19-08-2018 22:47:24

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

IDA-medlemmer indtager hjørnekontoret

Den årlige liste fra Harvard Business Review og en ny undersøgelse fra IDA dokumenterer ingeniørernes indtrængen i topledelserne.
18. nov. 2016 Af IDA Learning
IDA-medlemmer har uddannelsen og den teoretiske værktøjskasse til sætte anvendelsen af ny teknologi ind i den enkelte virksomheds virkelighed, mener formand for IDA Thomas Damkjær Petersen.
IDA-medlemmer har uddannelsen og den teoretiske værktøjskasse til sætte anvendelsen af ny teknologi ind i den enkelte virksomheds virkelighed, mener formand for IDA Thomas Damkjær Petersen.

Ingeniører er populære i topledelsen. Vi har masser af dem i store danske virksomheder. Niels B. Christiansen fra Danfoss, Eva Berneke fra KMD og Niels Peder Holk fra Novozymes bare for at nævnte nogle få af dem. Ingeniører rimer godt på disruption, industri 4.0, digitalisering, automatisering og kunstig intelligens.

På Harvard Business Reviews liste over 100 administrerende direktører, som bliver målt på de finansielle resultater, er 24 ingeniører. Og en undersøgelse i Ingeniørforeningen IDA viser, at der er flere ingeniører end andre med lignende uddannelser i topledelse.

Formand for IDA Thomas Damkjær Petersen mener, at når udviklingen i ny teknologi er eksponentielt voksende, er ingeniører, scient.er og it-uddannede de bedst egnede til at sætte anvendelsen af ny teknologi ind i den enkelte virksomheds virkelighed.

»De har uddannelsen og den teoretiske værktøjskasse til at gennemskue mulighederne i for eksempel kunstig intelligens eller automatisering. Derfor vil vi i fremtiden se langt flere ingeniører, scient.er og it-uddannede stige til helt til tops i erhvervslivet,« siger han.

Mange virksomheder er drevet af ny teknologi, og derfor er der behov for beslutningstagere med indsigt og forståelse for de nye teknologier, der er på heftig fremmarch. En ny undersøgelse, som Teknologisk Institut har lavet for IDA viser, at gruppen med en ingeniørfaglig eller naturvidenskabelig uddannelse oftere sidder på topchefens stol end andre grupper med tilsvarende uddannelsesniveau.

Faktisk er der 50 procent flere med en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse, der arbejder i topledelse end de øvrige grupper med samme uddannelsesniveau.

IDA-formand Thomas Damkjær Petersen er overbevist om, at den tendens kun forstærkes i fremtiden. Han mener, at det er nemmere at bygge ledelsesværktøjer og forretningsforståelse på en ingeniør eller en naturvidenskabelig kandidat, end det er at lægge en uddannelse som ingeniør eller naturvidenskabelig kandidat på en CBS’er eller økonom.

Professor i strategi ved Institut for Strategisk Ledelse og Globalisering på CBS og professor i Strategi ved University of Sydney Bo Bernhard Nielsen medgiver, at den teknologiske udvikling nok vil medføre, at flere og flere uddanner sig til ingeniører, cand. scienter og inden for it.

»Dermed bliver udbuddet af disse kandidater større og chancen for, at de udvælges senere til topledelsen er ligeså,« siger han.

Han mener dog ikke, at uddannelsen er den vigtigste forklaring på, at ingeniører og andre tekniske hjerner indtager ledelsesgangen.

»De fleste store virksomheder har typisk et ledelsesteam bestående af flere forskellige medlemmer med meget forskellige baggrund. Topledelsen har typisk fokus på de store linjer – trends, geo- og lokalpolitik, omstruktureringer og økonomisk styring – og så at vise kortsigtede resultater for at bevare jobbet og troværdigheden overfor både bestyrelsen og aktionærerne,« siger Bo Bernhard Nielsen.

Også talentet for at sammensætte de bedste teams længere nede i organisationen og motivere medarbejderne gennem synlig og aktiv ledelse, er vigtigt. Ligesom topledere også skal kunne gå forrest i forandringsprocesser, som der er mange af, når teknologien fylder så meget.

Bo Bernhard Nielsen tror ikke, at det er ingeniøruddannelsen som sådan, men snarere de enkelte menneskers sammensætning af egenskaber og viden, der gør dem til effektive ledere.

»Bestyrelserne går jo ikke blindt på jagt efter den næste CEO i Ingeniørforeningen IDA, men kigger på den enkelte persons samlede viden, kundskaber og erfaringer,« konkluderer han.

Bo Bernhard Nielsen mener ikke, at der er uddannelserne, der skaber ledere – det er individets kapacitet til at internalisere og anvende viden, der skaber høj kapital og dermed fremtidige ledere.

»Der er en række ekstraordinære mennesker, der som især har nogle unikke karakteristika og sammensatte personligheder, uddannelser, historier og erfaringer, som i den givne situation netop har bidraget til, at de er blevet topledere,« siger han.

Topchefen for Coloplast Lars Rasmussen ligger på en 24. plads på Harvard Business Reviews liste, mens administrerende direktør i Vestas Anders Runevad ligger på en 37. plads.

Særlige vilkår fordrer særlige ledere
Særlige vilkår fordrer særlige ledere

Når man som Terma A/S opererer i den internationale forsvars- og rumfartsindustri, har man brug for ledere, der kan skabe teamspirit på tværs af ansvarsområder og landegrænser.

Læs mere
COWI: Vores ledere skal skabe rum for kaos
COWI: Vores ledere skal skabe rum for kaos

En omverden i hastig forandring stiller nye krav til ledere på alle niveauer hos COWI. Og når det er nødvendigt, må der hentes viden i koncernen fra unge digitale genier.

Læs mere
Ledelse på kanten af kaos
Ledelse på kanten af kaos

For ledere i dag er en voksende kompleksitet et grundvilkår, som de kun kan håndtere, hvis de har grundig indsigt i egne styrker og svagheder og er i stand til at forstå medarbejderes forskellighe ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close