16-11-2018 10:56:44

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Kære erhvervsliv: 100 procent-kandidaten findes ikke

Jobannoncer har efterhånden meget lange lister over de faglige kompetencer og personlige egenskaber, en kandidat skal være i besiddelse af. Virksomhederne må indse, at 100 procent-kandidaten ikke findes.
16. feb. 2017 Af IDA Learning
<p>En nyuddannet kan være en 80 procent-kandidat, som virksomheden kan forme og udvikle til at blive en 100 procent-kandidat ved at investere lidt tid i dem, mener Juliane Marie Neiiendam.</p>

En nyuddannet kan være en 80 procent-kandidat, som virksomheden kan forme og udvikle til at blive en 100 procent-kandidat ved at investere lidt tid i dem, mener Juliane Marie Neiiendam.

Kommunikation for ledere

En stor del af lederopgaven er at kunne motivere dine medarbejdere – det gør du typisk gennem forskellige former for kommunikation.

Få værktøjer til at blive tydeligere i din kommunikation på IDAs kursus ’Kommunikation for ledere’.

Læs mere og tilmeld

Du kender godt jobopslag, hvor arbejdsgiverens ønskeliste er så lang og krævende, at du nærmest skal have flere uddannelser for reelt at kunne sætte flueben ved alle kravene til både faglige kompetencer og dine personlige egenskaber. Men du skal som jobsøgende betragte det som arbejdsgiverens ønskeseddel – for lederne bør vide, at 100 procent-kandidaten ikke findes.

I jagten på at finde de rette kandidater ser IDA oftere og oftere, at virksomhederne giver dusører til medarbejdere, der skaffer en ny kollega med de rette kompetencer. I en IDA-undersøgelse svarer 21 procent af IDA-medlemmerne, at de er blevet opfordret til at søge en stilling. Enten af en anden virksomhed eller en af deres ansatte.

”Manglen på højtuddannede med teknisk eller naturvidenskabelige baggrund gør, at virksomhederne lukker huller ved at skaffe folk fra andre virksomheder. Men det er en kortsigtet strategi ikke at tage ansvar for at holde fødekæden i gang,” konstaterer formand for Ansattes Råd i IDA Juliane Marie Neiiendam.

Drop Tordenskjolds soldater

En bagside af medaljen ved at hugge det, virksomhederne mener, er 100 procent-kandidaten fra hinanden, er, at det er Tordenskjolds Soldater, der kommer i spil. Igen og igen. Erhvervslivet bør i stedet kigge på dimittenderne.

”De efterspurgte medarbejdere kan jo så rykke fra virksomhed til virksomhed i stedet for, at virksomhederne tager ansvar for at få nogle flere ingeniører i spil med de rigtige kompetencer. Løsningen kan være at tage dimittender ind, når der er mangel på teknisk og naturvidenskabelige profiler, for de nyuddannede har den nyeste viden, de er sultne og har ingen dårlige vaner med sig,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Dimittender kan sikre ordrer

Det kan være alvorligt at mangle de rette kompetencer. En IDA-undersøgelse viser nemlig, at syv ud af ti ledere ikke kan finde de rette kompetencer – med den konsekvens til følge, at 17 procent har måttet afvise ordrer. Og en prognose fra Engineer the future viser, at Danmark vil mangle 13.500 højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund i 2025.

”Virksomhederne bør tænke over, hvor kritiske de kan være. En nyuddannet kandidat kan være en 80 procent-kandidat, som kan sikre, at virksomheden ikke mister ordren – og virksomhederne kan forme og udvikle dem til at blive en 100 procent-kandidat ved at investere lidt tid i dem,” konstaterer Juliane Marie Neiiendam.

Se efter jobmotivation og lysten til at lære

Områdedirektør for Ledelse, karriere og kompetence i IDA Peter Leth slår også fast, at det er vigtigt, at virksomhederne accepterer, at 100 procent-kandidaten sjældent findes.

”Ret ofte findes der dygtige medarbejdere, som kan udvikles til en god præsterende medarbejder. Men arbejdsgiverne skal være bevidste om, at det er sjældent, de kan sætte flueben ved alle kravene på ønskelisten i jobopslaget,” fastslår han.

Han anbefaler derimod lederne at se på jobmotivationen og spejde efter den tilgang, der hedder: ”Det har jeg ikke prøvet før, men det kan jeg sagtens lære!”

”Hellere ansætte en medarbejder, der er ti centimeter for lille, som skal stå lidt på tæer og har plads til udvikling. Vi lever i en foranderlig verden, hvor jobbet og personerne vil udvikle sig, så det helt centrale er personernes lyst til at lære og udvikle sig,” forklarer Peter Leth og opfordrer arbejdsgiverne til at lægge mærke til, om kandidaten er ærlig om styrker og udviklingsmuligheder til jobsamtalen.

Ansæt den rette person

Det kan lyde banalt at ansætte den rette person, der kan udvikle sig i jobbet. Men det er ofte bedre end den, der kan sættes hak ved næsten alle krav – fordi den, der kan udvikle sig, ofte er motiveret.

”Som arbejdsgiver skal du kigge på motivation og potentiale – og selvfølgelig resultater i tidligere job. Derfor opfordrer jeg også kandidater til at gå efter deres drøm. Har du ikke været leder før, men har ambitioner og drømme om det, så søg lederstillinger. Og som leder skal du turde at ansætte dem, så vi undgår Rip, Rap og Rup-effekten, hvor alle ligner hinanden,” siger Peter Leth.

Og så skal virksomhederne huske på, at når de har udviklet en medarbejder til at være 100 procent-kandidaten, så skal han eller hun enten have nye udfordringer eller et nyt job.

”Der er en gensidig forpligtelse til, at vi hele tiden skal udvikle os – livslang læring er en realitet,” påpeger Peter Leth.

Oversolgte job giver skuffelser
Oversolgte job giver skuffelser

Mange oplever at blive skuffet over jobskiftet, fordi jobbet er blevet oversolgt. Derfor er en gensidig afklaring til jobsamtalen afgørende, påpeger karriererådgiver Kim Knudsen.

Læs mere
Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet
Sådan bruger du netværk og referencer som nyuddannet

Som nyuddannet skal du ud over din komfortzone og bruge netværket og referencer i jagten på dit første job, lyder rådet fra Kathrine Gleerup, der er karrierekonsulent for studerende i IDA.

Læs mere
DONG jagter kandidater på LinkedIn
DONG jagter kandidater på LinkedIn

DONG Energy bruger LinkedIn aktivt i rekrutteringsprocessen. En stor del af virksomhedens opslåede job lægges op på LinkedIn, som også bruges til baggrundstjek, og når DONG Energy jagter bestemte ...

Læs mere
Vind loyalitet med en god onboarding-proces
Vind loyalitet med en god onboarding-proces

Virksomheden kan vinde meget med en velstruktureret onboarding-proces, men du som medarbejder kan også selv gøre en del for at sikre, at du bliver en succes i jobbet. Vellykket onboarding går begg ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close