20-08-2018 16:14:41

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Glem ikke dimittenderne i kampen om talenterne

Hele 38 procent vil takke nej til ansættelse efter studiejobbet. Virksomhederne skal blive bedre til at gafle de studerende tidligt på studiet og lave karriereplaner for de unge, så de kan se sig selv i virksomheden i fremtiden.
27. mar. 2017 Af IDA Learning

Talent management

Lær hvordan du udvikler talenterne i din afdeling optimalt og samtidig sikrer, at kompetenceudviklingen spiller sammen med og understøtter din virksomheds strategiske mål og indsatser på IDAs kursus om talent management. 

Læs mere og tilmeld dig

38 procent af de studerende, der har et studiejob, siger nej til, at de kan se sig selv som fastansatte samme sted, mens 17 procent ikke ved, om de kan se sig selv i virksomheden i fremtiden. Virksomhederne bør have større fokus på at få skabt overblik over kompetencebehovene, så de kan holde fast i de unge.

En bevidsthed fra virksomhedernes side ville give de unge et større incitament til at blive på arbejdspladsen, når eksamensbeviset er i hus. Det mener Jeanette Louise Rasmussen, Business Manager i konsulent- og rekrutteringsfirmaet Capax med speciale i it- og ingeniørkandidater.

”Virksomhederne bør blive bedre til at få analyseret på deres kompetencebehov frem i tiden, så de får overblik over kompetencegap’et – og kan indfange de studerende tidligt på uddannelserne med et konkret billede af, hvad de har brug for,” siger hun.

Lav en karriereplan for studerende

Hendes råd er også, at virksomhederne skal lave en decideret karriereplan for de studerende, for at give dem et hint om, hvordan en karriere i virksomheden kunne se ud. Det kunne ske gennem udviklingssamtaler med de studerende.

”Realiteten er måske nærmere, at mange studiejobs indeholder meget rugbrødsarbejde, som skal aflaste de fastansatte – og altså ikke handler om at gå på opdagelse i de studerendes talenter. De løfter en prædefineret opgaveliste, som andre studerende også har løftet de sidste ti år,” siger Jeanette Louise Rasmussen.

Ville spare mange rekrutteringskroner

Undersøgelsen Evaluering af Graduate programmer, som Ingeniørforeningen IDA, Capax Recruitment og DSE, De Studerendes Erhvervskontakt har lavet med 335 studerende, der er ved at afslutte deres uddannelse, viser, at mange studerende ikke er ivrige efter job i de virksomheder, de har studiejob. Undersøgelsen viser også, at kun 23 procent af de studerende har fået henvendelser fra virksomheder i deres studietid.

Jeanette Louise Rasmussen tror dog, at det kan være svært for virksomhederne at se langt frem i tiden, da det er de årlige budgetter, der bestemmer, om der kan ansættes folk eller ej. Men virksomhederne ville spare mange rekrutteringskroner ved at have bedre fat i de studerende. Ligesom der også går meget viden tabt, når virksomhederne ikke beholder de studerende.

”I stedet for først at tage fat i dem, der bliver færdiguddannet i år, så er det smartere at tage fat i de studerende, når de starter på studiet, så der kan skabes interesse for virksomheden, så de kan skrive deres master eller speciale der – og bane vejen for en eventuel succesfuld fastansættelse,” siger hun.

Gør reklame og nap de bedste

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA mener, at virksomhederne skal gøre langt mere reklame for sig selv på studierne.

”Virksomhederne kan gå målrettet efter de studerende med de gode karakterer i for eksempel astrofysik, netop fordi der endnu ikke er andre, der har gaflet dem. Det er uforståeligt, at virksomhederne ikke benytter sig af de uudnyttede ressourcer på studierne,” påpeger hun.

Når første de studerende er inde i virksomheden, skal virksomheden sikre sig, at de kan se en fremtid i virksomheden. Især fordi mange store virksomheder har svært ved at finde arbejdskraft.

”Der er mange gode grunde til at holde på de unge. De er oplært i virksomhedens rutiner, de har ingen dårlige vaner, de kender virksomhedens kultur, organisering og ved, hvordan man begår sig der, og de kræver ingen oplæringsfase, som en anden nyansat gør,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Studerende: jobbet ikke relevant

Julie Zimmermann fra De Studerendes Erhvervskontakt – DSE –  på DTU, der læser medicin og teknologi på tværs af DTU og Københavns Universitet er enig i, at virksomhederne ikke er særlig opsøgende på studierne.

