21-08-2018 09:44:08

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Virksomhederne skal øge teknologiovervågningen

40 procent at lederne forventer, at den fjerde industrielle revolution vil påvirke deres virksomhed i meget høj grad eller i høj grad inden for de næste fem år, viser IDA Lederpanel 2016.
13. dec. 2016 Af IDA Learning
Der er brug for at kultivere et helt nyt mindset med stor vægt på nysgerrighed, siger bestyrelsesformand og medstifter af Dare Disrupt Jannick B. Pedersen.
Der er brug for at kultivere et helt nyt mindset med stor vægt på nysgerrighed, siger bestyrelsesformand og medstifter af Dare Disrupt Jannick B. Pedersen.

Danske virksomheder forbereder sig på industri 4.0 med øget automatisering og integration mellem den fysiske produktion og den digitale verden. 39 procent at lederne forventer i meget høj grad eller høj grad, at den fjerde industrielle revolution vil påvirke deres virksomheden indenfor de næste fem år.

Det viser IDA Lederpanel 2016. Godt 75 procent forventer mindst i nogen grad, at deres virksomhed påvirkes i en verden af disruptive teknologier, mens kun fire procent forventer, at deres virksomhed slet ikke bliver påvirket af industri 4.0.

Øg teknologiovervågningen

Bestyrelsesformand og medstifter af Dare Disrupt, der netop beskæftiger sig med disruptive teknologiers indvirkning på virksomheder Jannick B. Pedersen påpeger, at vi har en tendens til at overvurdere de forandringer, der kommer til at ske inden for en kort tidshorisont – de næste 3 år – men totalt at undervurdere, hvad der vil ske på 10-20 års sigt.

”Svarene viser, at næsten 40 procent forventer en høj grad af påvirkning. Det kunne godt være et realistisk tal. Der vil stadig være brancher, som på fem års sigt kan ligge i ly af de teknologiske forandringer – men som pludseligt i år seks bliver ramt voldsomt. Derfor er det helt centralt at øge teknologiovervågningen,” lyder Jannick B. Pedersens råd.

IDA lederundersøgelse

Kan man ruste sig til fremtiden?

De ledere, som i meget høj grad forventer, at virksomheden vil blive påvirket af industri 4.0, mener også i højere grad, at deres virksomhed er rustet til udviklingen. 59-63 procent mener, at deres virksomhed delvist er rustet til fremtidens udvikling.

Jannick B. Pedersen mener, at det er dejligt at se, at så mange mener, at de delvist eller helt er rustet til denne udvikling.

”Men igen er svaret årvågenhed. Hvem ville for fem år siden have kunnet sige, at de var rustet til at udnytte 3D-printing og kunstig intelligens om fem år? Så hvad dækker besvarelserne egentlig over? Hvem kan i dag sige, hvilke teknologier der bliver mainstream udfordringen om fem år og som man skal være rustet til?”

IDA Lederundersøgelse

Angst skal erstattes med nysgerrighed

Lederne ser en række udfordringer i forbindelse med industri 4.0. Cirka en tredjedel af lederne ser manglende forandringsvilje i organisationer, den hurtige tilpasning til løbende forandringer og motivation af medarbejderne i forhold til tilpasning, som deres største udfordringer som ledere.

”Svarene illustrerer tydeligt at forandringsvilje, tilpasningsevne og motivation er centrale fokusområder. Vi skal først og fremmest erstatte angsten for ny teknologi med nysgerrighed og lyst. I stedet for forandringsparathed skal vi udvikle forandringsinteresse gennem uddannelse i de nye teknologier – og interesse i de innovationskryds, som kan skabes når menneske og maskine og kunstig intelligens arbejder sammen,” siger Jannick B. Pedersen.

I de uddybende svar har lederne også skrevet, at virksomhedernes topledelse er for langsom til at komme ud af starthullerne, når virksomheden skal tilpasse sig forandringerne, som industri 4.0 fører med sig.

IDA Lederundersøgelse

Nyt mindset skal kultiveres

IDAs lederundersøgelse viser også, at mere end halvdelen af de ledere, der forventer, at deres virksomhed vil blive påvirket af industri 4.0 inden for de næste fem år, ikke har forberedt sig på de udfordringer, forandringerne kan medføre i deres arbejde.

Men industri 4.0 er ikke en begivenhed, man kan forberede sig på. Industri 4.0 er en acceleration af forandringshastigheden i vores måde at arbejde og producere på, fastslår Jannick B. Pedersen.

”Engangsforberedelse gør det ikke. Der er brug for at kultivere et helt nyt mindset med stor vægt på nysgerrighed, på evnen til at acceptere hyppigere disruption i alle produktionsled – og på evnen til selv at skabe de innovationskryds, virksomheden skal leve af i fremtiden. Og det gælder i øvrigt både ledere og medarbejdere,” siger han.

Lederens vigtigste kompetencer i en disruptiv virkelighed
Lederens vigtigste kompetencer i en disruptiv virkelighed

Ledelse der styrker 2016: Ledere skal kunne tænke, agere og mestre flere logikker samtidig. For i en verden, der udvikler sig hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde, skal den nuværende forretning optimeres, samtid ...

Læs mere
Disrupt dig selv
Disrupt dig selv

Ledelse der styrker 2016: Administrerende direktør for KMD Eva Berneke skal føre KMD ind i fremtiden ved at satse på disruptive teknologier. Det er i dag altafgørende at forstå teknologien og digitaliseringen – ellers bliv ...

Læs mere
At tage erfaringer alvorligt: Sådan leder du i kompleksitet
At tage erfaringer alvorligt: Sådan leder du i kompleksitet

Ledelse der styrker 2016: Der er en stigende erkendelse af ledelse som en kompleks disciplin. Få gode råd til, hvordan du undersøger kompleksiteten i din ledelsesopgave og bruger den positivt i dit arbejde som leder.

Læs mere
Digitaliseringen giver Danfoss muligheder for vækst
Digitaliseringen giver Danfoss muligheder for vækst

Ledelse der styrker 2016: I tider med store kvantespring, som digitaliseringen i den grad er, ser administrerende direktør for Danfoss Niels B. Christiansen store muligheder for vækst i organisationen, som han har fået tun ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close