15-08-2018 22:54:54

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Ham for bordenden

Grundig forberedelse gennem et par år førte til det første lederjob for Lars Vermund Rasmussen.
Ajourført den 26. mar. 2018 Af IDA Learning
<p>Lars Vermund Rasmussen ville gerne sætte sit eget aftryk på beslutningerne, have mere indflydelse og sidde med ved roret. Det lykkedes efter en målrettet indsats.</p>

Lars Vermund Rasmussen ville gerne sætte sit eget aftryk på beslutningerne, have mere indflydelse og sidde med ved roret. Det lykkedes efter en målrettet indsats.

For nogle kan det komme som en overraskelse, når de udpeges eller opfordres til at søge det første lederjob. For andre kan det være resultatet af en velovervejet personlig beslutning og en målrettet forberedelse.

Bliv klædt på som ny leder

Kom godt fra start som ny leder med træning, indsigt, teori og konkrete redskaber. Ny leder giver dig grundlæggende personlige og faglige ledelseskompetencer. Du får både en indføring i grundlæggende teori og konkrete værktøjer inden for ledelse.

Læs mere og tilmeld dig

Lars Vermund Rasmussen tilhører sidstnævnte kategori.

Han er civilingeniør fra Aalborg Universitet og begyndte at arbejde i Vestas umiddelbart efter sin uddannelse. Efter godt tre år som teknisk udøvende ingeniør begyndte det at stå tydeligt for ham, at det personlige drive og arbejdsglæden lå et andet sted.

"Jeg fik stadig et motivationsboost af at dykke ned i det tekniske, men det ebbede hurtigt ud. Min force lå et andet sted. Jeg ønskede at arbejde med det forretningsmæssige, med budgetter, struktur og planlægning. Jeg ville gerne sætte mit eget aftryk på beslutningerne, have mere indflydelse og sidde med ved roret," forklarer han.

Sammen med IDA’s karriererådgivning gik han ind i et afklaringsforløb, som bekræftede, at hans personlige profil hældte mod ledervejen. Han fik en række værktøjer til at analysere egne kompetencer og begyndte så en proces for at være optimalt klædt på, når den rette stilling dukkede op.

Først fandt han en intern rollemodel, en leder på højere niveau, som indvilligede i at være sparringspartner i et mentorforløb, de selv skruede sammen. Han kunne blandt andet bidrage med egne værdifulde erfaringer og råd om, hvordan Lars Vermund Rasmussen kunne blive bedre til at eksponere sig selv mere. Samtidig tog han fat på at læse ledelseslitteratur.

"Jeg ønskede at blive klogere på, hvad ledelse er og blive komfortabel med termerne i den verden, så jeg ikke var helt blank, når jeg på et tidspunkt skulle til interviews. Motivationen og viljen havde jeg, men det var en kæmpehjælp, at jeg også havde reflekteret en del på forhånd og følte mig klar til at besvare alle spørgsmål."

Hans søgen mundede ud i, at han i september 2014 blev leder for den afdeling, hvor han hidtil havde været ansat som medarbejder. Han er nu afdelingsleder for en udviklingsafdeling med 12 medarbejdere. At avancere i egne rækker indebar nogle åbenlyse udfordringer men også fordele.

"Grundlæggende er det gået rigtig godt, og jeg er blevet taget godt imod. Der er nok nogle ting, jeg ikke længere får at vide, nu jeg er ham for enden af bordet. Og jeg kan forestille mig, at det kan blive svært i forbindelse med en eksempelvis en vanskelig samtale, men det er også en del af jobbet, og så må jeg håndtere det, når og hvis det bliver aktuelt."

På den anden side, vurderer han, var det en fordel, at han på forhånd var fortrolig med det faglige stof og de tekniske elementer, så han ikke på samme tid skulle lære et nyt teknisk område samtidig med at han skulle udvikle sig som leder. Det faglige sad på rygraden, og han er bekvem ved det. Den virkelige prøve skulle vise sig at ligge et andet sted.

"Det sværeste har uden tvivl været forandringsledelse. Jeg er en del af et ledelsesteam, der har en vision om at ændre arbejdskulturen og flytte folk i retning af at tage øget ejerskab og større ansvar for helheden, så vi alle har en fælles stolthed over at levere kvalitet og levere den til tiden."

At kommunikere det til folk og få dem med på den rejse har ikke været en tur i ren medvind. Det har været udfordrende for ham at kommunikere sammenhængen mellem det tekniske og det forretningsmæssige på en måde, der giver mening for alle. Ingeniører, der er specialister, kan godt have en tendens til at fokusere på det tekniske alene og ikke have det forretningsmæssige aspekt med i overvejelserne. De vil gerne have den bedste løsning, men nogle gange er det næstbedste godt nok, forklarer han.

"Det er jeg afklaret med, ligesom jeg er afklaret med, at jeg er tro overfor mit ledelsesteam og virksomheden. Der kan være ting, jeg ikke er helt enig i, men det tager jeg i et lukket forum med min egen chef. Når jeg går ud, har vi fælles front, så kommunikationen ikke bliver mudret."

Men måske vigtigst af alt har han skullet vænne sig til et basalt ledervilkår, nemlig at blive mere synlig og få sin gøren og laden og beslutninger målt og vejet hver dag. Tidligere kunne han godt gemme sig lidt af vejen og gå under radaren på de dage, hvor han ikke ligefrem struttede af overskud. Den går ikke længere. Det ændrer imidlertid ikke ved, at det i dag er en glad leder, der ingenlunde fortryder, at han valgte ledersporet som sin karriere.

"Jeg oplever en betydeligt mere motiveret udgave af mig selv. For mig er det en stor tilfredsstillelse, når jeg går hjem og ved, at jeg har været med til at vende bøtten for en medarbejder, så han bliver løftet og præsterer bedre. Det giver et kick, ligesom når jeg får positiv feedback fra medarbejderne, ligesom jeg har opbakning fra min chef. Jeg ved, at jeg traf det rigtige valg."

Seks gode råd, hvis du vil være leder
Seks gode råd, hvis du vil være leder

Vejen til at blive leder går ofte gennem intern forfremmelse, viser en undersøgelse. Men hvad er det, man skal fokusere på i hverdagen, hvis man gerne vil opdages og avancere? Her får du en række ...

Læs mere
Ledelse bør udspringe af lyst
Ledelse bør udspringe af lyst

For såvel ledelsen som den unge medarbejder på spring til en lederkarriere er der nogle afgørende overvejelser, man skal gøre sig for at få en vellykket start.

Læs mere
5 gode råd til at lede dine tidligere kolleger
5 gode råd til at lede dine tidligere kolleger

Der er mange faldgruber, når du skal til at lede dine tidligere kolleger. Få karriererådgivernes bedste råd til at lykkes i din nye rolle.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close