom der er meget at gøre som individ, er der langt mere at hente i samspillet i teamet og gruppen. Det at interagere med hinanden. Det beskriver han i ny bog ’I gang med styrkebaseret ledelse’.  

”Der er størst interaktion mellem mennesker – derfor skal vi have fokus på hinandens styrker. Det er ikke nok, at du selv skal være positiv og være i dialog om dit eget ve og vel. Vi skal alle fokusere på vores kollegers ve og vel,” siger Mads Bab.

Derfor skal der også skabes en kultur, hvor medarbejderne også er opmærksomme på hinandens indre motivationsfaktorer. 

”Det er altså ikke nok kun at interessere sig for sin egen trivsel – vi skal også være opmærksomme på, hvad vi kan gøre for kollegaen. Siden min første bog er jeg blevet klogere på ikke at være så navlebeskuende, for der er langt mere potentiale i fællesskabet. At få en forståelse for hinanden,” siger Mads Bab. 

Ingen let opskrift for ledere 

Det er dog vigtigt for Mads Bab at slå fast, at der ikke er en let opskrift, tre oplagte trin eller en forsimplet model for, hvordan du som leder skal få tændt gnisten hos dine medarbejdere. 

”Men der skal fokuseres på, hvordan vi indretter afdelingen, så vi har det lærende blik for øje. Hvordan reflekterer vi? Hvordan taler vi sammen? Hvordan skaber vi et lærende fællesskab. Det er vigtigt i forhold til at være en leder, der vækker gnisten i medarbejderne, at du kan arbejde agilt,” siger han.

Så er der foruddefinerede måder at arbejde på, faste processer og procedurer, der forhindrer medarbejderne i at få udløst gnist og arbejdsglæde, skal de fjernes. Det er her rammerne kan blive for faste og omklamrende, så gnisten ikke kan antændes.

Lyt, tal og undersøg den indre motivation 

Som leder skal du forstå, hvad der vækker den enkeltes indre motivation. Du skal fokusere på, hvad der tænder den enkelte medarbejder, lytte til dem, tale med dem, undersøge ting, afprøve forslag og så vende det igen.

”Der skal være fokus på, hvordan den enkelte medarbejder og gruppen lykkes. Derfor nytter det ikke med kun en årlig samtale. Der skal være en løbende dialog,” siger Mads Bab. 

At skabe gnist og arbejdsglæde handler om at skabe motivation. Vi ved, at stokken ikke holder. Og guleroden bliver spist undervejs. Derfor skal den indre motivation vækkes.

Lederne skal vide, hvornår medarbejderne har det som fisk i vandet? Er det en særlig måde at arbejde på? Hvad skal der fjernes af forhindringer for, at de kan føle sig som fisk i vandet?,” siger Mads Bab. 

Husk også at evaluere på styrkerne 

Vi er dygtige til at evaluere, når noget går galt, men vi skal også undersøge, de ting, der virker. Vi skal både blive kloge på det, der ikke lykkes og det, der lykkes.

”Når du kører hjem fra arbejde efter en skoddag, hvor du har lavet en stor fejl, så tænker du grundigt over, hvad du gjorde galt – og hvad du kan gøre for at forhindre, at det sker igen. Men har du brilleret, så skænker du det ikke en tanke, hvorfor det lykkedes, ” siger Mads Bab. Når noget er svært, vanskeligt og hårdt, ved vi, hvor vi skal hente vores styrker, hvis vi har analyseret os frem til, hvad styrkerne er, når vi lykkes. 

Få din medarbejder til at føle sig som en fisk i vandet

Mads Bab giver her en række eksempler på, hvad du kan spørge ind til, når du skal finde frem til de bedst mulige rammer for din medarbejder:
  • Hvad er en god dag/et godt projekt/et godt team/et godt kundemøde for dig?
  • Hvornår har du det som en fisk i vandet?
  • Hvad bliver altid lavet på din to do-liste?
  • Hvad giver dig robusthed, når du møder udfordringer?
  • Hvis du selv kunne definere din arbejdsdag – hvad skulle de så bestå af?
Lær kunsten at rose dine medarbejdere!
Lær kunsten at rose dine medarbejdere!

Lederen evne til at rose medarbejderne betyder meget for medarbejderens tilfredshed og arbejdsglæde på jobbet. Som leder skal du lære kunsten af give komplimenter, påpeger karriererådgiver i IDA M ...

Læs mere
Få styr på dine lederkompetencer, når det gælder stress
Få styr på dine lederkompetencer, når det gælder stress

Mange ledere er usikre, når det gælder opgaven om at håndtere og forebygge stress på arbejdspladsen. De mangler viden om, hvad stress er, og har ofte ikke de værktøjer, der kræves. Der er stort po ...

Læs mere
Ledere skal tage ansvar for at løse dårligt samarbejde
Ledere skal tage ansvar for at løse dårligt samarbejde

Ledelse der styrker 2016: Erhvervspsykolog Camilla Raymond fra konsulentvirksomheden Organisation ApS barsler med bogen ’Luppen på gruppen’, som slår fast, at det er lederens opgave at handle, når dårlig dynamik i et team ...

Læs mere
Fem gode råd til at skabe en robust virksomhed
Fem gode råd til at skabe en robust virksomhed

Det er ikke nok, at medarbejderne er robuste. Også virksomheder skal være robuste for at modstå fremtidens hastige forandringer. Virksomhederne sikrer deres robusthed ved at sikre gode forhold for ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close