16-11-2018 10:57:03

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Vind loyalitet med en god onboarding-proces

Virksomheden kan vinde meget med en velstruktureret onboarding-proces, men du som medarbejder kan også selv gøre en del for at sikre, at du bliver en succes i jobbet. Vellykket onboarding går begge veje.
8. dec. 2016 Af IDA Learning

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

På grund af manglen på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund, vil netop denne gruppe gerne føle, at de har sagt ja og er landet i den rigtige virksomhed ved et jobskifte. En god introduktionsperiode – onboarding – skaber loyalitet.

”Det er ikke nok, at der er et skrivebord og en buket blomster. Der skal være en proces for, hvordan der tages imod nye medarbejdere. De skal lære virksomheden at kende. Alt fra værktøjerne, processerne, hvem, der ved hvad og hvilke opgaver de skal varetage,” siger IDAs formand for Ansattes Råd, Juliane Marie Neiiendam.

For virksomheden gælder det om at vise, at de har solgt jobbet til samtalerne, som det reelt er, når medarbejderen starter. Der er en prøveperiode, som både gælder for virksomheden og den ansatte.

”Ingeniører er i dag i den luksuriøse situation, at de forholdsvis let kan finde det rigtige job. Derfor er det vigtigt for virksomheden, at den skal have effekt af ingeniørens ansættelse – og ingeniøren skal selv føle sig tilpas. Ellers kan virksomheden risikere at miste den nyansatte efter kort tid,” lyder det fra Juliane Marie Neiiendam.

Tjek det allerede til jobsamtalen

Karriererådgiver i IDA Lise Dan mener, at du som medarbejder selv skal tage ansvar for en god onboarding-proces. Det viser, at du er motiveret og interesseret i at give værdi til virksomheden, så hurtigt som muligt.

Derfor mener hun allerede, at du til jobsamtalen skal spørge ind til virksomhedens onboarding-program. Hvis virksomheden ikke har det, så skal du som kandidat selv smide et på banen.

”Du kan foreslå et introduktionsprogram, for så viser du initiativ før dag et. Du skal have skaffet dig et overblik over virksomheden, de opgaver du skal løse, hvad du skal levere, og hvad der forventes af dig,” siger Lise Dan.

Som ny medarbejder kan det være en god idé at teame up med en neutral sparringspartner – enten fra et helt andet firma eller en fra en anden afdeling i virksomheden, så du får styr på de tre vigtigste mål det første halve år i stillingen.

”Hvis du støder på svære dilemmaer og forhindringer skal du forsøge at tage det med chefen. Men du kan også gennem IDAs Mentorprogram få dig en onboardingcoach,” lyder rådet fra Lise Dan.

Forventningsafstem med chefen

Det er vigtigt at forventningsafstemme med chefen, så der er styr på, hvilke opgaver du skal løse for at blive en succes i jobbet. Sammen skal I danne jer overblikket over afdelingens og virksomhedens årshjul, så du kender alle de vigtigste mål i jobbet.

Tag selv initiativ til en god onboarding

  1. Spørg til onboarding allerede til samtalen – det viser, at du er initiativrig og fokuseret på at give værdi fra start.
  2. Lav selv en onboardingplan, hvis den ikke findes.
  3. Få en onboardingcoach – det kan enten være en uden for virksomheden eller fra en anden afdeling. Du kan også skaffe en sparringspartner gennem IDAs Mentorprogram.
  4. Afstem med din chef – få overblik over mål, opgaver og forventninger med din chef. Sørg for jævnlige 1:1 mø
  5. Hold møder med mange beslutningstagere – sørg for at netværke med mange forskellige beslutningstagere i virksomheden. Hold jævnlige møder, spis frokost eller tage en kop kaffe.
  6. Find ud af, hvad din chef bliver målt på – så ved du, hvad du skal levere for at blive en succes.

”Det er din opgave at finde ud af, hvem der sidder som de relevante beslutningstagere i hierarkiet. Du skal selvfølgelig også have styr på, hvor afdelingens mål er i forhold til virksomhedens strategi – og hvad det præcist betyder for dine mål,” lyder rådet fra Lise Dan.

Hold møder med beslutningstagerne

Du skal også finde ud, hvornår der bliver holdt møder, hvor der tages beslutninger – så du kan forsøge at komme med til de møder. Ved du, hvem der er hvem og kender du beslutningsvejene, så kan du begynde at påvirke din leder rigtigt.

”Det er derfor vigtigt, at du netværker på det rigtige niveau. Du skal spise frokoster på tværs af organisationen. Lav to-tre frokost- og kaffeaftaler i den første tid, du er i virksomheden,” anbefaler Lise Dan.

Hvad bliver chefen målt på?

Det er også en vigtig opgave fra start at finde ud af, hvad din chef bliver målt på. For så ved du, hvad du skal levere for at skabe succes for chefen og dermed dig selv.

”Det handler jo i bund og grund om at gøre sig lækker overfor virksomheden. På den måde gør du dig også lækker for dig selv, da du vedligeholder din markedsværdi. Så din egen tilgang er afgørende for en vellykket onboarding – og du skal være bevidst om at networking spiller en enorm stor rolle,” fastslår Lise Dan.

DONG jagter kandidater på LinkedIn
DONG jagter kandidater på LinkedIn

DONG Energy bruger LinkedIn aktivt i rekrutteringsprocessen. En stor del af virksomhedens opslåede job lægges op på LinkedIn, som også bruges til baggrundstjek, og når DONG Energy jagter bestemte ...

Læs mere
Purpose er for alvor en hot international ledelsestrend
Purpose er for alvor en hot international ledelsestrend

Meningsfulde organisationer har et formål – purpose – der rækker ud over virksomheden, og bidrager til samfundet. Lederens rolle er at forbinde den enkelte medarbejder med organisationens formål.

Læs mere
Mentor giver ny leder frit og fortroligt rum
Mentor giver ny leder frit og fortroligt rum

Hanne Hostrup Poulsen, afdelingsleder i en udviklingsafdeling i MAN Diesel & Turbo, blev for to et halvt år siden leder for sine kolleger, og efter en intern lederuddannelse trængte hun til en men ...

Læs mere
Lær kunsten at rose dine medarbejdere!
Lær kunsten at rose dine medarbejdere!

Lederen evne til at rose medarbejderne betyder meget for medarbejderens tilfredshed og arbejdsglæde på jobbet. Som leder skal du lære kunsten af give komplimenter, påpeger karriererådgiver i IDA M ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close