”Der bliver slået jobopslag op af andre studerende, som har haft et studiejob. De jobs er der rift om, hvis de studerende ellers ved, at de eksisterer. Det er nemlig ikke let af finde. Vi skal som studerende selv være ret opsøgende, hvis vi skal have et studierelevant studiejob. Det kan være gennem netværk og kontakter,” siger Julie Zimmermann, der selv har et studiejob, der ikke er studierelevant. At jobbet ikke er studierelevant tror hun også er grunden til, at mange andre ikke kan se sig selv i den virksomhed, at de har studiejob.

”Jeg oplever, at mange studiejobs – selv i ingeniørvirksomheder – består af mere administrativt arbejde. Slaveopgaver, som ikke er så spændende,” siger Julie Zimmermann, som fremhæver, at it-virksomheder er gode til at gøre opmærksom på sig selv, så de får fat i for eksempel softwareingeniørerne – og også gør en indsats for at få dem ansat i firmaet, når de er færdige.

Energinet genkender ikke billedet

Energinet i Fredericia er overrasket over undersøgelsens resultater, da de oplever, at mange af de studerende, praktikanter og dem, der skriver speciale i virksomheden, meget gerne vil blive i virksomheden.

”Vi målretter allerede på et tidligt tidspunkt vores indsats for at vise studerende, praktikanter og folk, der skriver speciale her, at vi er en interessant virksomhed. Vi har rigtig mange af de studerende, der søger ind på vores graduate-programmer,” siger HR-konsulent Puk Lundgaard Sørensen.

Virksomheden tager syv graduates ind om året – og på hvert hold er det minimum én, der i forvejen har været i berøring med Energinet. Ledere og kolleger er gode til at prikke til de dygtige studerende, så de bliver opmærksomme på, at de kan søge ledige stillinger eller graduate-programmet, når uddannelsen er i hus.

Ud i miljøerne og skabe relationer

Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed med 1000 ansatte, der ejer energiens motorveje – altså infrastrukturen på el og gas – og har ansvaret for forsyningssikkerheden i Danmark.

”Vi er ikke så kendt en virksomhed, så vi er bevidste om, at vi tidligt skal ind på studierne og fortælle, at vi er en attraktiv virksomhed. Det viser vi selvfølgelig ved at give de studerende spændende opgaver og ansvar,” siger Puk Lundgaard Sørensen.

Energinet inviterer studerende på studiebesøg i virksomheden, deltager på messer, companydating, opfordrer ledere og nøglemedarbejdere til at være aktive censorer og mentorer eller gæsteforelæsere på studierne – og virksomheden deltager i såkaldte jobshadows, hvor en studerende følger Energinets ansatte en arbejdsdag.

”Især ingeniører er gode til at bevare båndet til uddannelsesinstitutionerne – og på den måde har vi en masse gode ambassadører for Energinet ude, hvor de studerende er,” fastslår Puk Lundgaard Sørensen.

Tabel 12: Kunne du se dig selv blive fastansat der hvor du har studiejob?

Tabel 12: Kunne du se dig selv blive fastansat der hvor du har studiejob?
38 procent af de studerende siger nej til, at de kan se sig selv fastansat, der hvor de har haft studiejob.

Tabel 9: Er der virksomheder, der har henvendt sig til dig i din studietid, for at få dig til at arbejde for dem når du er færdig med din uddannelse?

Tabel 9: Er der virksomheder, der har henvendt sig til dig i din studietid, for at få dig til at arbejde for dem når du er færdig med din uddannelse?
Kun 23 procent af de studerende har fået henvendelser fra virksomheder i deres studietid.

Kære erhvervsliv: 100 procent-kandidaten findes ikke
Kære erhvervsliv: 100 procent-kandidaten findes ikke

Jobannoncer har efterhånden meget lange lister over de faglige kompetencer og personlige egenskaber, en kandidat skal være i besiddelse af. Virksomhederne må indse, at 100 procent-kandidaten ikke ...

Læs mere
Ledelse og venskab er en giftig cocktail
Ledelse og venskab er en giftig cocktail

60 procent af de IDA-medlemmer, der er ledere, bliver rekrutteret internt i den virksomhed, de er ansat i – og derfor risikerer de at være venner med deres medarbejdere. Men det er farligt for aut ...

Læs mere
Få styr på driftsmonstret og skab tid til ledelse
Få styr på driftsmonstret og skab tid til ledelse

Som leder står du tit i den klassiske konflikt at være klemt mellem dine egne driftsopgaver og det at bedrive ledelse. Trine Kolding, der er specialist i personlig effektivitet og planlægning, giv ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close